Recept afdrukken
No ratings yet

Brusselse groenteterrine

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: België
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 6 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 gr meiraapjes of koolrabi grof geraspt
  • 300 gr worteltjes grof geraspt
  • 300 gr gekookte bieten grof geraspt
  • Suiker
  • 1 theelepel geraspte mierikswortel
  • 2 eetlepels citroensap
  • Zout witte peper
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel Marsala Italiaanse dessertwijn
  • 6 eieren
  • 1 ½ dl crème fraîche stijfgeklopt

Instructies

  • Verpak de geraspte meiraapjes en worteltjes apart in aluminiumfolie en stoom ze in ongeveer 10 minuten gaar.
  • Pureer de bieten en meng ze met een mespuntje suiker, geraspte mierikswortel, zout en 1 eetlepel citroensap.
  • Pureer de meiraapjes met gemberpoeder, 1 eetlepel citroensap, zout en peper.
  • Pureer de worteltjes en meng ze met Marsala, zout en peper.
  • Voeg aan elke puree 2 eieren en 1/2 dl crème fraîche toe.
  • Breng elke puree sterk op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Schep achtereenvolgens de bietenpuree, meiraappuree en wortelpuree in de terrinevorm; strijk elke laag glad.
  • Vul de vorm niet meer dan driekwart.
  • Plaats de terrine in een braadslee en dek deze af.
  • Schenk heet water in de braadslee tot net onder de rand van de terrine.
  • Bak de terrine in de oven in ongeveer 2 uur gaar.
  • De terrine is gaar als de bovenkant stevig aanvoelt.
  • Laat de terrine 1 nacht afkoelen.
  • Snijd de terrine in plakjes en serveer deze met een gemengde salade en worteltjes.

Notities

De terrine kan goed gekoeld 2-3 dagen worden bewaard

Recept afdrukken
No ratings yet

Ricotta Gevulde Kipfilet omwikkeld met Parmaham

inclusief marineren2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Varkensvlees
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4
calorieën: 350kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 4 grote kipfilets 170-200 gram elk
  • 8 blaadjes salie
  • 5 flinke eetlepels ricotta
  • 8 plakjes Parmaham
  • eetlepel olijfolie
  • 1 handvol takjes tijm

Instructies

  • Snijd elke kipfilet aan één kant diep in zonder helemaal door het vlees heen te snijden.
  • Vouw de kipfilets open als een boek.
  • Hak 4 blaadjes salie fijn en meng ze met de ricotta.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Leg twee plakjes Parmaham iets overlappend op een snijplank.
  • Plaats een blaadje salie in het midden en leg daarop een opengesneden kipfilet.
  • Schep een kwart van het ricotta-mengsel in het midden van de kip.
  • Vouw het vlees weer dubbel over de vulling heen.
  • Wikkel de gevulde kipfilets in de plakjes Parmaham en vervolgens in plasticfolie.
  • Herhaal dit voor de overige kipfilets.
  • Laat de ingepakte kipfilets 1 tot 2 uur stevig worden in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en verwarm een braadslee voor.
  • Verhit de olijfolie in een hete, zware koekenpan.
  • Bak de kipfilets, indien nodig in porties, aan beide zijden gedurende 2 minuten bruin.
  • Leg een paar takjes tijm op elke kipfilet en plaats ze in de hete braadslee.
  • Bak ze, afhankelijk van de grootte, 12 tot 15 minuten in de oven tot het vlees stevig aanvoelt als er zachtjes op wordt gedrukt.
  • Dek de kipfilets af met aluminiumfolie en laat ze 5 minuten rusten op een warme plaats.
  • Snijd de gevulde kipfilets diagonaal in plakken en serveer op vier warme borden.

Notities

Lekker met gestoomde groenten en aardappelpuree of gekruide couscous.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir vormt een mooie aanvulling op de smaken van de kip, ricotta en Parmaham.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 2.5mg

Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidige Visballetjes Curry

Muchli kari
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Voor de Visballetjes:

  • 750 g witvisfilet schelvis of kabeljauw
  • Sap van ½ citroen
  • 1 ei
  • ½ theelepel zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 50 g kikkererwtenmeel besan
  • 4 verse groene chilipepers ontpit en fijngehakt
  • 1 middelgrote ui fijngehakt
  • 2 eetlepels broodkruim
  • Plantaardige olie of ghee om te bakken

Voor de Saus:

  • 100 g ghee
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 7 cm pijpkaneel
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • theelepel kurkuma
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 150 g tomatenpuree
  • 6 dl kippenbouillon
  • Sap van ½ citroen
  • 50 g gedroogde kokos
  • Zaad van 10 kardemompeulen
  • 2 theelepels fenegriekzaad
  • Verse korianderblaadjes ter garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg de visfilets in een ovenvaste schaal, besprenkel ze met citroensap, dek af met folie en pocheer ze gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze gaar zijn.
  • Laat de vis afkoelen.
  • Klop in een middelgrote kom het ei met zout en peper naar smaak.
  • Voeg geleidelijk het kikkererwtenmeel toe en klop tot een glad beslag.
  • Voeg de fijngehakte chilipepers, ui en broodkruim toe aan het beslag.
  • Meng goed.
  • Pluk de afgekoelde vis uit elkaar, verwijder eventueel vel en graatjes, en voeg de vis toe aan het beslag.
  • Meng tot een stevig deeg en vorm hiervan circa 20 balletjes ter grootte van een abrikoos.
  • Verhit de olie in een diepe pan met dikke bodem en frituur de visballetjes in porties gelijkmatig bruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm in een oven.
  • Voor de saus: Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook goudgeel gedurende 4-5 minuten op matig vuur.
  • Voeg de pijpkaneel, laurierblaadjes, gemalen komijn, gemalen koriander, kurkuma en chilipoeder toe.
  • Roerbak nog 2 minuten.
  • Roer de tomatenpuree erdoor, verhoog het vuur en breng aan de kook.
  • Voeg geleidelijk kippenbouillon en citroensap toe.
  • Strooi er zout en kokos over, laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Maal de kardemomzaden en fenegriekzaden fijn in een vijzel.
  • Roer ze door de saus en voeg de visballetjes toe.
  • Laat nog 5 minuten zachtjes sudderen.

Notities

Serveer de visballetjes curry in een schaal, garneer met verse korianderblaadjes en serveer warm.

Brood met Quinoa en Chia
Recept afdrukken
No ratings yet

Brood met Quinoa en Chia

Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Voor de Sponge:

  • 135 gram mix van 50/50 tarwemeel en tarwebloem
  • 2 gram droge gist
  • 135 gram water kamertemperatuur

Voor het Deeg:

  • de sponge
  • 315 gram mix van 50/50 tarwemeel en tarwebloem
  • 2 gram droge gist
  • 8 gram zout
  • 175 -185 gram water kamertemperatuur
  • 15 gram chiazaad
  • 15 gram quinoa ongekookt
  • Extra:
  • wat extra meel of maismeel
  • neutrale olie

Instructies

Maak de sponge

  • Doe het meel voor de sponge met de gist en het water in een kom en roer het goed door elkaar.
  • Dek de kom af en laat het 90 minuten rijzen.

Het deeg:

  • Doe het deeg, de gist, het zout en de quinoa en chia in een kom en roer door elkaar.
  • Voeg de sponge toe en ongeveer 175 gr van het water.
  • Meng het goed door elkaar en voeg eventueel nog een beetje water toe totdat je een deeg hebt wat nog net handelbaar is om te kneden.
  • Kneed het deeg in ca 15-20 minuten met de hand tot een mooi en soepel deeg.
  • Het is en blijft een behoorlijk plakkerig deeg, maar dat is noodzakelijk omdat mn de chia vocht op gaat nemen.
  • Plakt het teveel aan je handen, vet je handen dan even in met een klein beetje neutrale olie.
  • Het deeg is voldoende gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

Rijzen

  • Bol het deeg op en doe de deegbal in een licht met olie ingevette kom.
  • Draai het deeg, zodat het deeg overal bedekt is met een klein beetje olie.
  • Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur rijzen tot het verdubbeld is.
  • Dit duurt ongeveer 60 tot 75 minuten.
  • Zodra je met een vinger in het deeg prikt en het gat blijft staan is je deeg voldoende gerezen.

Vormen

  • Haal het deeg uit de kom en leg het op je werkplek, welke licht met olie is ingevet.
  • Druk de lucht eruit. Ik heb het deeg in twee gelijke stukken verdeeld en er toen een driehoekig brood van gevormd, maar je kunt er ook een gewoon vloerbrood van maken.
  • Het driehoekige brood maak je als volgt:
  • Bol het deeg weer op en rol vanaf iets uit het midden het deeg uit naar drie kanten.
  • Je moet in het midden nog een bolletje overhouden.
  • Vouw de drie flappen een voor een over deze bol en knijp de naden goed dicht.
  • Draai het deeg om en vorm het evt. een beetje bij tot een mooie driehoek.
  • Leg het deeg op de bakplaat, welke je met een beetje maïsmeel of bloem hebt bestrooid en dek het af.

Rijzen

  • Laat het deeg wederom 60-75 minuten rijzen totdat het weer in volume is verdubbeld.
  • Zodra je vingerafdruk even zichtbaar blijft en langzaam terug veert is het voldoende gerezen en kun je het brood aan bakken.
  • Verwarm ondertussen je oven voor op 230 C inclusief een braadslede.

Bakken

  • Snij vlak voor het bakken het deeg in met een scherp, bij voorkeur gekarteld, mes in en zet de bakplaat in de oven.
  • Giet ca. 1,5 dl kokend water in de braadslee en doe snel de oven dicht.
  • Bak het brood 20 minuten en haal dan de braadslede eruit.
  • Verlaag de temperatuur naar 200 C en bak het dan nog in ca 20 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat het brood op een rooster volledige afkoelen.