Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidige Visballetjes Curry

Muchli kari
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Voor de Visballetjes:

  • 750 g witvisfilet schelvis of kabeljauw
  • Sap van ½ citroen
  • 1 ei
  • ½ theelepel zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 50 g kikkererwtenmeel besan
  • 4 verse groene chilipepers ontpit en fijngehakt
  • 1 middelgrote ui fijngehakt
  • 2 eetlepels broodkruim
  • Plantaardige olie of ghee om te bakken

Voor de Saus:

  • 100 g ghee
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 7 cm pijpkaneel
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • theelepel kurkuma
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 150 g tomatenpuree
  • 6 dl kippenbouillon
  • Sap van ½ citroen
  • 50 g gedroogde kokos
  • Zaad van 10 kardemompeulen
  • 2 theelepels fenegriekzaad
  • Verse korianderblaadjes ter garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg de visfilets in een ovenvaste schaal, besprenkel ze met citroensap, dek af met folie en pocheer ze gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze gaar zijn.
  • Laat de vis afkoelen.
  • Klop in een middelgrote kom het ei met zout en peper naar smaak.
  • Voeg geleidelijk het kikkererwtenmeel toe en klop tot een glad beslag.
  • Voeg de fijngehakte chilipepers, ui en broodkruim toe aan het beslag.
  • Meng goed.
  • Pluk de afgekoelde vis uit elkaar, verwijder eventueel vel en graatjes, en voeg de vis toe aan het beslag.
  • Meng tot een stevig deeg en vorm hiervan circa 20 balletjes ter grootte van een abrikoos.
  • Verhit de olie in een diepe pan met dikke bodem en frituur de visballetjes in porties gelijkmatig bruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm in een oven.
  • Voor de saus: Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook goudgeel gedurende 4-5 minuten op matig vuur.
  • Voeg de pijpkaneel, laurierblaadjes, gemalen komijn, gemalen koriander, kurkuma en chilipoeder toe.
  • Roerbak nog 2 minuten.
  • Roer de tomatenpuree erdoor, verhoog het vuur en breng aan de kook.
  • Voeg geleidelijk kippenbouillon en citroensap toe.
  • Strooi er zout en kokos over, laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Maal de kardemomzaden en fenegriekzaden fijn in een vijzel.
  • Roer ze door de saus en voeg de visballetjes toe.
  • Laat nog 5 minuten zachtjes sudderen.

Notities

Serveer de visballetjes curry in een schaal, garneer met verse korianderblaadjes en serveer warm.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pittige Peperbiefstuk met Geroosterde Ui

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 rode uien
  • 4 takjes tijm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels zwarte peperkorrels
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 1 eetlepel zeezout
  • 4 biefstukken
  • 25 g boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Pel de uien en snijd ze kruiselings in tot aan de onderkant.
  • Plaats de uien naast elkaar in een kleine ovenschaal en steek de takjes tijm erin.
  • Besprenkel met olijfolie.
  • Wrijf de zwarte peperkorrels en chilipoeder in een vijzel tot een grof mengsel.
  • Strooi een theelepel van dit mengsel met wat zeezout over de uien.
  • Rooster de uien in de oven gedurende 20-25 minuten, tot ze bruin en gaar zijn.
  • Druk één kant van de biefstukken in de rest van het pepermengsel in een diep bord.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de biefstukken op hoog vuur gedurende 2 minuten per kant, tot ze bruin zijn.
  • Het vlees mag van binnen nog rood of rosé zijn.
  • Leg de biefstukken op warme borden, strooi er wat zout over en serveer met de geroosterde uien.

Notities

Serveertips:

Serveer de peperbiefstuk met geroosterde ui met aardappelsalade en veldsla voor een heerlijke maaltijd.

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Malbec of Shiraz past goed bij dit gerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roti met kerriekip en sperziebonen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Suriname
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 750 g aardappelen
  • 1 rode peper
  • 6 tenen knoflook
  • ½ el gemalen komijn djinten
  • 500 g kipfilet
  • 500 g sperziebonen
  • 2 uien
  • 150 ml kraanwater
  • el zonnebloemolie
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • el kerriepoeder
  • 1 kippenbouillontablet
  • dl kraanwater
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el zelfrijzend bakmeel

Instructies

  • Ga op de Surinaamse toer met deze roti met kerrie-kip en sperziebonen.
  • Aardappelen schillen, wassen en aardappelen in weinig water met zout in ca. 20 min. gaar
  • koken.
  • Ondertussen de rest van aardappelen wassen, schillen en in partjes snijden (en tot
  • gebruik in water bewaren).
  • Knoflook pellen en fijn hakken.
  • Snijd het steeltje van de rode peper.
  • Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten.
  • Peper heel fijn snijden.
  • In keukenmachine of vijzel 1/3 van de tenen knoflook, helft van rode peper en djinten pureren.
  • Kipfilet in blokjes snijden, wassen en goed droogdeppen met keukenpapier (en tot gebruik in
  • koelkast bewaren).
  • Ui pellen en snipperen.
  • Sperziebonen schoonmaken en wassen.
  • Aardappelen afgieten en pureren.
  • Knoflookpuree en snufje zout erdoor roeren.
  • In kom bakmeel met snufje zout, handwarm water en olie tot soepel deeg kneden.
  • Deeg ca. 10-15 min. laten rijzen.
  • Verhit wat van de olie.
  • 1/6 van de knoflook,helft van ui, 1/2 van de bouillontablet en 1/2 van de kerriepoeder roerbakken. Aardappelpartjes en sperziebonen erdoor scheppen en met water in ca. 30 min. afgedekt zachtjes gaar stoven, regelmatig omscheppen.
  • In roerbakpan olie verhitten.
  • Rest van knoflook, ui, peper, kerriepoeder, bouillontablet en tomatenpuree ca. 1 min. bakken.
  • Kip ca. 2 min. meebakken en afgedekt in ca. 15 min. zachtjes gaar sudderen.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Deeg in ballen verdelen (2 ballen per persoon).
  • In midden gat maken, vul elk deeg met aardappelpuree en deeg om vulling dichtvouwen. Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem en deegballen uitrollen tot dunne, ronde lappen van ca. 17 cm doorsnede.
  • In droge koekenpan met antiaanbaklaag roti's één voor één bakken tot ze gaan bollen.
  • Keren en onderkant ca. 1 min. bakken.
  • Kerrie-kip en sperziebonen over borden verdelen.
  • Roti's ernaast leggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roergebakken asperges met haricots verts

Allerhande 2002
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Roerbakken / Wokken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 78kcal

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • 150 g haricots verts
  • 1 teentje knoflook
  • 1 cm gember verse
  • 1 rode peper
  • 1 stengel sereh citroengras
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • ¼ zakje koriander verse à 15 g

Instructies

  • Met dunschiller asperges schillen van vlak onder kopje naar beneden.
  • Houtachtige uiteinden eraf snijden.
  • Asperges in lengte halveren en in stukken van ca. 4 cm snijden.
  • Puntjes van haricots verts snijden en halveren.
  • Knoflook pellen, gember schillen, peper en serehstengel schoonmaken en alles grof hakken.
  • In vijzel (of keukenmachine) tot puree mengen. In wok olie verhitten en kruidenpuree ca. 1 minuut zachtjes fruiten tot deze gaat geuren.
  • Asperges en haricots verts erdoor scheppen en 2-3 minuten roerbakken.
  • ¾ dl water en sojasaus erdoor scheppen en groenten in nog ca. 4 minuten op matig hoog vuur gaar laten worden.
  • Vocht laten verdampen.
  • Korianderblaadjes van takjes plukken en over asperges strooien.

Notities

Serveren met geroosterde biefstuk of tilapiafilet en pandanrijst.
In plaats van verse kruiden kunnen ook 2 à 3 theelepels Thaise rode currypasta worden gebruikt.
 

Nutrition

Calories: 78kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 2g | Vet: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Carpaccio met gegrilde ananas

AllerHande juli 2003
Recept categorieën: Fruit, Vlees, Voorgerechten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 zakje verse basilicum 15 g
  • 150 ml olijfolie extra vierge
  • 1 zakje hazelnoten 65 g, grofgehakt
  • 1 kleine ananas
  • 200 g carpaccio bediening of koelvak
  • chilipeper uit de molen

Instructies

  • In vijzel of hoge kom met staafmixer basilicum met 4-5 eetlepels olijfolie tot fijne saus pureren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Hazelnoten halveren en in droge koekenpan goudbruin roosteren.
  • Op bord laten afkoelen.
  • Grillpan verhitten.
  • Ananas in vieren snijden, schillen en harde kern verwijderen.
  • Stukken ananas met heel scherp, glad mes (of met elektrisch mes) in flinterdunne plakjes snijden.
  • Plakjes licht bestrijken met olie en in porties in 3-4 minuten lichtbruin grillen, halverwege keren.
  • Carpaccio op vier borden leggen.
  • Ananasplakjes op carpaccio leggen, beetje basilicumolie erover sprenkelen.
  • Chilipeper erboven malen en hazelnoten erover strooien.

Notities

Lekker met ciabatta.

Roti Wraps met Katjang Pedis saus
Recept afdrukken
No ratings yet

Roti Wraps met Katjang Pedis saus

Toch wel één van mijn favoriete gerechten is Roti. Zalig met kouseband, masala, drumsticks en aardappel. En natuurlijk zelf gemaakte Roti vellen. Maar...daar heb je gewoon niet altijd tijd voor. Hier een snelle variant op de overheerlijke Surinaamse Roti in combinatie met een eigen recept van Katjang Pedis saus. Lekkere pittige pindasaus.
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Wraps
Land van herkomst: Suriname
Porties: 4 wraps
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 Roti kant en klaar van Swiet Moffoof ander merk, maar deze zijn gewoon lekker
  • 2 Kipfilets
  • 1 Blikje Haricots Verts
  • 1 Ui
  • 3 Teentjes knoflook
  • 2 CM Gember
  • 1 volle TL Kerrie Masala Kerrie Masala kruiden
  • Scheutje arachideolie
  • 1 bakje Katjang Pedis of zakje
  • 150 ml Kokosmelk
  • 2 eetlepel(s) Pindakaas
  • tl Surinaamse Sambal (afhankelijk van hoe scherp je het wilt hebben)

Instructies

Voorbereiding:

  • Snijd de kipfilet in dunne reepjes over de lengte van het filetje en kruid deze met de masala
  • Snipper de Ui fijn
  • Hak de knoflook fijn
  • Rasp de gember
  • Maal 50 gram (een flinke handvol) Katjang Pedis middelgrof in een vijzel.
  • Verwarm de olie in een wok, fruit de ui en gember aan. Voeg de knoflook toe. Voeg de kipfilet toe en braad het aan.
  • Voeg de haricots verts toe en zet het vuur wat lager.
  • In een steelpannetje de Katjang Pedis even licht roosteren, voeg een flinke scheut kokosmelk toe (niet alles) en de pindakaas en sambal.
  • Roer alles goed door.
  • Voeg eventueel nog kokosmelk toe tot je een heerlijke dikke romige saus hebt.
  • Speel wat met sambal tot je de juiste scherpte hebt, beetje bij beetje toevoegen dus.
  • Voeg nog een klein handje hele katjang Pedis toe.
  • In een droge grote, hete koekenpan de Rotivellen verwarmen, goudbruin, omdraaien, op laten zwellen en op een bord leggen.

De wraps samenstellen:

  • Smeer een royale hoeveelheid Katjang Pedis in het midden van de Roti in een baan van zo'n 5 CM.
  • Verdeel daarover je vlees en groente mengsel.
  • Klap het onderste randje van de Roti (de onderkant van je wrap) een stukje om over het vlees, daarna vouw je 1 zijkant naar het midden over je vlees.
  • Duw je vlees een beetje naar binnen, vouw de andere helft naar het midden.
  • Zo heb je een handzame wrap waar er niets aan de onderkant uit kan vallen.

Lemper Ajam
Recept afdrukken
No ratings yet

Lemper Ajam

Een heerlijke Indische snack gemaakt van Ketan rijst en gevuld met gekruide kip. Ketan rijst is een speciaal soort (kleef)rijst en de enige geschikte rijst. Omdat het best een tijdrovend klusje is maak ik zelf meestal meteen een heleboel en vries porties in. Maar op het moment dat bekend is dat ik Lempers ga maken kan ik meteen een berg extra gaan rollen want iedereen wil een portie hahaha, zo lekker is het gewoon. Het rollen vereist enige handvaardigheid, daarom heb ik een filmpje gemaakt en toegevoegd aan het artikel.
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Snack
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 40 stuks
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 KG Ketan rijst - verkrijgbaar bij elke Toko Verdeel de rijst in 2 kommen van een pond rijst per kom. Was de rijst 2 keer goed in koud water. Zet de rijst in de kom onder een ruime hoeveelheid water in de week. LAAT HET EEN NACHT WEKEN!
  • 2 blikken Santen Cream van Aroy-D. de cream, die is dikker en romiger ander merk mag maar daar ben ik niet bekend mee.
  • 1 stengel Sereh Citroengras
  • 6 blaadjes Daun Djeroek Poeroet Limoenbladeren
  • Snufje zout

Voor de vulling:

  • 4 Kipfilets
  • 1 blok kippenbouillon
  • water Ruime pan kokend
  • 2 Uien
  • 3 tenen knoflook grote "Solo" tenen of 5 à 6 gewone teentjes
  • 2 cm Gember
  • 2 cm Laos
  • 1 Lombok rode peper
  • 4 Kemiri noten
  • 2 tl Koenjit Gemalen geelwortel, ook wel Turmeric of Kurkuma genoemd
  • 2 tl Ketoembar Gemalen koriander
  • 1 tl Djinten gemalen Komijn
  • 2 eetlepel(s) Gula Djawa Palmsuiker
  • 1 blokjes Kipbouillon opgelost in 150 ML kokend water
  • 2 eetlepel(s) Aromat
  • 1 stengel Sereh
  • 3 Blaadjes Daun Djeroek Poeroet
  • 2 Blaadjes Daun Salam een soort Indische Laurier

Instructies

  • Begin met het maken van de vulling.
  • Zet een pan op met ruim water en een bouillonblokje, wanneer het water kookt voeg je de kipfilets toe en laat deze ongeveer 10 minuten koken.
  • Snijd alle ingrediënten tussen de stippellijn grof en pureer deze in een vijzel of met de staafmixer. Voeg er de Koenjit, Ketoembar, Aromat aan toe.
  • Zet de puree even aan de kant. Snijd alle kip héél erg fijn. Echt gesnipperd, dit kan ook in de keukenmachine.
  • OP DIT MOMENT KAN JE DE RIJST OOK ALVAST BEGINNEN TE STOMEN (zie instructies verderop in het artikel)
  • Verhit wat olie in een wok en fruit de puree aan.
  • Kneus de Sereh en leg er een knoop in, zo komen er geen draadjes in je vlees.
  • Voeg de Sereh, Daun Djeroek Poeroet en Daun Salam toe.
  • Voeg na een paar minuten fruiten de kip toe. Meng alles goed door elkaar. Voeg de bouillon opgelost in kokend water toe en de Gula Djawa.
  • Laat alles even pruttelen.
  • Proef, proef, proef.
  • Maak op smaak met zout, suiker, bouillon blokje...wat jij wilt.
  • Het vlees moet krachtig van smaak zijn want het wordt gerold in rijst dus de smaak wordt daarna weer 'verdeeld'.
  • Als het op smaak is doe je alles in een grote kom en zet opzij.

DE RIJST:

  • In een stoompan (dus NIET een elektrische rijstkoker) voldoende water aan de kook brengen.
  • Stoom de rijst per 500 gram, of als je echt een grote pan hebt kan het misschien wel een kilo in 1 keer, ik heb hier geen ervaring mee.
  • Stoom het (voor 1 pond) in 38 minuten gaar.
  • Hou het niveau van het water in de gaten, voeg eventueel wat uit de waterkoker toe als het droog dreigt te koken.
  • In een andere grote pan verwarm je de Santen.
  • Splijt de Sereh doormidden, leg er een knoop in en doe deze samen met 3 blaadjes Daun Djeroek Poeroet en een snufje zout in de Santen.
  • Laat alles zachtjes trekken tot de rijst gaar is.
  • Haal de Sereh en de Daun Djeroek Poeroet uit de Santen zodra de rijst gaar is.
  • Voeg dan de rijst toe aan de pan met Santen en roer dit alles heel erg goed door elkaar.
  • Laat het met de deksel op de pan staan tot het iets afgekoeld is, warm genoeg om te rollen maar niet heet aan je handen.
  • Was de pan van de rijst af en zet de tweede batch rijst op.
  • TIP: Zet een kookwekker voor de stoomtijd van de rijst op 38 minuten.

LEMPERS ROLLEN:

  • Leg de rol 3 in 1 huishoudfolie voor je neer en rol deze uit. Leg het malletje onder de folie.
  • Leg een schep ketanrijst op de folie in het midden van de mal.
  • Leg het boterhamzakje op de rijst en druk zo het malletje vol en dan met een zijwaartse beweging strijk je het malletje vol en de overtollige rijst naar de zijkant.
  • De overtollige rijst doe je terug in de pan.
  • Verwijder de mal, vorm het plakje rijst nog een beetje meer tot een brede, smalle plak rijst.
  • Verdeel er 2 a 3 theelepels vulling op en met de zijkant van je hand onder de folie rol je vervolgens de plak rijst op zodat de vulling binnenin zit.
  • Druk het geheel goed aan, schuif de Lemper naar het begin van de folie en rol het een paar keer in de folie.
  • Knip de folie af, draai de zijkanten tegelijkertijd dicht en druk gaandeweg de Lemper steeds meer naar het midden van de folie en pers en knijp het zo tot een compacte rol.
  • Bekijk het filmpje voor een gedetailleerde uitleg.
  • Zodra de Lempers zijn afgekoeld leg je ze in de vriezer.
  • Als je ze gaat eten kun je ze rechtsreeks uit de vriezer in de magnetron opwarmen.
  • LET OP: Laat de folie erom zitten als je ze opwarmt! 90 seconden in de magnetron is voldoende. Test eerst even door met 60 seconden te beginnen want ik ken het vermogen van je magnetron natuurlijk niet.
  • Als ze warm zijn knip je aan 1 kant de folie af en dan glijdt de Lemper zo uit de folie.
  • Eet met wat Sweet Chili Saus of wat Sambal.

Notities

  • Plan genoeg tijd in, dit doe je niet even tussendoor.
  • Bereid de rijst de dag voordat je gaat beginnen voor door het te wassen en in een grote pan water te weken.
  • Lempers maken vereist enige oefening, bekijk het filmpje, lees de instructies. Er zijn diverse methodes, welke jij het makkelijkst vindt is voor jou de beste.
  • Het mooiste is wanneer ze allemaal dezelfde afmeting hebben (een dunne kroket ongeveer), maar het boeit echt niet wanneer er wat verschillen in zitten.
  • Stoom het met een pond rijst per keer. Dit is de perfecte hoeveelheid om de lempers te draaien terwijl de rijst nog warm (en dus soepel) is.
  • De vulling kan uit kip of gehakt bestaan, dit recept is voor kip...Ajam.
Lees meer: https://www.mijnzuskooktvandaag.nl/products/lemper-ajam/

Ajam Jeruk Nipis
Recept afdrukken
No ratings yet

Ajam Jeruk Nipis

Eigenlijk zijn dit twee recepten in 1 foto. Vandaar dat ik ze toch afzonderlijk ga schrijven. (met dezelfde foto 😉 ) Ajam Jeruk Nipis, oftewel Kip met Citroen. De bereiding van de kip is met de gebruikelijke basis ingredienten alleen met iets meer nadruk op de citrus achtige tonen. Een lekkere frisse tegenhanger voor de zacht romige en hartige Sayur Boontjes en Spinazie. Ik heb dit recept zelf ontwikkeld dus ik durf echt niet te zeggen of het een bestaand Indisch gerecht is of dat ik zowaar een staaltje fusion heb neergezet. Alle ingrediënten zijn echter toonaangevend voor de Indonesische keuken dus een Indisch gerecht is het zeer zeker.
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 3 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kipfilet in blokjes gesneden
  • 2 CM Laos
  • 1 CM Gember
  • 1 knoflook of 3 kleine teentjes
  • 2 Rawit
  • 1 Rode Ui
  • 4 blaadjes Daun Djeruk Purut
  • 1 stengel Sereh
  • 4 Kemiri noten
  • 2 eetlepel(s) Citroen azijn
  • 2 TL Koriander (Ketoembar)
  • ½ TL Komijn (Djinten)
  • ½ Citroen Rasp er van

Instructies

  • Snijd de ui, knoflook, laos, gember, rawit fijn.
  • Doe de Kemiri noten in een vijzel en doe de ui, knoflook, laos, gember, rawit erbij.
  • Snijd de Daun Jeruk Purut en het witte gedeelte van de Sereh heel erg fijn.
  • Doe dit ook in de vijzel.
  • Vijzel alles tot een grove boemboe.
  • Doe de droge specerijen erbij.
  • In een hete wok met olie fruit je de boemboe op een middel hoog vuur aan.
  • Doe de blokjes Kipfilet erbij en bak deze mee in de boemboe.
  • Bak de kip gaar in ongeveer 10 minuutjes.
  • Rasp de schil van een half citroentje erboven.
  • Doe eerst 1 EL citroen azijn erbij, laat even meebakken en proef, voeg eventueel wat extra toe.
  • Bak alles nog even tot het meeste vocht is ingekookt.

Indian Beef Curry
Recept afdrukken
No ratings yet

Indian Beef Curry

Een overheerlijk Indiaas gerecht welke je kunt serveren met rijst en eventueel een lekkere zelf gemaakt Naan. Lekker dippen in de saus! Een recept welke ik heb gevonden op internet maar toch weer aangepast links en rechts. In de slow cooker garen alle ingrediënten in hun eigen sap tot botermals vlees met intense smaken van de kruiden en Garam Masala. Ik maak mijn eigen Garam Masala maar het wordt ook verkocht bij de betere supermarkt.
Recept categorieën: Rundvlees, Slowcooker
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Ingredienten voor een Crockpot van 4.7 Ltr.:

  • 1 kilo Hachee vlees of Runder riblappen
  • 2 Uien
  • 6 Teentjes knoflook
  • 2 CM Gember
  • 2 Rode Spaanse Pepers
  • 4 TL Koriander gemalen
  • 3 TL Komijn gemalen
  • 2 TL Kurkuma Koenjit/Geelwortel
  • 4 TL Garam Masala zelf gemaakt of kant en klaar
  • 300 ML Griekse Yoghurt
  • bos(jes) verse Koriander
  • 2 blikken Tomaten in blokjes
  • Olijfolie

Instructies

Voorbereiding de avond ervoor:

  • Snijd het vlees in blokjes.
  • Pureer alle ingrediënten tussen de stippellijn tot een pasta.
  • Met de staafmixer of vijzel.
  • Verwarm de olie in een wok of braadpan en bak het vlees in twee batches bruin, doe het in een kom.
  • Braad in dezelfde pan de gepureerde pasta aan en doe alle andere specerijen erbij MAAR maar 2 TL Garam Masala.
  • Braad aan tot alle geuren lekker vrij komen.
  • Doe de curry pasta bij het vlees in de kom.
  • Roer alles goed door en zet de kom op een koele plaats om af te koelen en vervolgens in de koelkast voor de nacht.

Tip: dit hoeft natuurlijk niet persé. Je kunt vanaf dit stadium ook direct het vlees in de slowcooker doen en het recept verder volgen.

    De volgende ochtend:

    • Doe je vlees en currypasta in de slow cooker, gooi de twee blikjes tomaten erbij.
    • Voeg geen vocht toe.
    • Roer alles goed om.
    • Deksel erop en op LOW 8 tot 10 uur garen.
    • Na 8 uur garen doe je de yoghurt erbij en de overgebleven 2 TL Garam Masala.
    • Voor het laatste half uurtje doe je de fijn gehakte Koriander erbij.

    Garam Masala
    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Garam Masala

    Garam Masala is in feite een verzamelnaam voor allerlei specerijen samengevoegd tot een heerlijke kruidenmix. Een zoektocht op internet zal je dan ook veel verschillende samenstellingen en recepten bieden. In India is het ook heel streekgebonden welke samenstellingen er zijn. Ik heb verschillende varianten geprobeerd en ben zodoende tot een persoonlijk favoriet gekomen. Onderstaand mijn Garam Masala. Ik maak altijd een hele batch, het is best wat werk dus dan heb je altijd een voorraadje
    Recept categorieën: Kruidenmengsels
    Auteur: Cor Kevenaar

    Ingrediënten

    Ongemalen specerijen:

    • 5 Laurier bladeren
    • 3 TL Korianderzaad
    • 3 TL Komijnzaad
    • 1 st. Pijpkaneel
    • TL versgemalen zwarte peper
    • 6 st Ster Anijs
    • 3 TL Karweizaad
    • 9 Kardemom peulen

    Gemalen Specerijen:

    • 3 TL Chilipoeder
    • TL Gemberpoeder
    • 3 TL Amchoor Mangopoeder
    • ¾ TL Asafoetida wees hier spaarzaam mee, teveel en je verpest je Garam Masala

    Instructies

    • In een droge koekenpan met dikke bodem verhit je alle ongemalen specerijen tot de geuren heerlijk vrijkomen maar pas op dat je het niet verbrandt.
    • Dan doe je dit alles in een vijzel en neem je goed de tijd om alles tot een poeder te vijzelen.
    • Je kunt ook een (ouderwetse) koffiemolen gebruiken.
    • Wanneer je een mooi poeder hebt meng je de gemalen specerijen erbij.

    Notities

    Doe alles in een mooi potje wat je goed kunt afsluiten en ga aan de slag met heerlijke Curry's en andere gerechten.