Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Mosselsoep met Bosui, Bleekselderij en Dille

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 kg mosselen
  • 500 ml kippenbouillon van tablet
  • 100 ml witte wijn
  • 2 eetlepels olie
  • 3 bosuitjes in ringetjes
  • 2 stengels bleekselderij in dunne boogjes
  • 125 ml crème fraîche
  • 15 g verse dille fijngesneden

Instructies

  • Was de mosselen; gooi kapotte en geopende exemplaren (die na een tik op het aanrecht niet sluiten) weg.
  • Breng de mosselen in de bouillon en de witte wijn aan de kook en laat ze 2-3 minuten koken, tot ze openstaan.
  • Neem de mosselen uit de pan en zet apart.
  • Hang een zeef boven een andere pan, leg er een theedoek over en schenk het mosselkookvocht erop.
  • Neem de mosselen uit de schelp en bewaar 12 mosselen in de schelp.
  • Verhit de olie in een soeppan en fruit de bosui en bleekselderij 2-3 minuten.
  • Roer de crème fraîche erdoor, schenk het mosselvocht erbij en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de soep 15 minuten zachtjes doorkoken.
  • Warm de laatste 5 minuten de mosselen mee.
  • Bestrooi de soep met fijngesneden dille voor het serveren.

Notities

Geniet van deze romige mosselsoep als voorgerecht, gegarneerd met verse dille.
Serveer met stokbrood en een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, voor een heerlijke culinaire ervaring!

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Anijs-Kwark met Verse Aardbeien

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 240kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 500 g volle kwark
  • 1 anijsblokje
  • 4 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 500 g aardbeien in plakjes

Instructies

  • Spoel de schone theedoek onder de kraan, wring hem uit en leg hem in een vergiet boven een kom.
  • Schenk de kwark in de theedoek en laat deze 30 minuten uitlekken.
  • Maal het anijsblokje en de suiker fijn in een vijzel, of leg ze in een plastic zakje en druk voorzichtig fijn met een deegroller.
  • Roer het anijs-suikermengsel door de uitgelekte kwark.
  • Pureer 200g aardbeien met een staafmixer of prak ze fijn met een vork.
  • Verdeel de aardbeienpuree over 4 kommen.
  • Schep de anijs-kwark in elke kom en garneer met de overgebleven plakjes aardbeien.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige anijs-kwark met verse aardbeien vraagt om een lichtzoete, fruitige wijn zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 37g | Protein: 12g | Vet: 5g | Zout: 0.2mg | Sugar: 29g

Recept afdrukken
No ratings yet

Magnetron-gepofte Aardappel met Gegrilde Zalm

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Glutenvrij
Porties: 1 persoon
calorieën: 550kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 grote aardappel bijv. Super Aardappel, gewassen
  • 6 zwarte olijven zonder pit
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels citroensap
  • ½ theelepel gedroogde oregano
  • ½ komkommer in plakjes
  • 1 zalmmoot

Instructies

  • Prik de aardappel met een vork in en leg deze op een bord.
  • Verwarm in de magnetron op vol vermogen (700 watt) gedurende 6-8 minuten, tot bijna gaar.
  • Draai halverwege om.
  • Laat de aardappel 5 minuten nagaren in een theedoek.
  • Hak de olijven grof en meng ze met de kappertjes, 1 eetlepel olie, 1 theelepel citroensap, oregano en zout en peper naar smaak.
  • Meng de plakjes komkommer met de resterende olie en citroensap.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit een grillpan en bestrooi de zalmmoot met zout en peper.
  • Grill de zalm 8 minuten, waarbij je halverwege keert.
  • Snijd de aardappel diep in en vul deze met de olijvensalsa.
  • Leg de gegrilde zalm naast de aardappel op het bord en serveer de komkommersalade ernaast.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de zachte smaak van de aardappel en de vettigheid van de zalm. De frisse citrustonen van de wijn zullen de smaken van de komkommer en citroen in het gerecht versterken.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 35g | Vet: 29g | Zout: 1.6mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gepocheerde Oesters in Hun Eigen Jus

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Glutenvrij, Lactosevrij, Pescetarisch, Tarwevrij
Porties: 4 personen
calorieën: 78kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 12 oesters vers en verpakt
  • IJsklontjes
  • 2 takjes verse dille fijngeknipt
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Klem de oesters met de bolle kant naar beneden tussen een dubbele doek en steek voorzichtig een oestermes aan de dikke kant tussen de schelpen.
  • Beweeg het oestermes voorzichtig heen en weer totdat de sluitspier doorgesneden is.
  • Open de oester met de platte kant naar boven en snijd ook de sluitspier aan de onderkant van de oester door, zodat de oester los in de schelp ligt.
  • Vang het vocht op.
  • Neem de oesters uit de schelp en zeef het oestervocht door een schone theedoek en vang dit op in een pannetje.
  • Verwarm het oestervocht (zorg dat het niet kookt).
  • Leg de helft van de oesters gedurende 30 seconden in het vocht en neem ze vervolgens met een schuimspaan eruit.
  • Herhaal met de rest van de oesters.
  • Zeef het oestervocht nogmaals door een schone theedoek.
  • Wikkel de ijsklontjes in een schone theedoek en sla het ijs fijn met een deegroller of hamer.
  • Leg het fijngemaakte ijs op een schaal.
  • Druk de onderkant van de oesterschelpen in het ijs, leg de oesters erin en lepel voorzichtig het oestervocht erover.
  • Strooi de fijngeknipte dille en versgemalen peper erover.

Notities

Wijnadvies:

Deze gepocheerde oesters zullen uitstekend samengaan met een koele, droge champagne. De bruisende en verfrissende eigenschappen van de champagne zullen de subtiele zilte smaak van de oesters perfect aanvullen.

Nutrition

Calories: 78kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 7g | Vet: 3g | Zout: 0.6mg | Sugar: 0.1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Oliebollen ala Albert Heijn

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Porties: 24 personen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel schoongeboend
  • 2 goudreinetten in kleine stukjes
  • 150 g rozijnen
  • 500 g bloem
  • 1 zakje gedroogde gist 7 g
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 1 ei losgeklopt
  • 250 ml karnemelk
  • 250 ml magere yoghurt
  • frituurolie
  • poedersuiker

Instructies

Voorbereiden:

  • Rasp de oranje schil dun van de sinaasappel.
  • Meng in een kom appel, rozijnen en geraspte sinaasappelschil met 1 el bloem.
  • Meng in een ruime kom de rest van de bloem, gist, suiker en zout door elkaar. Maak in het midden een kuiltje.
  • Voeg al kloppend met de handmixer, het ei, de melk en de yoghurt toe.
  • Blijf kloppen tot het beslag glad is.
  • Schep het appel-rozijnenmengsel luchtig erdoor.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme, tochtvrije plaats ca. 1½ uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.

Bereiden

  • Verhit in de frituurpan de olie tot 175°c
  • Doop de ijsbolletjestang in de hete olie en schep uit het gerezen beslag een bolletje.
  • Laat het bolletje in de hete olie glijden.
  • Bak zo maximaal 5 oliebollen tegelijk in ca. 5 min. goudbruin en gaar.
  • Keer, indien nodig, de oliebollen halverwege de baktijd.
  • Bekleed een vergiet met een dubbele laag keukenpapier.
  • Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze in het vergiet uitlekken.
  • Laat de frituurolie opnieuw op temperatuur komen en bak opnieuw 5 oliebollen.
  • Ga zo door tot het beslag op is.
  • Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze royaal met poedersuiker.

Notities

Serveer ze warm of koud.
U kunt op deze oliebollen variëren door een deel van de vulling te vervangen door
kleingesneden bigarreaus (gekonfijte kers), gehakte noten of amandelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Noordzeekabeljauw met mosselen

Allerhande 2002
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Lunch, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 310kcal

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 prei
  • 4 takjes selderij
  • 4 takjes peterselie
  • 2 tomaten
  • 1 kilo mosselen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 kabeljauwhaasjes ` ca. 150 g
  • zout
  • 20 g boter
  • 5 peperkorrels
  • 2 dl witte wijn
  • 1 envelopje saffraan
  • 3 eetlepels pernod
  • peper versgemalen

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Sjalotjes, ui en knoflook pellen en fijnsnipperen.
  • Prei schoonmaken en in dunne ringen snijden.
  • Stelen van selderij en peterselie breken (bewaren) en blaadjes fijnhakken.
  • Tomaten ontvellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
  • Mosselen onder stromend water schoonboenen.
  • Mosselen die niet dichtgaan na tik op aanrecht en kapotte mosselen verwijderen.
  • In koekenpan olijfolie verhitten.
  • Sjalotjes zachtjes glazig fruiten.
  • Kabeljauw bestrooien met zout en peper en tussen sjalot leggen.
  • Kabeljauw op hoog vuur in ca. 3 minuten bruinbakken, halverwege keren.
  • Stukken kabeljauw in ovenschaal leggen, sjalot erop scheppen en in oven vis in 10-15 minuten gaar laten worden.
  • Intussen in grote pan boter verhitten en ui en prei zachtjes glazig fruiten.
  • Mosselen erop leggen en knoflook, peperkorrels en selderij- en peterseliestelen ertussen verdelen.
  • Wijn erover schenken.
  • Mosselen afgedekt in 6-8 minuten koken tot alle mosselen openstaan.
  • Mosselen uit schelp nemen.
  • Theedoek vochtig maken en in zeef leggen.
  • Mosselvocht opvangen in andere pan.
  • Toevoegen: saffraan, fijngehakte selderij en peterselie en blokjes tomaat.
  • Mosselen erdoor scheppen en verwarmen.
  • Op smaak brengen met pernod.
  • Mosselen met mosselvocht op vier borden scheppen.
  • Kabeljauw met sjalotjes in midden erop leggen.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 5g | Vet: 33g

Gevulde groenekoolrolletjes op Marokaanse wijze
Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde groenekoolrolletjes op Marokaanse wijze

:Lekker ouderwets maar niet te versmaden, deze op Marokkaanse wijze met gekruid gehakt gevulde groene kool bladeren.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Marokko
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 groene kool
  • 400 gram rundergehakt kalfs- of lamsgehakt
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • 1 dessertlepel gedroogde uitjes
  • 1 dessertlepel paprikapoeder
  • 1 dessertlepel komijnpoeder
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Voor de béchamelsaus:

  • 30 gram roomboter
  • 1 volle eetlepel bloem
  • 20 cl koude melk
  • Zout en peper naar smaak
  • Een vleugje nootmuskaat
  • 2 eetlepels geraspte kaas

Instructies

Voorbereiding:

  • Breng een grote pan met water aan de kook en voeg een beetje zout toe.
  • Maak de bladeren los van de groene kool, was ze grondig en blancheer ze gedurende drie minuten in het kokende water (houd het water aan de kook).
  • Laat de groene bladeren goed uitlekken op keukenpapier of op een theedoek.

Vulling voor de rolletjes:

  • Meng het gehakt met paneermeel, fijngehakte platte peterselie, gedroogde uitjes, paprikapoeder, komijnpoeder, olijfolie, zout en peper in een kom.
  • Schep op elk groenekoolblad een schepje van de gehaktvulling, vouw de zijkanten van het blad over de vulling en rol het op als een sigaar.
  • Braad de rolletjes om en om aan in een koekenpan met een beetje boter.

Béchamelsaus:

  • Smelt 30 gram roomboter in een pannetje en roer daar 1 volle eetlepel bloem doorheen.
  • Voeg beetje bij beetje 20 cl koude melk toe, gebruik bij voorkeur een garde om klontjes te voorkomen.
  • Voeg een beetje zout, peper en een vleugje nootmuskaat toe.
  • Bedek de bodem van een vuurvaste schaal met de helft van de béchamelsaus.
  • Leg de gevulde groenekoolrolletjes erbovenop.
  • Meng de rest van de béchamelsaus met 2 eetlepels geraspte kaas en bedek daarmee de koolrolletjes.

Bakken in de oven:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en bak gedurende 30 minuten.

Notities

Serveer de gevulde groene koolrolletjes op Marokkaanse wijze met een frisse salade of couscous.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kersensmoothie

Snel te maken
Recept categorieën: Dranken, Fruit, Koude Dranken, Smoothies
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 pot kersen zonder pit op siroop 350 g
  • 3 dl volle yoghurt
  • 1 dl slagroom
  • 250 g ijsblokjes
  • 2 eetlepel(s) suiker

Instructies

  • Kersen laten uitlekken en siroop opvangen.
  • Kersen pureren met staafmixer of keukenmachine.
  • Yoghurt en room toevoegen en nog ca. 5 seconden mengen.
  • IJsblokjes in schone theedoek leggen en met deegroller (of ander zwaar voorwerp) versplinteren.
  • IJssplinters met suiker en 1 dl siroop bij kersenmengsel voegen en even goed doorroeren.
  • Smoothie serveren in hoge glazen met een rietje.

Recept afdrukken
No ratings yet

Citroen limoencurd

AllerHande juli 2003
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit
Land van herkomst: Engeland
Dieët: Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 citroenen
  • 2 limoenen
  • 3 eieren
  • 100 g ongezouten boter in blokjes
  • 200 g fijne kristalsuiker

Instructies

  • Jampot en deksel afwassen in heet sodawater, omspoelen met kokend water en omgekeerd op schone theedoek laten drogen.
  • Citrusvruchten schoonboenen, schil grof raspen (of schil met mesje of citroentrekker in flinterdunne reepjes snijden).
  • Vruchten uitpersen. In pan laag water aan de kook brengen.
  • Eieren loskloppen in hittebestendige kom.
  • Boter met suiker, sap en rasp door losgeklopt ei roeren.
  • Vuur lager draaien en kom in pan hangen: bodem van kom mag water niet raken en water mag net niet koken.
  • Dit om schiften te voorkomen.
  • Eiermengsel al roerend met houten lepel verwarmen.
  • Na ca. 20 minuten begint het mengsel te binden tot een romige, ondoorzichtige vla.
  • Na ca. 5 minuten is vla zo dik dat hij op de bolle kant van de houten lepel blijft hangen en een hierin getrokken streep zichtbaar blijft.
  • Pan van vuur nemen en curd in jampot scheppen.
  • Deksel vastdraaien en curd verder laten afkoelen.

Notities

Curd is ongeopend enkele weken houdbaar in de koelkast.

Recept afdrukken
No ratings yet

Citroen Frambozenmoussegebak met Citroen Granita

Bereidingstijd4 uur 40 minuten
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Italië
Dieët: Glutenvrij
Porties: 6
calorieën: 340kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 100 g suiker
  • 500 ml mousserende witte wijn bijvoorbeeld Fontanafredda Moscato d'Asti
  • 6 citroenen
  • 4 eiwitten
  • 200 g fijne kristalsuiker of witte basterdsuiker
  • 1 theelepel maïzena
  • 1 theelepel witte-wijnazijn
  • Enkele druppels vanillearoma
  • 200 ml slagroom
  • Poedersuiker
  • 2 bakjes verse frambozen
  • ½ pot lemon curd

Instructies

  • Breng in een steelpan 100 g suiker met de mousserende witte wijn en 250 ml water aan de kook.
  • Roer tot de suiker volledig is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur en laat de wijnsiroop afkoelen.
  • Pers de citroenen uit en meet 300 ml sap af (bewaar de rest voor de citroenroom).
  • Roer het citroensap door de wijnsiroop en giet het mengsel in een diepvriesdoos.
  • Na een halfuur haal je de doos uit de vriezer en maak je met een vork ijskristallen los langs de zijkanten.
  • Roer het mengsel door en zet de doos terug in de vriezer.
  • Herhaal deze handeling minstens vijf keer, totdat het mengsel grove ijskristallen vormt (granita).
  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Was de kom en gardes van de mixer af en wrijf ze in met een halve citroen om ze vetvrij te maken.
  • Klop in de kom de eiwitten stijf.
  • Voeg beetje bij beetje de kristalsuiker toe en blijf kloppen tot het mengsel dik en glanzend is.
  • Zeef de maïzena boven het eiwit en spatel dit samen met de azijn en vanillearoma voorzichtig door het eiwit.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken er met een potlood een rechthoek van 22x33 cm op (laat de randen vrij).
  • Schep het eiwitschuim op de bakplaat en strijk het gelijkmatig uit over de getekende rechthoek.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en laat het eiwitschuim ongeveer 20 minuten drogen (meringue).
  • Klop intussen in een kom de slagroom met 1 eetlepel poedersuiker op, maar niet helemaal stijf.
  • Breng het lobbig roommengsel op smaak met 1-2 eetlepels citroensap.
  • Leg op een theedoek een groot vel bakpapier en bestrooi het helemaal met poedersuiker.
  • Haal de meringue uit de oven en laat het 5 minuten afkoelen.
  • Keer de meringue voorzichtig om op het besuikerde bakpapier.
  • Trek voorzichtig het bakpapier van de schuimlaag af.
  • Strijk de lemon curd over de meringue uit.
  • Schep de citroenroom op de meringue en strijk het gelijkmatig uit.
  • Druk aan de zijkant van de meringue de frambozen naast elkaar in de citroenroom; houd de helft van de frambozen apart voor de garnering.
  • Rol de meringue met behulp van de theedoek in het bakpapier op.
  • Zet de rol stevig vast met plakband (ook aan de zijkanten), zodat de vulling er niet uit lekt.
  • Laat de rol minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Haal de granita uit de vriezer.
  • Verwijder het bakpapier rond de meringuerol en snijd de rol in 6-8 plakken.
  • Strooi poedersuiker over dessertborden en leg de meringue erop.
  • Garneer met frambozen.
  • Schep de granita in champagneflutes en zet deze naast de meringuerol op het bord.

Notities

Wijnadvies:

Dit verfijnde dessert met zijn delicate citrussmaak en fruitige frambozenaccenten past perfect bij een lichtzoete mousserende wijn, zoals een Moscato d'Asti. De zoete bubbels van de wijn zullen de frisheid van het dessert benadrukken en zorgen voor een heerlijk contrast.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.1mg | Sugar: 39g