Recept afdrukken
No ratings yet

Verfijnde Bessengelei Mousse

Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 240kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 eiwitten
  • 200 ml bessensap
  • 4 lange vingers
  • 200 g suiker of vervang door een suikervrij alternatief

Instructies

  • Doe de eiwitten, bessensap en suiker in een grote vetvrije kom.
  • Klop het geheel met een mixer tot alle suiker is opgelost en de eiwitten stijf zijn geslagen.
  • Het eiwit moet zo stijf zijn dat de kom even omgekeerd kan worden zonder dat er schuim uitvalt.
  • Verdeel de Verfijnde Bessengelei Mousse over vier glazen en serveer er de lange vingers bij.
  • Strooi wat sinaasappelrasp over de mousse en serveer met rood fruit naar keuze.

Notities

Wijnadvies:

Deze Verfijnde Bessengelei Mousse past perfect bij een licht bruisende dessertwijn zoals een Moscato d'Asti. De zoete en fruitige tonen van de wijn vullen de bessensmaak van de mousse aan, terwijl de lichte bubbel het gehemelte verfrist.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 53g | Protein: 4g | Vet: 2g | Sugar: 43g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Witte Chocolademousse met Frambozen

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 blaadjes witte gelatine
  • 100 g diepvries frambozen bakje à 300 g
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 3 eetlepels sinaasappellikeur
  • 250 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • Schil van 1 sinaasappel
  • 200 g witte chocolade in stukjes
  • 1 doosje 6 cups gepasteuriseerd vloeibaar eiwit

Instructies

  • Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
  • Meng de frambozen met de helft van de suiker en 1 eetlepel sinaasappellikeur, en laat ze ontdooien.
  • Verwarm in een steelpan de helft van de slagroom.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Boen de sinaasappel schoon en rasp 1 eetlepel schil.
  • Roer het vanillemerg, de sinaasappelrasp en de overgebleven eetlepel sinaasappellikeur door de room en laat de chocolade erin smelten.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Knijp de gelatine uit en los het op in de warme chocoladeroom.
  • Zet de pan in een bak met koud water en laat het mengsel afkoelen tot het lobbig wordt.
  • Roer af en toe.
  • Klop intussen het eiwit in een vetvrije kom tot stijve pieken, voeg de rest van de suiker toe en klop nog even door.
  • Klop in een andere kom de rest van de slagroom bijna stijf.
  • Spatel voorzichtig het lobbig geworden chocolademengsel door het eiwit en vervolgens de slagroom erdoor.
  • Verdeel de mousse over schaaltjes en dek af met plasticfolie.
  • Laat het 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Verdeel de ontdooide frambozen en het vrijgekomen vocht over de schaaltjes met chocolademousse.

Notities

Wijnadvies: Een mousserende witte wijn zoals een Moscato d'Asti of een Brachetto d'Acqui vormt een feestelijke combinatie met de romige chocolademousse en de frisse frambozen. Hun zoetheid en lichte bubbels passen goed bij de verfijnde smaken van dit dessert.

Recept afdrukken
No ratings yet

Krokant Gefrituurde Aspergebeignets

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 480kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 250 g bloem
  • 250 ml koel bier
  • 500 g witte asperges
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel scherpe mosterd
  • Grof zeezout
  • 1 citroen
  • Olie om te frituren

Instructies

  • Splits de eieren.
  • Roer in een schaal een glad beslag van de eidooiers, bloem, bier en een mespunt zout.
  • Laat het beslag afgedekt een kwartier rusten op een koele plek.
  • Maak de asperges schoon, halveer ze en snijd ze in de lengte door.
  • Roer in een kom de mayonaise en mosterd door elkaar.
  • Verhit de frituurolie tot 180 ºC en verwarm de oven voor op 100 ºC.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf.
  • Spatel het eiwitschuim voorzichtig door het beslag.
  • Haal een deel van de aspergerepen met een vork door het beslag en laat ze een voor een in de frituurolie glijden.
  • Frituur de aspergebeignets in 4-5 minuten goudbruin, keer ze regelmatig om voor een gelijkmatige kleur.
  • Laat de aspergebeignets uitlekken op keukenpapier en houd ze warm in de oven op een serveerschaal.
  • Bestrooi met grof zeezout en serveer met de mosterdmayonaise en partjes citroen.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc vormt een mooie combinatie met deze krokant gefrituurde aspergebeignets. De levendige zuren van de wijn snijden door het vettige van het gefrituurde gerecht en versterken de smaken van de asperges.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 14g | Vet: 25g | Zout: 1.2mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Bosbessenwolk met Bladerdeeg

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Dessert, Gebak, Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 305kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg diepvries, ontdooid
  • 125 ml gepasteuriseerd vloeibaar eiwit
  • 25 g amandelschaafsel
  • 125 ml slagroom
  • 25 g kristalsuiker
  • 5 eetlepels bosvruchtensaus
  • Poedersuiker om te bestuiven

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Snijd de plakjes bladerdeeg diagonaal doormidden en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk ze met een beetje eiwit en verdeel het amandelschaafsel erover.
  • Bak de deegplakjes 8-10 minuten in de oven tot ze gerezen en goudbruin zijn.
  • Klop in een vetvrije kom de rest van het eiwit stijf tot het in pieken blijft staan.
  • In een andere kom klop je de slagroom stijf samen met de kristalsuiker.
  • Schep voorzichtig de stijfgeklopte slagroom, suiker en bosvruchtensaus door het stijfgeklopte eiwit tot een luchtig mengsel.
  • Snijd de bladerdeegdriehoekjes overlangs doormidden en leg de onderste helften op bordjes.
  • Verdeel het slagroommengsel erover en dek af met de bovenste driehoekjes.
  • Bestuif de tompouces royaal met poedersuiker en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, past goed bij dit lichte en fruitige dessert.

Nutrition

Calories: 305kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 5g | Vet: 21g | Zout: 0.2mg | Sugar: 8g

Recept afdrukken
No ratings yet

Frambozen-Hazelnoot Cakerol

Geniet van deze heerlijke frambozen-hazelnoot cakerol als verrukkelijk dessert!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Cake, Dessert, Gebak
Porties: 8
calorieën: 290kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 100 g suiker
  • 75 g bloem
  • 25 g maïzena
  • 225 g pot hazelnootpasta crunchy
  • 150 g verse frambozen of ontdooide frambozen
  • 2 eetlepels poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Splits voorzichtig de eieren; er mag geen spatje dooier in het eiwit terechtkomen.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten met 75 g suiker met een mixer tot stijve pieken.
  • Spoel de gardes schoon en mix de dooiers met 25 g suiker tot een dikke, witte crème.
  • Spatel het eiwitschuim voorzichtig door de dooiercrème.
  • Zeef de bloem en maïzena boven het eiermengsel en spatel voorzichtig door tot een biscuitbeslag.
  • Giet het beslag op een bakplaat en strijk het glad met een spatel.
  • Bak de biscuitdeeg in het midden van de oven gedurende ca.
  • 20 minuten lichtbruin en gaar.
  • Haal de bakplaat uit de oven, leg een schone theedoek erop en keer het geheel voorzichtig om.
  • Verwijder de bakplaat en het bakpapier.
  • Bestrijk de bovenkant van het deeg volledig met hazelnootpasta en verdeel de frambozen erover.
  • Rol het nog warme deeg met behulp van de theedoek direct op (anders wordt het te hard en breekt het).
  • Bestrooi de gebakrol met poedersuiker en laat afkoelen alvorens in plakken te snijden.

Notities

Wijnadvies:

Deze cakerol met frambozen en hazelnootpasta gaat goed samen met een lichte mousserende wijn zoals een Prosecco. De frisse bubbels snijden mooi door de rijke smaak van de cakerol en versterken de fruitige tonen van de frambozen.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 7g | Vet: 14g | Zout: 0.2mg | Sugar: 24g