Recept afdrukken
No ratings yet

Frambozen-Hazelnoot Cakerol

Geniet van deze heerlijke frambozen-hazelnoot cakerol als verrukkelijk dessert!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Cake, Dessert, Gebak
Porties: 8
calorieën: 290kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 100 g suiker
  • 75 g bloem
  • 25 g maïzena
  • 225 g pot hazelnootpasta crunchy
  • 150 g verse frambozen of ontdooide frambozen
  • 2 eetlepels poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Splits voorzichtig de eieren; er mag geen spatje dooier in het eiwit terechtkomen.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten met 75 g suiker met een mixer tot stijve pieken.
  • Spoel de gardes schoon en mix de dooiers met 25 g suiker tot een dikke, witte crème.
  • Spatel het eiwitschuim voorzichtig door de dooiercrème.
  • Zeef de bloem en maïzena boven het eiermengsel en spatel voorzichtig door tot een biscuitbeslag.
  • Giet het beslag op een bakplaat en strijk het glad met een spatel.
  • Bak de biscuitdeeg in het midden van de oven gedurende ca.
  • 20 minuten lichtbruin en gaar.
  • Haal de bakplaat uit de oven, leg een schone theedoek erop en keer het geheel voorzichtig om.
  • Verwijder de bakplaat en het bakpapier.
  • Bestrijk de bovenkant van het deeg volledig met hazelnootpasta en verdeel de frambozen erover.
  • Rol het nog warme deeg met behulp van de theedoek direct op (anders wordt het te hard en breekt het).
  • Bestrooi de gebakrol met poedersuiker en laat afkoelen alvorens in plakken te snijden.

Notities

Wijnadvies:

Deze cakerol met frambozen en hazelnootpasta gaat goed samen met een lichte mousserende wijn zoals een Prosecco. De frisse bubbels snijden mooi door de rijke smaak van de cakerol en versterken de fruitige tonen van de frambozen.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 7g | Vet: 14g | Zout: 0.2mg | Sugar: 24g

Lams of Kip Kebab
Recept afdrukken
No ratings yet

Lams of Kip Kebab

De Slow Cooker eigent zich niet alleen uitstekend voor soepen of stoofpotjes. Ook het langzaam garen van flinke stukken vlees zoals Ham, Lam-en Rundvlees gaat perfect. Maar ook gerechten met gehakt, of gehaktbrood zijn mogelijk. In dit geval een (h)eerlijke Lams Kebab helemaal zelf gemaakt van lekker vers Lams gehakt. Combineer het na bereiding met wat je maar wilt, snij het in dunne plakjes en stop het als een echt broodje Kebab in een Pita broodje met sla en knoflooksaus, of combineer het met frietjes, aardappel, salade, groenten. Wat je maar wilt. De volgende dag is het koud op een boterham nog steeds overheerlijk. Op de voorbeeldfoto zie je een Kebab gemaakt van Lams gehakt, maar ik voeg in dit artikel ook even een foto bij van Kebab gemaakt met Kip gehakt. Net zo lekker, en net iets minder calorieën als het Lams gehakt. Maak er een Raita van Yoghurt met verse Knoflook en Koriander bij, de combinatie is echt perfect! Het liefst kruid je het gehakt een dag voor de bereiding om zo alle kruiden lekker op het vlees in te laten werken en om het gehakt en ei stevig met elkaar te laten binden tot een mooie compacte vorm.
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Lamsvlees, Slowcooker, Vlees
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 gram Lamsgehakt of Kippengehakt
  • 1 Ei
  • 4 teentjes Knoflook of meer, heel fijn gehakt/geraspt
  • EL Kebab kruiden

of maak een mix van:

  • 1 TL Oregano
  • 1 TL Knoflookpoeder
  • 1 TL Zout
  • ½ TL Komijn gemalen
  • 1 TL Koriander gemalen
  • Zwarte Peper
  • 1 TL Paprikapoeder pittig of mild, eigen keuze

Instructies

  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Maak een grote bal van het gehakt en gooi dit een paar keer op het aanrecht om er een compacte bal van te maken.
  • Rol een flink stuk huishoudfolie af en leg daarop je bal gehakt.
  • Vorm het tot een dikke brede worst.
  • Sla 1 kant van de folie eromheen en rol het vervolgens heel erg strak in de folie.
  • Laat het bij voorkeur een nacht in de koelkast opstijven.
  • De volgende dag maak je van aluminiumfolie een stuk of 8 dikke proppen, deze leg je op de bodem van je slow cooker.
  • Zodanig dat je het gehakt er goed op kan leggen zonder dat het de bodem raakt.
  • Persoonlijk heb ik een rvs onderzetter/rekje die precies in mijn slow cooker past, daar leg ik dan het vlees op.
  • Leg je vlees op de proppen aluminiumfolie en leg een theedoek over de pot.
  • Doe het deksel OVER de theedoek op de pot.
  • Dit zorgt ervoor dat de theedoek het vocht opvangt in plaats van dat het vocht op je vlees valt.
  • Zet vervolgens de slow cooker op stand LOW voor 8 uur (Lamsgehakt) of 4 uur (Kipgehakt, of kerntemperatuur 75 graden).
  • Na de kooktijd leg je het vlees nog even onder de grill voor een mooi bruin korstje.

Notities

De kip variant
Kip kebab

Slagroom kerststronk met framoos en chocomouse
Recept afdrukken
No ratings yet

Kerststronk met slagroom chocomousse en framboos

Recept categorieën: Dessert
Feestdagen etc: Kerst
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

voor de biscuit:

  • 4 eieren op kamertemperatuur
  • 120 g suiker
  • 60 g patisseriebloem
  • 40 g maïszetmeel
  • 20 g cacaopoeder
  • 40 g gesmolten boter

voor de frambozenvulling:

  • 200 gram diepvries frambozen
  • 150 gram mascarpone
  • 400 ml slagroom 35% of liefst 40% vetgehalte
  • 100 gram poedersuiker

voor de chocolademousse:

  • 500 ml slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 150 gram chocolade naar keuze
  • 150 gram poedersuiker

voor de afwerking:

  • Kerstversiering en eventueel wat rood fruit en poedersuiker

Instructies

  • Neem 200 ml slagroom en verwarm deze in een pannetje.
  • Hak de chocolade fijn.
  • Haal de warme slagroom van het vuur en voeg de chocolade toe.
  • Roer goed door totdat alles mooi egaal is.
  • Voeg nu de resterende 300 ml slagroom toe, roer goed door en zet koud weg.
  • Deze room moet volledig terug koud worden dus als je de tijd hebt, doe dit dan 1 dag op voorhand maken.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Klop de eieren met de suiker minimaal 10 minuten in de keukenmachine op.
  • De hoeveelheid moet verdriedubbeld zijn en mooi wit van kleur.
  • Smelt de boter op een laag vuurtje.
  • Zeef ondertussen de bloem met het zetmeel en de cacao al enkele malen boven een kom.
  • Na 10 minuten kloppen zeef je nogmaals alles boven de kom van de keukenmachine.
  • Spatel dit nu voorzichtig onder.
  • Dit mag niet langer duren dan 2 minuten anders klop je alle lucht terug uit het beslag.
  • Neem de gesmolten boter erbij en doe 2 lepels beslag bij de boter.
  • Roer dit door en schenk het dan bij de rest van het beslag.
  • Spatel kort door en schenk je beslag uit over de beklede bakplaat.
  • Bak de biscuit in 4 tot 6 minuten gaar.
  • Je biscuit is gaar wanneer je lichtjes met een vinger op de biscuit duwt en hij terug veert.
  • Blijft het een deukje dan moet hij nog iets langer bakken.
  • Haal de biscuit uit de oven, leg er de vochtige theedoek overheen, zet er een tweede bakplaat op, draai om en verwijder de bakplaten.
  • Rol de biscuit heel losjes op in de theedoek en laat hem zo afkoelen.
  • Pureer de frambozen en haal ze door een zeef zodat de pitjes eruit zijn.
  • Meng deze onder de mascarpone, slagroom en poedersuiker.
  • Klop het geheel volledig stijf en zet het even aan de kant.
  • Neem de chocomousse en klop ook deze samen met de poedersuiker volledig stijf.
  • Neem de biscuit en rol deze uit.
  • Bestrijk de biscuit met de frambozen room.
  • Rol de biscuit voorzichtig op en plaats hem op een schaal.
  • Neem de chocomousse en strijk deze over de buitenkant van de biscuit.
  • Zorg dat alle kanten mooi bedekt zijn.
  • Neem een vork en trek er nu over de gehele lengte strepen in.
  • Snijd de zijkantjes met een scherp mes mooi af.
  • Werk af met de kerstversiering en eventueel nog wat rood fruit. Je kunt ook nog wat poedersuiker erover strooien voor het uitzicht van sneeuw.
  • Laat de stronk in een taartdoos nog een uurtje goed opstijven in de koelkast.
  • Smakelijk.

Kerststronk
Recept afdrukken
No ratings yet

Kerststronk van Jolanda's Bakhuisje

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: België
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 8 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 210 gram eieren ca 4 à 5 eieren
  • 100 gram suiker
  • 50 gram gezeefde bloem
  • 50 gram gezeefde maizena
  • 25 gram boter

Voor de siroop:

  • 200 ml water
  • 150 gram suiker
  • 1 kop sterke koffie
  • 15 ml Amaretto di Saronno
  • scheutje cognac

Voor de crème au beurre:

  • 150 gram water
  • 360 gram suiker
  • 150 gram eiwit
  • 540 gram boter
  • Vanille extract of 2 de zaadjes van 2 vanilleboontjes
  • Zeer sterke koffie of mokka extract

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Klop de eieren samen met de suiker tot een zeer luchtige ruban.
  • Meng de bloem samen met de maizena en zeef deze boven de kom.
  • Spatel dit voorzichtig onder het mengsel.
  • Smelt de boter en spatel deze ook voorzichtig onder het mengsel.
  • Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier.
  • Stort hierop het beslag en strijk met een paletmes het geheel glad.
  • Zet de plaat in de oven en bak in ca 7 tot 10 minuten gaar.
  • Als je licht met je vinger op de biscuit duwt en hij veert terug, dan is de biscuit gaar.
  • Neem ondertussen een theedoek en maak deze nat, wring hem zeer goed uit en leg aan de kant. Neem de plaat uit de oven en leg de natte theedoek op de biscuit.
  • Leg hierop een andere bakplaat en draai het geheel om. Neem beide bakplaten weg maar laat de natte theedoek zitten.
  • Haal voorzichtig het bakpapier van de biscuit.
  • Rol nu de biscuit op met de theedoek erbij.
  • Je krijgt dus een grote rol en ziet enkel nog de theedoek.
  • Laat de biscuit zo afkoelen.
  • Als je hem straks terug rolt en de theedoek verwijderd zul je zien dat je hem na het vullen weer perfect kunt oprollen.

Voor de siroop:

  • Breng de suiker met het water aan de kook en laat het geheel inkoken totdat het donkerbruin is. Niet roeren erin!!!
  • Blus het geheel af met de koffie (oppassen! Want dit bruist en kan spetteren)
  • Roer goed door.
  • Haal de pan van het vuur en schenk er de amaretto en cognac bij.
  • Roer weer door en schenk het geheel in een kommetje en laat het afkoelen.

Voor de crème au beurre:

  • Verwarm de suiker met het water tot 121°C.
  • Klop het eiwit stijf op.
  • Voeg het suikerwater toe en klop de merengue nu terug koud.
  • Meet met een thermometer de eiwitten en de boter.
  • Als de temperatuur ongeveer gelijk is ( maximaal 3 °C verschil ) dan mag je de boter toevoegen en verder kloppen tot je een mooie luchtige crème hebt.
  • Voeg als laatste de smaak toe.
  • Ik heb 2 smaken gebruikt, vanille en mokka.
  • Neem een deel crème au beurre uit de kom en voeg aan de rest smaakstof toe.

Opbouw kerststronk:

  • Rol de biscuit terug en laat de theedoek er gewoon onder liggen.
  • Neem de vanille crème au beurre erbij en bestrijk de biscuit hiermee.
  • Houd aan het einde van de rol 1.5 cm vrij.
  • Probeer het geheel zo egaal mogelijk uit te strijken, ook aan de randen.
  • Neem nu de biscuit en rol hem voorzichtig op (zonder theedoek).
  • Leg de biscuit op een langwerpige schaal.
  • Neem je mokka crème au beurre erbij en doe deze in een spuitzak met een rond spuitmondje.
  • Spuit nu in het midden over de hele lengte de crème.
  • Dan schuif je telkens op zodat je de biscuit opvult.
  • Strijk het met een paletmes egaal.
  • Neem een vork en trek er nu golvende banen in.
  • Maak een goed scherp gekarteld mes warm en snijd nu de randen mooi bij.
  • Neem de kerstdecoratie en versier je stronk.
  • Bewaar je kerststronk op een koude plaats maar niet in de koelkast, daar wordt de crème te hard en dat is niet lekker.
  • Smakelijk.

Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes
Recept afdrukken
No ratings yet

Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes

Recept categorieën: Brood, Broodjes
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 430 gram tarwebloem
  • 15 gram verse gist of 7 gr droge gist
  • 240 ml melk op kamertemperatuur
  • 30 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 15 gram suiker
  • 8 gram zout
  • 1 ei

Ingrediënten voor de afwerking:

  • 1 eidooier los geklopt met een klein scheutje melk
  • sesamzaadjes

Instructies

  • Meng het zout met een garde onder de bloem.
  • Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en laat je keukenmachine het geheel een 15 tal minuutjes kneden.
  • Leg een theedoek over de kom en laat het deeg nu 45 minuutjes rijzen.
  • Na deze rijs verdeel je het deeg in stukken van 90 à 100 gr.
  • Nu ga je de stukjes deeg opbollen met de hand.
  • Zorg ervoor dat je aan de onderkant geen gaatje of sleufje meer ziet.

Uitleg opbollen deeg:

  • Het opbollen van deeg doe je zo. Neem een stuk deeg en plaats je handpalm op het deeg. Zet nu goed wat druk op het deeg en maak ronddraaiende bewegingen. Je zult merken dat het deeg nu omhoog komt en ronder wordt. Maak met je vingers een kom, je vingertoppen zitten nu net onder tegen de rand van het broodje en rol nu verder. Als het goed is heb je nu een mooi bolletje. Aan de onderkant van het broodje mag geen gaatje of sleufje meer zitten. Zit dat er wel nog, dan betekent dat dat je niet genoeg druk hebt uitgeoefend op het bolletje. je begint dan beter nog eens opnieuw.

Dan verder

  • Leg de bolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en duw de bolletjes nu plat met de hand.
  • Neem een kopje en meng hierin de eidooier met het scheutje melk.
  • Smeer nu alle broodjes licht in en strooi er dan de sesamzaadjes over.
  • Druk de zaadjes licht aan met de hand.
  • Leg een theedoek over de broodjes en laat ze nu zeker 1 uur rijzen. Ik doe dit in de oven op 40°C.
  • Haal de broodjes uit de oven en verwarm de oven nu voor op 195°C hetelucht of 205°C onder en bovenwarmte.
  • Wanneer de oven op temperatuur is, bak je de broodjes in ca 12 minuten af.
  • Laat de broodjes afkoelen op een taartrooster.

Tortilla
Recept afdrukken
No ratings yet

Tortilla's van maïsmeel

Recept categorieën: Tortilla
Land van herkomst: Mexico
Porties: 12 stuks
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 165 gram Masa Harina maïsmeel

Instructies

  • Leg de Masa Harina in een kom, voeg 3 dl warm water toe en kneed dit met de hand tot een stevig, maar soepel deeg.
  • Dek het deeg met een theedoek af en laat het ca 20 minuten rusten.
  • Verdeel het deeg in 12 balletjes.
  • Klap de tortillapers open en bekleed beide zijden met plasticfolie.
  • Leg een balletje deeg op de onderkant van de pers en druk het deeg met de pers plat tot een cirkel van dezelfde grootte als de doorsnede van de pers.
  • Klap de pers open en neem de tortilla eruit.
  • Vet een koekenpan met een vleugje olie in en verwarm dat goed.
  • Bak de tortilla aan elke kant 1-2 minuten.
  • Niet teveel olie gebruiken, dan wordt de tortilla krokant.
  • U kunt de tortilla's afgedekt met een theedoek warm houden.

Notities

Advies: het deeg voor de tortilla's moet goed soepel zijn. Het mag niet te droog of te vochtig zijn. Voeg eventueel wat extra vocht of extra maïsmeel toe.

Recept afdrukken
No ratings yet

Afbreekbaar Paasbrood met Rozijnen en Amandelspijs

Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brood, Dessert
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Porties: 16
calorieën: 280kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 250 g rozijnen
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 citroen
  • 500 g witbroodmix
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 25 g boter
  • 1 ei
  • 250 ml melk
  • ½ pakje amandelspijs à 300 g
  • 2 eetlepels maanzaad

Instructies

  • Spoel de rozijnen af in een zeef met koud water en dep ze droog met keukenpapier.
  • Meng de rozijnen in een schaal met de bloem.
  • Boen de schil van de citroen schoon en rasp de gele schil eraf tot op het wit.
  • Doe de witbroodmix in een beslagkom of keukenmachine en meng met de citroenrasp en vanillesuiker.
  • Smelt de boter in een steelpannetje en klop het ei los in een kom.
  • Voeg de melk en gesmolten boter toe aan de broodmix en meng tot een stevig deeg.
  • Kneed de rozijnen door het deeg en laat het 10 minuten afgedekt rusten op een warme plek.
  • Verdeel het deeg in 16 porties en maak van de amandelspijs 16 kleine bolletjes.
  • Druk een bolletje amandelspijs in elk deegbolletje en vorm ze tot een 'bloem' in een taartvorm.
  • Laat de bolletjes 30 minuten rijzen onder een theedoek op een warme plek.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrooi de broodjes met maanzaad en bak ze in 25 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de broodjes afkoelen op een taartrooster.
  • Serveer het brood op een taartschaal en laat iedereen zelf een broodje afbreken.

Notities

Wijnadvies:

Dit Afbreekbare Paasbrood gaat goed samen met een zoete dessertwijn, zoals een Muscat of een Sauternes.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 7g | Vet: 9g | Zout: 0.5mg | Sugar: 16g

Chocolade rolbiscuit met karamelroom, frambozen en ganache
Recept afdrukken
No ratings yet

Chocolade rolbiscuit met karamelroom, frambozen en ganache

Recept categorieën: Chocolade, Dessert, Koek, Nagerecht
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor de chocolade rolbiscuit:

  • 4 eieren
  • 120 gram suiker
  • 60 gram patisseriebloem
  • 40 gram maizena
  • 20 gram cacaopoeder
  • 40 gram boter gesmolten

Karamel ingrediënten:

  • 200 gram suiker
  • 90 gram water
  • 90 gram boter
  • 125 ml slagroom
  • 300 ml Slagroom
  • 75 gram poedersuiker
  • 75 gram mascarpone
  • Frambozen

eventueel

  • ½ tl zeezout

Ganache ingrediënten:

  • 200 ml slagroom
  • 50 gram suiker
  • 10 gram honing
  • 150 gram pure chocolade
  • 50 gram roomboter

Karamel versiering:

  • 200 gram suiker
  • eetlepels water

Instructies

Begin met de karamel.

  • Voeg suiker en water in de pan en breng het geheel zonder te roeren aan de kook.
  • Wanneer de karamel goed begint de bruinen voeg je de boter toe en dan ga je roeren tot de boter gesmolten is.
  • Let op, dit kan spatten !
  • Voeg de slagroom toe en roer door.
  • Schenk de karamel over in een pot of flesje en laat het geheel afkoelen.

Ga nu verder met de ganache.

  • Doe de slagroom samen met de suiker en de honing in een pan en breng aan de kook.
  • Voeg de chocolade toe en roer door tot het geheel gesmolten is.
  • Voeg de boter toe en roer verder.
  • Laat de ganache afkoelen.

Ga verder met de biscuit.

  • Smelt de boter en laat afkoelen.
  • Klop de eieren en de suiker samen minimaal 10 minuten op hoge snelheid.
  • Voeg maizena, cacao en bloem bij elkaar en zeef het enkele keren.
  • Wanneer de eieren goed stevig en luchtig zijn zeef je de bloem boven de kom.
  • Spatel dit voorzichtig onder zodat je de luchtigheid blijft behouden.
  • Neem een paar lepels beslag en voeg dit bij de gesmolten boter.
  • Roer door en schenk dit nu onder het beslag.
  • Spatel nog even verder.
  • Neem de bakplaat met bakpapier en schenk het beslag op de bakplaat.
  • Trek het recht met een spatel.
  • Bak de biscuit af in een voorverwarmde oven van 230°C in ca 6 à 7 minuten af. Je ziet dat de biscuit gaar is wanneer je licht met je vinger op de biscuit drukt.
  • Veert hij terug dan is hij gaar.
  • Blijft het een deukje dan is hij nog niet gaar.
  • Neem een schone theedoek, maak deze nat en knijp zeer goed uit.
  • Neem een koude bakplaat erbij.
  • Haal de biscuit uit de oven en leg de theedoek er boven op.
  • Leg hier op de koude bakplaat en draai nu beide bakplaten ineens om.
  • Doe de warme bakplaat weg en haal voorzichtig het bakpapier er af.
  • Rol de biscuit nu samen met de theedoek op tot een rol en laat zo afkoelen.
  • Doe poedersuiker, mascarpone en slagroom in een kom.
  • Neem de afgekoelde karamel en voeg 2/3 toe aan de slagroom.
  • Klop het geheel nu goed stijf en zet afgedekt koel weg.

Samenstellen:

  • Rol de biscuit uit en vul met slagroom, laat aan de rand 2 cm vrij.
  • Leg er frambozen op en rol nu voorzichtig de biscuit op.
  • Zet de biscuit op een taartrooster boven een schone bakplaat.
  • Schenk de ganache er over heen.
  • Laat even uitlekken en vang dan de ganache terug op en schenk hem nogmaals er over.
  • Doe dit net zo vaak totdat je tevreden bent over het resultaat.
  • Zet de biscuit koud weg en maak de karamel versiering of versier de biscuit met iets anders zoals frambozen, pralines of iets dergelijks.
  • Ik heb 200 gr suiker en 2 à3 eetlepels water laten karamelliseren.
  • Laat de karamel iets afkoelen, neem een lepel en maak de versiering door ze om de steel van een houten lepel te draaien of rond een roomhoorn vorm.
  • Laat afkoelen en haal ze van de vorm.
  • Gebruik je een roomhoorn vorm, wrijf deze dan even in met een neutrale olie, zo komt de karamel gemakkelijker los. Leg de versiering na afkoeling op de biscuit.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kaneelbroodjes van Hetty van Es

Recept categorieën: Broodjes
Feestdagen etc: Pasen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 320 gram bloem + om beetje te bestuiven
  • 125 ml melk warm (niet te heet)
  • 30 gram suiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 zakje gedroogde gist a 7 gram
  • Snufje zout
  • 40 gram boter

Vulling:

  • 4 eetlepels rozijnen
  • 100 gram basterdsuiker donkerbruin
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 50 gram pecannoten grof gehakt
  • 40 gram boter zachte + in te vetten + om te bestrijken

Instructies

  • Doe de gist bij de warme melk en roer een paar keer om zodat er klonters ontstaan.
  • Smelt de boter en mix deze samen met de suiker, zout, vanillesuiker en het ei tot een romige massa.
  • Schenk de melk met gist er bij en mix kort.
  • Voeg de bloem er bij en kneed met je handen tot een soepel deeg.
  • Bestuif een kom met een beetje bloem en doe de deegbal er in.
  • Dek af met een schone vochtige theedoek.
  • Zet de kom op een warm plek en laat het deeg ongeveer 45 min rijzen.
  • Mocht het niet lukken dan kun je de (ovenbestendige) kom ook in de oven zetten op 35 graden totdat het deeg verdubbeld is.
  • Bestuif een werkblad met bloem en rol de deeg bal uit tot een rechthoek van 20 x 30 cm.
  • Meng de rozijnen, basterdsuiker, kaneel en pecannoten door elkaar en verdeel over de laag boter.
  • Rol het deeg vanuit de lange kant op en druk de naden zachtjes tegen elkaar.
  • Snijd de deegrol met een scherp mes in 8 stukken.
  • Leg ze op hun kant in een ingevette ronde ovenschaal of springvorm.
  • Leg er eentje in het midden en leg de andere deegrondjes er om heen, laat wel een paar cm afstand van elkaar.
  • Bedek met een vochtige theedoek en laat nog 30 minuten op een warme plek rijzen.
  • Bestrijk de bovenzijde met zachte boter.
  • Verwarm ondertussen de oven op 200 graden.
  • Bak de broodjes in 18 minuten goudbruin.
  • Haal ze uit de oven en bestrijk met een beetje boter voor een mooie glans.
  • Ze zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn.
  • Om te bewaren kun je ze het beste afdekken met aluminiumfolie en de volgende dag en paar minuutjes opwarmen in de oven.

Roti Koekoes
Recept afdrukken
No ratings yet

Roti Koekoes

Recept categorieën: Cake, Gebak
Land van herkomst: Indonesië
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel voorkeur: Honig
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 1 deciliter halfvolle melk
  • cacao

Instructies

  • Zet uw stoompan op met water en daarop de binnenpan met gaatjes (toch wel aangeschaft toch? ).
  • Neem een schone theedoek en doe die in de binnenpan, de hoeken over de pan naar buiten vouwen.
  • Doe hierin (over de theedoek) bakpapier en vouw deze dusdanig dat hierin beslag gedeponeerd kan worden, komvormig dus.
  • Zorg dat het water kookt, en verwarm de theedoek en papier voor (het bakpapier wordt door de hitte zachter dus beter te buigen).
  • Maak van de suiker, eieren, melk en bakmeel een goed dik beslag (moet aan de garde hangen) en sla deze luchtig zodat de suiker goed opgelost is.
  • Leng eventeel aan met wat melk als het beslag te dik is, toch moet het beslag zwaar zijn!
  • Stort ¾ van het beslag in het bakpapier en meng cacao (naar smaak en kleur) met de rest van het beslag.
  • Stort het chocolade beslag precies midden in het lichtgele beslag.
  • Bedek het beslag (of sluit de pan) met het deksel en vouw de vier theedoekpunten over de deksel heen, (let wel op dat deze bij het opwarmen niet vlam vatten, dus voorzichtig met het vuur).
  • Nu moet het beslag 45 minuten stomen, let hierbij dan er voldoende water in de pan blijft en deze niet droogkookt. Tijdens het stomen de deksel gesloten houden!
  • Waarom het chocolade beslag in het midden moet heeft een reden, dit beslag is iets zwaarder dan het gele beslag en zal tijdens het koken naar beneden ‘zinken’.
  • Terwijl dit gebeurd wordt de onderkant alweer verhit door het stoom en stroomt de chocolade beslag via de buitenkant weer naar boven.
  • Het resultaat is een prachtige krul van donker beslag als men de roti aansnijdt!
  • Dit is een basis recept waarbij andere mogelijkheden mogelijk zijn.
  • De Indische keuken is vooral ontstaan door experimenten dus wat let u!
  • U kunt de melk vervangen door Spa Rood of vanille suiker toepassen.
  • Ook zijn roti’s bekend met klapper.
  • Ook populair zijn de (natuurlijke) kleurstoffen in Indonesië vooral bruin, rood en groen wordt op grote schaal bij allerlei zoetigheden en gebak toegepast.