Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Koolrabi-Ovenschotel met Cashewnotenkorstje

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 580kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • Zout
  • 2 koolrabi's
  • 1 zakje witte sauspoeder
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 150 g geraspte kaas bijv. Leerdammer of belegen Goudse kaas
  • dl melk
  • 25 g boter of margarine
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • 60 g ongezouten cashewnoten
  • 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (gasovenstand 4).
  • Vet een ovenschaal in met boter of margarine.
  • Schil de aardappels, was ze en kook ze in een pan met ruim water en zout gaar gedurende ongeveer 20 minuten.
  • Schil de koolrabi's, snijd ze in partjes en kook ze in een pan met kokend water en zout gaar gedurende 15 à 20 minuten.
  • Bereid de saus volgens de instructies op de verpakking met 2½ dl melk.
  • Roer de crème fraîche en 100 g geraspte kaas door de saus.
  • Verwarm de resterende melk in een pannetje of in de magnetron, maar laat het niet koken.
  • Giet de aardappels af en stamp ze fijn.
  • Roer de boter en de warme melk door de puree tot deze smeuïg is.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Verdeel de gekookte koolrabi over de bodem van de ovenschaal en giet de saus erover.
  • Bedek de groenten met een laagje puree.
  • Hak of maal de cashewnoten fijn (niet tot poeder) en meng ze met de resterende geraspte kaas.
  • Strooi dit mengsel over de puree.
  • Zet de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat de schotel gedurende ongeveer 30 minuten lichtbruin en heet worden.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse en fruitige witte wijn, zoals een Chardonnay of een Pinot Blanc, vormt een mooie aanvulling op de romige textuur van de ovenschotel en de nootachtige smaak van het cashewnotenkorstje.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 22g | Vet: 27g | Zout: 1.5mg | Sugar: 7g