Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidige Visballetjes Curry

Muchli kari
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Voor de Visballetjes:

  • 750 g witvisfilet schelvis of kabeljauw
  • Sap van ½ citroen
  • 1 ei
  • ½ theelepel zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 50 g kikkererwtenmeel besan
  • 4 verse groene chilipepers ontpit en fijngehakt
  • 1 middelgrote ui fijngehakt
  • 2 eetlepels broodkruim
  • Plantaardige olie of ghee om te bakken

Voor de Saus:

  • 100 g ghee
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 7 cm pijpkaneel
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • theelepel kurkuma
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 150 g tomatenpuree
  • 6 dl kippenbouillon
  • Sap van ½ citroen
  • 50 g gedroogde kokos
  • Zaad van 10 kardemompeulen
  • 2 theelepels fenegriekzaad
  • Verse korianderblaadjes ter garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg de visfilets in een ovenvaste schaal, besprenkel ze met citroensap, dek af met folie en pocheer ze gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze gaar zijn.
  • Laat de vis afkoelen.
  • Klop in een middelgrote kom het ei met zout en peper naar smaak.
  • Voeg geleidelijk het kikkererwtenmeel toe en klop tot een glad beslag.
  • Voeg de fijngehakte chilipepers, ui en broodkruim toe aan het beslag.
  • Meng goed.
  • Pluk de afgekoelde vis uit elkaar, verwijder eventueel vel en graatjes, en voeg de vis toe aan het beslag.
  • Meng tot een stevig deeg en vorm hiervan circa 20 balletjes ter grootte van een abrikoos.
  • Verhit de olie in een diepe pan met dikke bodem en frituur de visballetjes in porties gelijkmatig bruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm in een oven.
  • Voor de saus: Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook goudgeel gedurende 4-5 minuten op matig vuur.
  • Voeg de pijpkaneel, laurierblaadjes, gemalen komijn, gemalen koriander, kurkuma en chilipoeder toe.
  • Roerbak nog 2 minuten.
  • Roer de tomatenpuree erdoor, verhoog het vuur en breng aan de kook.
  • Voeg geleidelijk kippenbouillon en citroensap toe.
  • Strooi er zout en kokos over, laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Maal de kardemomzaden en fenegriekzaden fijn in een vijzel.
  • Roer ze door de saus en voeg de visballetjes toe.
  • Laat nog 5 minuten zachtjes sudderen.

Notities

Serveer de visballetjes curry in een schaal, garneer met verse korianderblaadjes en serveer warm.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gosht dopiaza

Lamsvlees met uien 'speciaal' / Het Hindoe woord voor ui is piez en dat voor twee is do, zodat Goshtdopiaza dus 'vlees met dubbel uien' betekent. Uien vormen een wezenlijkonderdeel van vrijwel elke Indiase curry en worden terecht ook als groente opzich beschouwd.
Recept categorieën: Lamsvlees
Land van herkomst: India
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 750 gram lamsschouder zonder bot
  • 5 grote uien gepelde
  • 100 gram ghee
  • 6 teentjes knoflook gesnipperd
  • 7 cm gemberwortel verse geschild en in schijfjes
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 2 theelepels koriander gemalen
  • 2 theelepels komijn gemalen
  • 2 theelepels versgemalen zwarte peper
  • theelepel kurkuma
  • 2 theelepels zout
  • dl yoghurt
  • 3 dl runderbouillon
  • 6 verse groene chilipepers ontpit en in ringetjes
  • 1 eetlepel fenegriekzaad
  • 2 eetlepels munt vers gehakt

Instructies

  • Snijd het vlees in blokjes van 4 cm; verwijder vetrandjes en zenen.
  • Pureer 1 ui tot pasta in een blender of keukenmachine.
  • Doe de pasta in een kom met het vlees en meng goed.
  • Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem, voeg de blokjes vlees toe en schroei ze aan alle kanten dicht.
  • Snipper intussen de andere uien fijn.
  • Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan in een kom en zet het apart.
  • Voeg de uien, knoflook en gember aan de pan toe en fruit ze op een laag vuur in 4-5 minuten zacht.
  • Meng intussen de gemalen specerijen met zout en yoghurt.
  • Voeg dit mengsel al roerende aan de pan toe, draai het vuur lager en voeg ook het vlees weer toe.
  • Voeg de bouillon toe, roer goed en breng aan de kook.
  • Temper het vuur en laat afgedekt 40 minuten zacht stoven.
  • Voeg de chilipepers, fenegriek en munt toe en stoof nog 5-10 minuten tot het vlees gaar is.
  • Serveer het gerecht warm.