Gerookte Forel met Drie Verrukkelijke Sauzen

Heerlijke zelfgerookte forel, perfect gecombineerd met drie verfijnde sauzen: mierikswortelroomsaus, romige citroensaus en frisse yoghurt-kaasroomsaus.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Saus, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Porties: 4
calorieën: 580kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • rookoven
  • Au bain-marie pan
  • scherp mes
  • Fijne rasp
  • klopper

Ingrediënten

Voor de forel:

  • 4 verse forellen
  • Voor 1 liter pekel:
  • 1 liter water
  • 100 g zout
  • 50 g suiker
  • 1 stukje foelie
  • 1 pepertje
  • 2 jeneverbessen
  • Grof gemalen gemengde peper

Voor de mierikswortelroomsaus:

  • 50 g verse mierikswortel
  • liter room
  • Zout

Voor de citroensaus:

  • 200 g boter
  • 4 eidooiers
  • Sap van 1 citroen
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • Zout
  • Zwarte peper
  • Suiker
  • 2 el room

Voor de yoghurt-kaasroomsaus:

  • 200 g kwark
  • 1 beker yoghurt
  • Zout
  • Witte peper
  • ½ tl citroensap
  • 1 tl Worcestershire-saus
  • 1 flinke bos dille

Instructies

Voorbereiding van de pekel en forel:

  • Breng 300 ml water met foelie, pepertje, jeneverbessen en gemengde peper aan de kook.
  • Laat dit mengsel een half uur trekken.
  • Voeg 100 g zout en 50 g suiker toe en vul aan met water tot 1 liter.
  • Maak de forellen schoon, was ze en laat de huid eraan zitten.
  • Leg de forellenfilets minimaal 1 uur (hele vissen 2 uur) in de pekel en draai ze regelmatig om.
  • Haal ze uit de pekel en laat ze aan de lucht drogen.

Roken van de forel:

  • Gaar de forelfilets een kwartier voor.
  • Voeg vochtige houtsnippers toe aan het vuur en rook de forel nog een kwartier.
  • Wikkel de forellen in bakpapier en laat ze 15 minuten rusten.
  • Controleer of de vis gaar is door zachtjes aan de rugvin te trekken.
  • Als deze gemakkelijk loslaat, is de vis gaar.

Bereiding van de sauzen:

    Mierikswortelroomsaus:

    • Schil en rasp de mierikswortel fijn.
    • Klop de room stijf met een snufje zout.
    • Meng de geraspte mierikswortel voorzichtig door de room.
    • Serveer zeer koud.

    Citroensaus:

    • Smelt de boter au bain-marie.
    • Klop de eidooiers door de boter.
    • Voeg al roerend citroensap, geraspte citroenschil, zout, zwarte peper en suiker toe.
    • Voeg de room toe en blijf kloppen tot de saus romig is.
    • Haal de saus van het hete water en klop in koud water verder.

    Yoghurt-kaasroomsaus:

    • Meng de kwark met de yoghurt, zout, witte peper, citroensap en Worcestershire-saus.
    • Hak de dille fijn en roer deze door de saus.

    Notities

    Schik de gerookte forellen op een mooie schaal.
    Garneer met citroenpartjes en verse dille.
    Serveer de drie sauzen apart in kleine kommetjes.
    Wijnadvies:
    Serveer met een frisse droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Gris.

    Nutrition

    Calories: 580kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 42g | Vet: 38g | Zout: 2.3g | Sugar: 6g

    Gerookte Schouderkarbonades met Knoflookolie

    Sappige gerookte schouderkarbonades, gemarineerd in knoflookolie en perfect aangebakken voor een heerlijke Hollandse maaltijd.
    Bereidingstijd25 minuten
    Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
    Land van herkomst: Nederland
    Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
    Porties: 4
    calorieën: 420kcal
    Auteur: Cor Klaar

    Equipment

    • rookoven
    • Rooster voor rookoven
    • Grillpan of koekenpan
    • Keukenkwast

    Ingrediënten

    Instructies

    • Snijd het vetrandje van de karbonades in om kromtrekken te voorkomen.
    • Meng olijfolie, zout, peper en een uitgeknepen teentje knoflook.
    • Bestrijk de karbonades met het oliemengsel.
    • Plaats de karbonades in de rookoven en rook ze gedurende 12 minuten (of langer naar smaak).
    • Verhit de boter in een pan en bak de gerookte karbonades aan elke kant 4 minuten goudbruin.
    • Serveer direct.

    Notities

    Wijnadvies:
    Combineer met een stevige rode wijn zoals een Merlot of Shiraz.

    Nutrition

    Calories: 420kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 35g | Vet: 28g | Zout: 1.6g | Sugar: 0g

    Gerookte Gemarineerde Haring met Citroen

    Heerlijke gerookte haring, gemarineerd in een aromatische mix van witte wijn, sjalot en knoflook, geserveerd met frisse citroen.
    (exclusief marineertijd)45 minuten
    Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
    Land van herkomst: Nederland
    Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
    Porties: 4
    calorieën: 320kcal
    Auteur: Cor Klaar

    Equipment

    • rookoven
    • Rooster voor rookoven
    • kookpan
    • Keukenmes

    Ingrediënten

    Instructies

    • Was de haringen grondig aan de binnen- en buitenkant en dep ze droog.
    • Schil en snipper de sjalotjes en knoflook.
    • Fruit de sjalotjes en knoflook kort in olijfolie.
    • Voeg de witte wijn toe en breng op smaak met zout en peper.
    • Laat de marinade afkoelen.
    • Leg de haringen in de marinade en laat ze enkele uren marineren.
    • Dep de haringen droog na het marineren.
    • Plaats ze in de rookoven en rook ze gedurende ongeveer 25 minuten.
    • Leg de haringen op een voorverwarmde schaal.
    • Garneer met partjes of plakjes citroen.

    Notities

    Wijnadvies:
    Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.

    Nutrition

    Calories: 320kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

    Gerookte Forel met Romige Dillesaus

    Geniet van perfect gerookte forel met een romige dillesaus, een heerlijk Hollands gerecht dat de delicate smaak van vis benadrukt.
    Bereidingstijd40 minuten
    Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
    Land van herkomst: Nederland
    Dieët: Glutenvrij
    Porties: 4
    calorieën: 380kcal
    Auteur: Cor Klaar

    Equipment

    • rookoven
    • Rooster voor rookoven
    • kookpan

    Ingrediënten

    Instructies

    • Maak de forellen schoon en dep ze droog.
    • Vet het rooster van de rookoven in met olie.
    • Plaats de forellen op het rooster en rook ze gedurende 25 minuten.
    • Bestrooi de forellen met zout en houd ze warm.
    • Maak de saus door visbouillon en witte wijn in te koken tot de helft.
    • Voeg de crème fraîche toe en verhit de saus zachtjes.
    • Klop de boter in kleine vlokjes door de saus tot deze romig is.
    • Breng op smaak met zout en peper.
    • Roer de dille door de saus.
    • Serveer de forellen direct met de saus apart erbij.

    Notities

    Wijnadvies:
    Combineer met een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio.

    Nutrition

    Calories: 380kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 35g | Vet: 24g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

    Gerookte Zalmfilet met Droge Pekel en Citroenpeper

    Deze zelfgemaakte gerookte zalmfilet met een droge pekel van citroenpeper, tijm en rozemarijn is een delicaat en smaakvol gerecht, perfect voor een feestelijke gelegenheid.
    (exclusief rusttijd)2 uur 30 minuten
    Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
    Land van herkomst: Internationaal
    Jaargetijde:: Lente, Zomer
    Feestdagen etc: Picknick
    Porties: 4 personen
    calorieën: 360kcal
    Auteur: Auteur onbekend

    Equipment

    • Luchtdichte container
    • rookoven

    Ingrediënten

    • 1 kg verse zalmfilet
    • 100 g bruine suiker
    • 250 g zeezout
    • 50 g citroenpeper
    • Zeste van 2 citroenen
    • 2 eetlepels gedroogde basilicum en/of dille
    • Water
    • Jenever
    • Takjes tijm
    • Rozemarijn

    Instructies

    • Meng de suiker, zout, citroenpeper, citroenzeste, en basilicum om een droog pekelmengsel te maken.
    • Strooi de helft van het mengsel op de bodem van een luchtdichte container.
    • Leg de zalmfilet erop en bedek met de rest van het pekelmengsel.
    • Sluit de container en laat 2 uur in de koelkast rusten.
    • Spoel de zalm af en dep droog.
    • Laat de zalm vervolgens goed drogen in de koelkast.
    • Bereid de rookoven voor.
    • Voeg een mengsel van water en jenever toe aan de waterbak, samen met takjes tijm en rozemarijn.
    • Rook de zalm 2 uur op ongeveer 40°C en verhoog de temperatuur naar 50°C voor de laatste 15 minuten.
    • Serveer de gerookte zalm met een frisse salade en een sinaasappelsaus.
    • De zalm smaakt zowel warm als koud heerlijk.

    Notities

    Wijnadvies
    Serveer de gerookte zalm met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay, die de gerookte en citrusachtige smaken aanvult.

    Nutrition

    Calories: 360kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

    Gerookte Zalmfilet met Citroenpeper en Kruiden

    Een heerlijke gerookte zalmfilet, gekruid met citroenpeper en kruiden, perfect voor een feestelijk diner of als luxe gerecht.
    (plus extra tijd voor roken)2 uur
    Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
    Land van herkomst: Internationaal
    Jaargetijde:: Herfst, Winter
    Feestdagen etc: Kerst
    Porties: 4 personen
    calorieën: 300kcal
    Auteur: Auteur onbekend

    Equipment

    • Afsluitbare bewaardoos
    • Bord
    • rookoven
    • Rookhout

    Ingrediënten

    • 1 verse zalmfilet van ongeveer 1 kg
    • 100 g bruine suiker
    • 250 g zeezout
    • 50 g citroenpeper
    • Zeste van 2 citroenen
    • 2 eetlepels gedroogde basilicum en/of dille
    • Water
    • Jenever
    • Tijm
    • Rozemarijn

    Instructies

    • Maak een droog pekel mengsel door suiker, zout, citroenpeper, citroenzeste en basilicum te mengen.
    • Bedek de bodem van een afsluitbare bewaardoos met de helft van dit mengsel en leg de zalm erop.
    • Strooi de rest van het mengsel over de zalm en sluit de doos goed af.
    • Plaats de doos 2 uur in de koelkast.
    • Haal de zalm uit, spoel hem af en dep hem droog.
    • Laat de zalm goed drogen in de koelkast.
    • Maak de rookoven aan met een mengsel van water en jenever in de waterschaal.
    • Voeg enkele takjes tijm en rozemarijn toe aan het smeulende schaafsel.
    • Rook de zalmfilet gedurende 2 uur op ongeveer 40°C en vervolgens nog een kwartier op 50°C.
    • Serveer de zalm met een salade en een sinaasappelsausje.
    • De zalm is ook lekker koud!

    Notities

    Wijnadvies:
    Voor deze rokerige zalmfilet past een frisse, minerale witte wijn zoals een Sancerre of een Sauvignon Blanc perfect.

    Nutrition

    Calories: 300kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 25g | Vet: 22g | Zout: 2g | Sugar: 5g

    Sale affumicato

    Van Italiaanse vrienden kregen we laatst een potje cadeau met gerookt zout uit Sicilië. Aan de onderkant stond nog de prijs van maar liefst € 9,95 voor 100 gram. Terwijl bij de Italiaanse Lidl 1 hele kilo grof zeezout slechts 17 eurocent kost. Nogal een verschil en voor de zuinige Nederlanders voldoende aanleiding om de uitdaging aan te gaan om het zelf te maken….. Zout moet je ‘warm’ roken. Dat betekent in ons geval het gebruik van ons oude vertrouwde rookoventje. Heel basaal met twee spiritusbranders. Voor ons perfect en heeft al vele kilo’s kipfilet, (regenboog)forel, snoekbaars en zalm sappig en smaakvol gaar gerookt. Tip: vooral buiten gebruiken want anders ruikt je hele huis er na een week nog naar en ik kan je verzekeren dat dit echt gaat vervelen. Inderdaad, we hebben de ervaring! Ad plaatste het rookoventje in zijn keuken onder de afzuigkap en dacht dat dit wel zou kunnen. NIET DUS, het was echt afschuwelijk. In het begin denk je nog ‘ha lekker’ maar na een dag ben je die geur echt meer dan zat, laat staan na een week!
    Recept categorieën: Kruidenmengsels
    Land van herkomst: Italië
    calorieën:
    Auteur: Cor Kevenaar

    Equipment

    • rookoven
    • of
    • rechthoekige aluminium schaal
    • 6 eetlepels rookmot (naar keuze aangevuld met blaadjes laurier en takjes rozemarijn)
    • Wij gebruikten rookmot van eikenhout, maar met andere houtsoorten gaat het ook prima!

    Ingrediënten

    • 1 kg Grof zeezout

    Instructies

    • Verwarm de rookoven volgens de gebruiksaanwijzing.
    • Vouw van het aluminium een soort schotel met een opstaand randje en verdeel het zout over de schaal.
    • Wanneer de rookoven begint te roken leg je de schaal zout in de rookoven, sluit je de deksel weer en wacht 20-30 minuten.
    • Open de rookoven en je zult zien dat de bovenste laag van het zout een beetje lichtbruin gekleurd is door de rook.
    • Roer met een lepel het zout om, sluit de deksel en rook nogmaals het zout een half uurtje en herhaal dit eventueel tot al het zout een mooie lichtbruine kleur heeft.

    Notities

    Gebruik gerookt zout om vlees, vis of groente een lichte rooksmaak te geven.
    Ga het voorzichtig uitproberen, want het zout heeft een stevige rooksmaak wat de neiging heeft om snel te overheersen.
    Wees dus gewaarschuwd!
    Bij sommige gerechten is het raadzaam om het grove zout iets fijner te malen.
    Gebruik hiervoor een vijzel of een zoutmolen.
    Strooi louter voor de geur eens wat gerookt zout op de hete houtkooltjes op de BBQ of in de open haard….