Aardappelgratin Sous-Vide

Aardappelgratin Sous-Vide

Geniet van deze heerlijke en gemakkelijk te bereiden aardappelgratin, perfect voor grote groepen!
Bereidingstijd1 uur 29 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel
Servings: 35
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ liter room
  • liter runderbouillon of gevogeltebouillon
  • 1 eetlepel knoflookmix
  • 30 gram zout
  • 2 gram peper

Instructies

  • Meng de room en bouillon met de knoflookmix, zout en peper.
  • Voeg de gesneden aardappelen toe aan het mengsel.
  • Als de aardappelen al gesneden zijn, laat de zak dan dicht totdat de aardappelen volledig bedekt zijn met de vloeistof.
  • Doe deze massa in een grote vacuumzak en vacumeer dit met de vacumeermachine (stand 1½).
  • Stoom de gevulde vacuumzak gedurende 20 minuten in de steamer.
  • Controleer of de aardappelen gaar zijn door voorzichtig in de zak te knijpen.
  • Koel het geheel gedurende 45 minuten in de snelkoeler.
  • Zorg ervoor dat het niet langer dan 45 minuten wordt gekoeld.
  • Serveer de aardappelgratin sous-vide als bijgerecht bij je favoriete maaltijd.

Tropische Passievruchtentaart met Romige Mousse

Tropische Passievruchtentaart met Romige Mousse

Deze tropische passievruchtentaart combineert een knapperige bodem, romige mousse en frisse passievruchtgelei. Een heerlijke traktatie voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd45 minuten
koelen5 uur
Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 6 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ basisrecept harde Wenerdeeg
  • 12 passievruchten
  • 40 g kristalsuiker
  • 50 g chocolade in stukjes
  • 7 blaadjes witte gelatine
  • 5 dl slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Rol het deeg uit tot een ronde lap van 26 cm en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak het deeg in het midden van de oven gedurende 30 minuten, totdat het gaar en lichtbruin is.
  • Steek met een taartring de bodem uit het warme deeg en laat deze afkoelen.
  • Plaats de bodem in de taartring en bestrijk met gesmolten chocolade au bain-marie.

Vruchtenmousse:

  • Halveer 10 passievruchten, schep het vruchtvlees eruit en wrijf dit door een grove zeef.
  • Meet 5 dl passievruchtenpuree af (vul aan met water indien nodig).
  • Verwarm de passievruchtenpuree met 25 g kristalsuiker op matig vuur.
  • Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
  • Knijp de gelatine uit en los deze op in het warme vruchtensap.
  • Laat het mengsel afkoelen en lobbig worden.
  • Klop de slagroom halfstijf met 15 g kristalsuiker en vanillesuiker.
  • Meng 4 dl koude vruchtengelei met de slagroom.
  • Giet het mengsel op de taartbodem, strijk glad en laat 3 uur opstijven in de koelkast.

Afwerking:

  • Verwarm 1 dl van de vruchtengelei en meng dit met het vruchtvlees van 2 passievruchten.
  • Leg een krans van muntblaadjes op de taart.
  • Strijk de verwarmde gelei over de bovenkant van de taart.
  • Laat nog 2 uur opstijven in de koelkast.

Notities

Serveertip:
Serveer de taart gekoeld en garneer eventueel met extra muntblaadjes of verse passievrucht.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past perfect bij de frisse smaken van passievrucht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 26g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g