Recept afdrukken
No ratings yet

Feestelijke Glazuurkoekjes

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert, Koek, Tussendoortje
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 g koude boter
  • 1 eierdooier
  • 200 g poedersuiker
  • Water 5-6 eetlepels

Decoratieve versiersels zoals

  • glanzende pilletjes
  • musketzaad
  • Smarties
  • mini-M&M's optioneel

Instructies

  • Zeef de bloem boven een kom en meng er de kristalsuiker en vanillesuiker door.
  • Snijd de boter in blokjes en voeg ze toe aan de kom met het bloemmengsel.
  • Snijd met twee messen kruislings door het bloemmengsel tot de boterstukjes heel klein zijn.
  • Voeg de eierdooier toe en kneed snel met koele handen tot een samenhangend deeg.
  • Vorm een deegbal en verpak deze in plasticfolie.
  • Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Bestuif het werkvlak en de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 5 mm dikte.
  • Steek met kerstvormpjes figuurtjes uit het deeg.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de koekjes erop met wat ruimte ertussen.
  • Bak de koekjes in het midden van de oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze lichtbruin en gaar zijn.
  • Haal de bakplaat uit de oven en prik indien gewenst met een dikke breinaald of Chinees eetstokje een gaatje in elk koekje om ze aan een lint te kunnen hangen.
  • Til het bakpapier van de warme bakplaat en laat de koekjes minstens 30 minuten afkoelen.
  • Meng de poedersuiker met 5-6 eetlepels water tot een glazuur.
  • Bestrijk de bovenkant van de afgekoelde koekjes met glazuur en laat het hard worden.
  • Rijg eventueel een stukje (keuken)touw of lint door elk koekje om ze in de kerstboom te hangen.
  • Voor extra decoratie, druk wat versiersels in het nog natte glazuur.

Notities

  • Druk wat decoratieve versiersels in het nog natte glazuur, zoals glanzende pilletjes of musketzaad, of kleine snoepjes zoals Smarties of mini-M&M's.
  • Bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel tot gebruik.
 

Wijnadvies:

Een lichte, zoete wijn zoals een Riesling Spätlese past goed bij deze feestelijke glazuurkoekjes.