Recept afdrukken
No ratings yet

Verfrissende Sla-Komkommersoep

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 145kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 kropsla
  • ½ komkommer in kleine blokjes
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 kleine ui fijngesnipperd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 tablet groentebouillon
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Was de sla grondig en droog de bladeren.
  • Snijd de bladeren vervolgens in reepjes.
  • Verhit de olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur.
  • Fruit de fijngesnipperde ui in de olie tot het goudbruin is.
  • Voeg de gesneden sla en de helft van de komkommerblokjes toe aan de pan.
  • Bak ze al omscheppend mee gedurende 2 minuten.
  • Voeg de crème fraîche toe aan de groenten en verkruimel het groentebouillontablet erboven.
  • Schenk er 1 liter water bij.
  • Breng de soep aan de kook, zet het vuur laag en laat de soep 7-8 minuten trekken.
  • Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde consistentie.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over vier kommen of diepe borden en strooi de resterende komkommerblokjes erover.

Notities

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Grüner Veltliner past goed bij deze verfrissende sla-komkommersoep. De frisse tonen van de wijn zullen de lichtheid van de soep complementeren.

Nutrition

Calories: 145kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 3g | Vet: 11g | Zout: 1.2mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Röstirondjes met Mediterrane Tonijnsalade en Geroosterde Rode Ui

Met deze Franse tonijnsalade met kappertjes doe je visliefhebbers een groot plezier! Ogen dicht... en waan je op een dobberend jacht ergens aan de Cóte d'Azur.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 4 Aviko Rösti rondjes naturel
  • 1 rode ui
  • 2 tl olijfolie
  • 1 kleine sjalot
  • 1 tl kappertjes
  • 100 gr tonijnmoot in olie uitgelekt uit blik
  • 2 el crème fraîche
  • 1 takje dille

Instructies

  • Bereid de röstirondjes volgens de instructies op de verpakking.
  • Je kunt de rondjes ook in ongeveer 10 minuten op de barbecue roosteren.
  • Pel de rode ui en snijd deze in partjes van 1 cm.
  • Bestrijk de ui dun met olijfolie.
  • Rooster de ui op de barbecue of in een grillpan gedurende 4-5 minuten per kant, totdat ze gaar en goudbruin zijn.
  • Snipper ondertussen de sjalot heel fijn en hak de kappertjes fijn.
  • Meng de tonijn met sjalot, kappertjes en crème fraîche.
  • Breng de tonijnsalade op smaak met zout en peper.
  • Hak de dille grof.
  • Leg de röstirondjes op een schaal en beleg ze met de tonijnsalade en de geroosterde rode ui.
  • Bestrooi het geheel met grofgehakte dille.

Recept afdrukken
No ratings yet

Griekse Röstirondjes met Tzatziki, Gegrilde Courgette, Feta en Granaatappel

Een Grieks hapje is altijd een goed idee: beleg röstirondjes met tzatziki, gegrilde courgette, wat feta en frisse granaatappelpitjes!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Griekenland
Porties: 4
calorieën: 200kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 4 Aviko Rösti rondjes naturel
  • ¼ courgette
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1,5 teentje knoflook 1 teen voor de courgette, 1/2 teen voor de tzatziki
  • 50 gram Griekse yoghurt
  • 25 gram feta
  • 25 gram granaatappelpitjes
  • 2 takjes tijm

Instructies

  • Bereid de röstirondjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Je kunt de rondjes ook in ongeveer 10 minuten op de barbecue roosteren voor extra smaak.
  • Snijd de courgette in plakjes van 2-3 mm.
  • Meng ze met de olijfolie en de helft van de geperste of geraspte knoflook.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Gril de plakjes courgette in een grillpan of op de barbecue gedurende 2-3 minuten per kant, totdat ze goudbruin en gaar zijn.
  • Rasp of pers de rest van de knoflook boven de Griekse yoghurt voor de tzatziki en roer goed door.
  • Leg de röstirondjes op een schaal.
  • Schep een beetje tzatziki op elke röstironde.
  • Beleg de rondjes met de gegrilde courgette.
  • Verkruimel de feta erboven en bestrooi met de granaatappelpitjes.
  • Garneer met blaadjes tijm.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 1.5mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken Marinier

Koninklijke Marine
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 gram Corned Beef lunch
  • 3 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • blokjes Trassi zo groot als munt van 5 eurocent
  • Ketjap manis
  • Sambal badjak of andere zoetere sambal naar smaak toevoegen
  • Citroensap
  • Zonnebloemolie

Instructies

  • Snipper de uien grof
  • Hak de knoflookteentjes fijn (niet door knijper/pers)
  • doe 5 eetlepels olie in de pan/slee en verhit dit
  • Voeg de corned beef toe aan de olie en bak dit ongeveer 5 minuten. Het vet van het vlees moet gesmolten zijn
  • Haal het vlees (verkruimeld) uit de olie
  • Bak de ui, het knoflook en een klein blokje trassi met de sambal in de olie
  • Na een paar minuten het vlees toevoegen samen met een paar druppels ketjap en citroensap en al roerende weer verhitten
  • De gebakken marinier serveren met brood of met witte rijst.

Notities

Corned Beef kan vervangen worden door blikjes boterhamworst. De hoeveelheid vlees hangt af van de maaltijd. Bij het diner mag er meer vlees gebruikt worden.
Naast rijst kan het ook goed met boontjes gegeten worden, Voor het krokante in het gerecht kan een neutraal smakende kroepoek het gerecht afmaken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kersensmoothie

Snel te maken
Recept categorieën: Dranken, Fruit, Koude Dranken, Smoothies
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 pot kersen zonder pit op siroop 350 g
  • 3 dl volle yoghurt
  • 1 dl slagroom
  • 250 g ijsblokjes
  • 2 eetlepel(s) suiker

Instructies

  • Kersen laten uitlekken en siroop opvangen.
  • Kersen pureren met staafmixer of keukenmachine.
  • Yoghurt en room toevoegen en nog ca. 5 seconden mengen.
  • IJsblokjes in schone theedoek leggen en met deegroller (of ander zwaar voorwerp) versplinteren.
  • IJssplinters met suiker en 1 dl siroop bij kersenmengsel voegen en even goed doorroeren.
  • Smoothie serveren in hoge glazen met een rietje.

Recept afdrukken
No ratings yet

Avocado banaanmilkshake

AllerHande mei 2004 / snel te maken
Recept categorieën: Dranken, Fruit, Koude Dranken, Nagerecht
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 citroenen
  • 2 kleine bananen
  • 1 avocado goed rijp
  • 2 bol vanilleroomijs bak à 1 l, Biologisch
  • 600 ml melk pak à 1 l, Biologisch
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 theelepel kaneel

Instructies

  • Citroenen halveren en uitpersen.
  • Bananen pellen en in stukken snijden.
  • Avocado schillen, halveren en pit verwijderen.
  • Avocado in stukken snijden.
  • Banaan en avocado met citroensap in blender of keukenmachine of in hoge kom met staafmixer tot gladde massa pureren.
  • Bollen ijs, melk, vanillesuiker en kaneel aan puree toevoegen.
  • Geheel tot schuimige massa draaien.
  • Milkshake over vier hoge glazen verdelen en rietjes erin steken.

Notities

Een handig trucje: gebruik bevroren bananen. Pel de bananen, snijd ze in stukken en leg die
op een plastic bord of dienblad enkele uren in de diepvries. Verpak de bevroren
banaanstukken in een diepvriesdoos om later in milkshakes te gebruiken. Ze blijven zo enkele
weken goed. Ontdooien is niet nodig, de shakes worden zo extra koud.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hammousse 3

AllerHande 13 2009
Recept categorieën: Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • ½ komkommer
  • 2 eetlepels suiker
  • 5 eetlepels wittewijnazijn
  • 100 g achterham
  • 1 bakje zuivelspread

Instructies

  • Schaaf met een kaasschaaf lange dunne repen van de komkommer.
  • Bestrooi de repen met 2 tl zout en laat in een zeef 30 min. uitlekken.
  • Los de suiker op laag vuur op in de azijn en laat afkoelen.
  • Spoel de komkommer af, knijp voorzichtig het overtollige vocht eruit en schep door de azijn.
  • Snijd de plakjes achterham in reepjes.
  • Houd enkele reepjes achter voor garnering.
  • Pureer de rest van de ham samen met de zuivelspread met de staafmixer of in de
  • keukenmachine en breng op smaak met peper.
  • Schep met een ijsbolletjestang of 2 natte lepels een bolletje hammousse in een glas en leg de komkommer erop.
  • Garneer met de rest van de ham.

Notities

Lekker met knapperig stokbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Citroengras Kipspiesjes

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Thailand
Porties: 4 personen
calorieën: 180kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 250 g kipfiletblokjes
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 rode peper zonder zaadjes en fijngehakt
  • 1 bosuitje fijngehakt
  • 2 eetlepels Thaise vissaus
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 6 stengels citroengras sereh
  • Olie

Instructies

  • Verwarm de grillpan voor op middelhoog vuur of verwarm de ovengrill voor.
  • Rijg de kipfiletblokjes aan de citroengrasstengels.
  • Als de stengels te hard zijn, kun je ze eerst even plat slaan met de achterkant van een mes om ze zachter te maken.
  • Meng in een kom de fijngehakte knoflook, rode peper, bosuitje, Thaise vissaus en paneermeel.
  • Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de kipspiesjes en druk het goed aan.
  • Bestrijk de grillpan met een beetje olie of besprenkel de kipspiesjes met olie als je de ovengrill gebruikt.
  • Gril de citroengras kipspiesjes ongeveer 5-7 minuten aan elke kant, of tot de kip gaar is en mooi goudbruin van kleur.
  • Serveer de gegrilde citroengras kipspiesjes direct als hoofdgerecht of als onderdeel van een Aziatische maaltijd.

Notities

Wijnadvies:

Deze pittige citroengras kipspiesjes passen goed bij een lichte en verfrissende witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Grüner Veltliner uit Oostenrijk.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 8g | Zout: 2mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Miso en Harissa Burger van de BBQ met Homemade Aardappelsalade

Miso en gehakt is zo'n heerlijke combinatie. Harissa is een Tunesische pasta die wel wat te vergelijken is met sambal maar dan toch minder scherp maar wel pittig. Dit is dus min of meer een beetje een fusion tussen de Noord-Afrikaanse, Amerikaanse en Aziatische keuken. Maar toch komt het allemaal samen in een heerlijke burger. Een burger die ik dit keer op de BBQ heb bereid. Geen broodje, geen gebakken uitjes, augurk of mayo. Gewoon een lekkere burger. Ik heb er een aardappelsalade bij gemaakt met 20-seconden Mayo en Ricotta, en als fris element halve oranje (die zijn wat zoeter) Pomodoro tomaatjes met een blaadje Basilicum en een half bolletje Buffel Mozarella.
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Salade, Saus, Vlees
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Voor 5 burgers:

  • 500 gram half-om-halfgehakt
  • 1 TL Miso flinke tl
  • 1 EL Harissa
  • 1 Ei
  • 3 EL paneermeel
  • Peper

Voor de 20-seconden Mayo:

  • 1 Ei
  • 1 Eidooier
  • 1 citroen Citroensap er van
  • 1 EL Dijon Mosterd
  • peper
  • Zout
  • 300 ML Olijfolie

Voor de Aardappelsalade:

  • 1 batch 20-seconden Mayo
  • 175 gram Ricotta
  • 800 gram vastkokende aardappelen
  • 20 gram Bieslook dit is echt naar smaak, Bieslook is te vergelijken met Ui
  • 10 gram Peterselie
  • Peper
  • Zout

Voor de Salade Bite:

  • Mini snack tomaatjes - ik haal ze bij de Jumbo waar ik een heel bekertje oranje tomaatjes kan vullen voor €,1,49
  • Verse Basilicum
  • bolletjes Mozarella Galbani Mini
  • Peper
  • Zout

Instructies

Voor 5 burgers:

  • Meng alle ingredienten behalve het paneermeel goed door elkaar.
  • Voeg een flink deel van het paneermeel toe en kneed de massa met je handen door.
  • Waneer het voelt als een stevige maar toch nog smeuiige massa - niet te droog!- is het goed, voeg anders wat meer paneermeel toe.
  • Verdeel het mengsel in 5 porties en rol er in de palmen van je hand een mooie compacte bal van.
  • Door hem als een tennisbal van 1 hand in de andere te 'gooien' wordt ie wat compacter.
  • Leg een velletje bakpapier op het aanrecht, leg daar de bal gehakt op en vorm een mooie burger van ongeveer een CM dik.
  • Leg aan de kant en herhaal dit met de volgende bal.
  • Je kunt de vellen en hamburgers gewoon op elkaar stapelen, de vellen houden ze mooi gescheiden van elkaar.
  • Je kunt de burgers bakken in een koekenpan, grillpan of - zoals ik in dit geval heb gedaan - op de BBQ.

Voor de 20-seconden Mayo:

  • In de lange smalle beker die hoort bij je staafmixer (niet persé die van de afbeelding natuurlijk)
  • Doe je in bovenstaande volgorde de ingredienten erin.
  • Plaats je staafmixer op de bodem (nog niet aan).
  • Start je staafmixer en trek deze in een langzame beweging omhoog, beweeg hem nog een keer of 3 op en neer.
  • Voila! 20 seconden mayonaise!

Voor de Aardappelsalade:

  • Schil de aardappelen en halveer ze.
  • Stoom de aardappelen gaar in 30-35 minuten.
  • Koken mag ook maar mijn voorkeur gaat uit naar stomen.
  • Laat ze afkoelen.
  • Terwijl de aardappelen staan te stomen bereid je de 20-seconden Mayo.
  • Snijd de Bieslook en Peterselie fijn.
  • Meng de mayo met de kruiden en Ricotta en breng op smaak met peper en zout.
  • Roer goed door elkaar.
  • Wanneer de aardappels afgekoeld zijn:
  • Snijd de aardappelen in smalle plakjes en doe ze in de kom met het mayo, kruiden, ricotta mengsel.
  • Roer voorzichtig door elkaar, zorgen dat de saus alles bedekt maar de aardappels niet stuk gaan.

Voor de Salade Bite:

  • Dit is zó simpel, maar de combinatie van smaken maakt dit zó heerlijk.
  • Snijd de tomaatjes in de breedte doormidden,
  • Snijd ook de bolletjes Mozarella doormidden.
  • Bestrooi alles met peper en zout.
  • Assembleer een spiesje.
  • Begin met:
  • Tomaatje
  • blaadje Basilicum
  • Half bolletje Mozarrela

Indian Beef Curry
Recept afdrukken
No ratings yet

Indian Beef Curry

Een overheerlijk Indiaas gerecht welke je kunt serveren met rijst en eventueel een lekkere zelf gemaakt Naan. Lekker dippen in de saus! Een recept welke ik heb gevonden op internet maar toch weer aangepast links en rechts. In de slow cooker garen alle ingrediënten in hun eigen sap tot botermals vlees met intense smaken van de kruiden en Garam Masala. Ik maak mijn eigen Garam Masala maar het wordt ook verkocht bij de betere supermarkt.
Recept categorieën: Rundvlees, Slowcooker
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Ingredienten voor een Crockpot van 4.7 Ltr.:

  • 1 kilo Hachee vlees of Runder riblappen
  • 2 Uien
  • 6 Teentjes knoflook
  • 2 CM Gember
  • 2 Rode Spaanse Pepers
  • 4 TL Koriander gemalen
  • 3 TL Komijn gemalen
  • 2 TL Kurkuma Koenjit/Geelwortel
  • 4 TL Garam Masala zelf gemaakt of kant en klaar
  • 300 ML Griekse Yoghurt
  • bos(jes) verse Koriander
  • 2 blikken Tomaten in blokjes
  • Olijfolie

Instructies

Voorbereiding de avond ervoor:

  • Snijd het vlees in blokjes.
  • Pureer alle ingrediënten tussen de stippellijn tot een pasta.
  • Met de staafmixer of vijzel.
  • Verwarm de olie in een wok of braadpan en bak het vlees in twee batches bruin, doe het in een kom.
  • Braad in dezelfde pan de gepureerde pasta aan en doe alle andere specerijen erbij MAAR maar 2 TL Garam Masala.
  • Braad aan tot alle geuren lekker vrij komen.
  • Doe de curry pasta bij het vlees in de kom.
  • Roer alles goed door en zet de kom op een koele plaats om af te koelen en vervolgens in de koelkast voor de nacht.

Tip: dit hoeft natuurlijk niet persé. Je kunt vanaf dit stadium ook direct het vlees in de slowcooker doen en het recept verder volgen.

    De volgende ochtend:

    • Doe je vlees en currypasta in de slow cooker, gooi de twee blikjes tomaten erbij.
    • Voeg geen vocht toe.
    • Roer alles goed om.
    • Deksel erop en op LOW 8 tot 10 uur garen.
    • Na 8 uur garen doe je de yoghurt erbij en de overgebleven 2 TL Garam Masala.
    • Voor het laatste half uurtje doe je de fijn gehakte Koriander erbij.