Feestelijke Glazuurkoekjes
Porties: 4 personen
Ingrediënten
- 300 g bloem
- 150 g fijne kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 250 g koude boter
- 1 eierdooier
- 200 g poedersuiker
- Water 5-6 eetlepels
Decoratieve versiersels zoals
- glanzende pilletjes
- musketzaad
- Smarties
- mini-M&M's optioneel
Instructies
- Zeef de bloem boven een kom en meng er de kristalsuiker en vanillesuiker door.
- Snijd de boter in blokjes en voeg ze toe aan de kom met het bloemmengsel.
- Snijd met twee messen kruislings door het bloemmengsel tot de boterstukjes heel klein zijn.
- Voeg de eierdooier toe en kneed snel met koele handen tot een samenhangend deeg.
- Vorm een deegbal en verpak deze in plasticfolie.
- Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Bestuif het werkvlak en de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 5 mm dikte.
- Steek met kerstvormpjes figuurtjes uit het deeg.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de koekjes erop met wat ruimte ertussen.
- Bak de koekjes in het midden van de oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze lichtbruin en gaar zijn.
- Haal de bakplaat uit de oven en prik indien gewenst met een dikke breinaald of Chinees eetstokje een gaatje in elk koekje om ze aan een lint te kunnen hangen.
- Til het bakpapier van de warme bakplaat en laat de koekjes minstens 30 minuten afkoelen.
- Meng de poedersuiker met 5-6 eetlepels water tot een glazuur.
- Bestrijk de bovenkant van de afgekoelde koekjes met glazuur en laat het hard worden.
- Rijg eventueel een stukje (keuken)touw of lint door elk koekje om ze in de kerstboom te hangen.
- Voor extra decoratie, druk wat versiersels in het nog natte glazuur.
Notities
- Druk wat decoratieve versiersels in het nog natte glazuur, zoals glanzende pilletjes of musketzaad, of kleine snoepjes zoals Smarties of mini-M&M's.
- Bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel tot gebruik.