Recept afdrukken
No ratings yet

Frans Boerenbrood

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Poolish:

  • 250 g volkoren speltmeel
  • 250 g water lauw
  • 1 g droge gist

Deeg:

  • 500 g poolish voordeeg
  • 250 gram volkoren speltmeel
  • 80 gram lauw water
  • 8 gram gist
  • 6 gram zout
  • 30 gram olijfolie

Instructies

Poolish:

  • Weeg alle ingrediënten af en doe ze in een kom.
  • Meng daarna alle ingrediënten goed door.
  • Dek daarna de kom af met bijvoorbeeld wat keukenfolie en laat het ongeveer 24 uur ergens staan op kamertemperatuur.

Deeg:

  • Vul de kom met poolish (voordeeg) aan met alle overige ingrediënten.
  • Behalve het zout, als je met de hand kneedt.
  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Begin daarna met het kneden van het deeg.
  • Gebruik wat bloem of meel om het plakken te voorkomen.
  • Na 5 minuten mag het zout toegevoegd worden en kneed het daarna nog goed door, totdat je op punt bent beland dat de deeg lekker soepel aanvoelt (Met een keukenmachine is de deeg klaar, wanneer het niet meer aan de wanden plakt). Nu is de deeg klaar en mag je de deeg wegleggen in een kom.
  • Doe daar een beetje olijfolie in, zodat de deeg straks niet plakt aan de zijkanten.
  • Zet het deeg afgedekt met een theedoek weg voor 60-75 minuten.
  • Na de 1e rijs kan het deeg weer licht gekneed worden en maak daarna een mooie bol en snij deze met een mes willekeurig in tot ongeveer 1 cm.
  • Bestrooi de bol met wat bloem of meel.
  • Vet daarna een ronde schaal in met wat olijfolie en bestrooi ook deze met wat meel of bloem.
  • Leg daarna de zojuiste gemaakte bol in de schaal en dek deze af met een theedoek en laat dit wederom staan voor 60-75 minuten.
  • Ongeveer 10 minuten voor het einde de oven voorverwarmen op 200c graden.
  • Doe de schaal na de 2e rijs in de oven voor een minuut of 30.
  • Na 30 minuten draai je het brood om en laat je dit nogmaals 10 minuten in oven zitten.
  • Laat het daarna afkoelen op een rek voor ongeveer een kwartier.

Drents roggebol
Recept afdrukken
No ratings yet

Drents roggebol

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Drenthe, Nederland
Porties: 1 bol
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 gram tarwebloem
  • 200 gram roggebloem
  • 300 gram melk lauwe
  • 30 gram roomboter gesmolten
  • 1 el suiker
  • 7 gram gist
  • 8 gram zout

Instructies

  • Meng de bloem, de roggebloem en het zout in de mengkom van je keukenmachine.
  • Voeg de melk, de suiker, de gesmolten boter en de gist toe en kneed er een soepel deeg van.
  • Het deeg is klaar als het zich tot een bal vormt en licht plakkerig aanvoelt.
  • Als je het deeg uit elkaar trekt, moet er een vliesje ontstaan, zoals een kauwgombal.
  • Vet een kom in met olie en keer het deeg hierin om, zodat alle zijden met olie bedekt zijn.
  • Laat het deeg een uur rijzen op een warme plek onder een vochtige theedoek of douchemuts.
  • Druk de lucht uit het deeg en maak er een mooie bol van.
  • Dit doe je door alle punten naar binnen te vouwen, zodat er een bolletje ontstaat.
  • Laat het deeg 20 minuten rusten onder een natte theedoek en bol het daarna nogmaals op.
  • Leg de bol op een bakplaat met bakpapier en dek deze af met een natte theedoek of douchemuts.
  • Laat het deeg weer een uur rijzen.
  • Snij het vervolgens voorzichtig in met een mesje.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar.
  • Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Castiliaans rond brood

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Spanje
calorieën: 2200kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 2 zakjes instant gist a 7 g
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 theelepel zout
  • 1 ½ eetlepel olijfolie

Instructies

  • Voorbereiden
  • Boven grote kom bloem zeven.
  • Gist, suiker en zout erdoor mengen. In midden van bloem kuiltje maken en hierin 2 dl lauw water schenken.
  • Geheel in ca. 10 minuten tot mooi glad deeg kneden.
  • Bal van deeg vormen en kom afdekken met vochtige theedoek.
  • Deeg op warme plek ca. 1 1/2 uur laten rijzen, tot het volume is verdubbeld.
  • Bereiden
  • Oven voorverwarmen op 225 ºC of gasovenstand 5.
  • Deeg nog even doorkneden en platte bal van ca. 25 cm doorsnee vormen.
  • Bakplaat invetten met 1 eetlepel olie en deegbal erop leggen.
  • Met scherp mes ruitvormig patroon in bovenzijde van deegbal snijden.
  • Deeg dun bestrijken met rest van olie en in oven in ca. 25 minuten gaar en goudbruin bakken.
  • Brood is gaar wanneer het hol klinkt als op de bodem wordt getikt.

Nutrition

Calories: 2200kcal | koolhydraten: 408g | Protein: 59g

Gestoomde groentendeegpakjes
Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoomde groentendeegpakjes

Recept categorieën: Hapjes, Warme hapjes
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

VOOR HET DEEG:

  • 1 pakje gedroogde gist van 7 gram
  • 1,25 dl warm water
  • 4 eetlepel(s) zeer fijne tafelsuiker
  • 150 gram bloem
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • 15 gram boter gesmolten

VOOR DE VULLING:

  • 2 gedroogde Chinese paddestoelen
  • 2 theelepel sesamolie
  • ½ kleine prei kleingesneden
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 theelepel geschilde en geraspte verse gember
  • 60 gram stevige tofu gehakt
  • 1 eetlepel(s) vers limoensap
  • ½ kleine wortel geschild en geraspt
  • 1 eetlepel(s) gehakte geroosterde cashewnoten
  • 2 theelepel zoete Thaise chilisaus
  • 1 eetlepel(s) gehakte verse munt
  • 2 theelepel pikante bonenpasta
  • 1 eetlepel(s) tomatenpuree

Instructies

  • Meng voor het deeg de gist met 2 eetlepels warm water, 1 theelepel suiker en 1 theelepel bloem in een kleine kom tot alles goed gemengd is.
  • Dek de kom af en laat ca. 15 minuten op een warme plek staan tot het mengsel schuimig is.
  • Zeef de rest van de bloem met het zelfrijzend bakmeel boven een grote kom.
  • Schep er de overgebleven suiker, het gistmengsel en de rest van het warme water door.
  • Meng het mengsel goed met een houten lepel tot u een zacht deeg hebt.
  • Doe het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Kneed het deeg 3 tot 5 minuten tot het glad en elastisch is. Doe het deeg in een grote met olie ingevette kom, dek die af en laat op een warme plek staan tot het deeg in volume verdubbeld is.
  • Doe voor de vulling de gedroogde paddestoelen in een kom en giet er zo veel kokend water over dat ze onder staan. Laat 10 tot 15 minuten weken tot ze zacht zijn.
  • Giet ze af en knijp er zo veel mogelijk water uit.
  • Gooi de taaie steeltjes weg en snijd de hoedjes in dunne plakken.
  • Verhit de sesamolie in een wok op een matig vuur.
  • Doe er de prei, knoflook en gember in en roerbak ca. 2 minuten tot de prei half gaar is.
  • Schep er de tofu, het limoensap, de wortel, cashewnoten, chilisaus, munt, bonenpasta en tomatenpuree door en roerbak ca. 1 minuut tot alles doorgewarmd is.
  • Neem de wok van het vuur, schep goed om en laat volledig afkoelen.
  • Stomp de lucht uit het deeg en doe het op een met bloem bestoven werkvlak.
  • Kneed ca. 5 minuten tot het deeg glad is.
  • Verdeel het deeg in 16 stukjes.
  • Rol of druk elk stuk tot een cirkel van 6 cm doorsnee.
  • Dek de deegcirkels af met een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen.
  • Neem één cirkel tegelijk, leg die op een werkvlak en schep 2 theelepels vulling in het midden.
  • Trek de randjes samen en draai ze voorzichtig dicht.
  • Zet weg, dek af met een vochtige theedoek en maak de rest van de deegpakjes op dezelfde manier.
  • Knip 16 vierkantjes bakpapier uit en leg een vel onder elk deegpakje.
  • Vul de wok voor de helft met water (de stoommand mag het water niet raken) en breng aan de kook.
  • Schik de deegpakjes naast elkaar in de stoommand (misschien moet u ze in porties stomen), leg er het deksel op, zet de mand boven het kokende water en laat ze in 10 minuten gaar stomen.
  • Giet zo nodig extra water in de wok.
  • Neem de stoommand van de wok en neem er de deegpakjes voorzichtig uit.
  • Serveer warm en geef er de sojasaus en chili-olie bij om de pakjes in te dopen.
  • sojasaus en chili-olie om erbij te serveren

Recept afdrukken
No ratings yet

Brabants Worstenbroodjes van Onbekende Auteur

Bereidingstijd15 minuten
wachten25 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Brabant, Nederland
Porties: 16 stuks
calorieën: 170kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 450 g mix voor witbrood pak
  • 400 g half-om-halfgehakt
  • 2 eieren
  • 2 eetlepel(s) paneermeel
  • ½ tl nootmuskaat
  • 1 mespunt gemalen kruidnagel
  • 1 eetlepel(s) grove mosterd
  • 2 eetlepel(s) bloem

Instructies

  • Bereid het brooddeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Dek af met vershoudfolie en laat 30 min. rijzen op een warme, tochtvrije plek.
  • Meng het gehakt met de helft van de eieren, het paneermeel, de nootmuskaat, kruidnagel, mosterd en peper en zout.
  • Voeg als het gehakt te vochtig is nog wat paneermeel toe.
  • Maak worstjes van ongeveer 12 cm lang.
  • Kneed het brooddeeg goed en verdeel het in porties.
  • Rol uit op een met bloem bestoven werkblad tot rechthoeken van 10 x 12 cm.
  • Rol in iedere rechthoek in de lengte een worstje en druk het deeg stevig dicht.
  • Laat de broodjes 15 min. met de naad naar beneden onder een schone theedoek rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 ºC.
  • Klop de rest van de eieren los.
  • Leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met ei. Bak de broodjes in de oven in ca. 25 min. gaar en lichtbruin.
  • Serveer lauwwarm.

Notities

Bewaartip 1

Je kunt de worstenbroodjes 1 dag van tevoren bereiden.
Bewaar afgedekt in de koelkast.
Verwarm op de dag zelf ca. 15 min. in de oven op 160 °C.

Bewaartip 2

Invriezen: laat helemaal afkoelen en zet afgedekt in de vriezer.
Laat vóór het opwarmen volledig ontdooien in de koelkast.
Ook koud zijn de worstenbroodjes lekker.

Nutrition

Calories: 170kcal

Recept afdrukken
No ratings yet

American Style Pancakes

zoete dikkerdjes
Totale tijd2 uur
Recept categorieën: Ontbijt, Pannenkoeken
Land van herkomst: America
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 15 g gist
  • 1 ½ deciliter lauwe melk
  • 3 eieren
  • 100 g suiker
  • Snufje kaneel
  • Ongeveer 6 g zout
  • 50 g gesmolten boter
  • Ruim boter om in te bakken
  • Poedersuiker ter garnering
  • Vruchtensaus als topping

Instructies

  • Zeef de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Voeg de gist opgelost in lauwe melk toe en kneed tot een glad, soepel deeg.
  • Bedek met een doek en laat rijzen.
  • Klop in een andere kom de eieren met de suiker tot het mengsel schuimig is.
  • Voeg kaneel, zout en gesmolten boter toe.
  • Meng deze massa met het gerezen deeg en kneed goed door.
  • Rol het deeg uit en steek met een drinkglas rondjes uit.
  • Laat opnieuw rijzen.
  • Bak de pancakes in een ruime hoeveelheid boter of vet tot ze goudbruin zijn.
  • Serveer de pancakes bedekt met poedersuiker en voeg naar wens een vruchtensaus toe.

Notities

Tips / Opmerkingen:
Varieer met het beslag door bijvoorbeeld rozijnen toe te voegen.
Maak gevulde pancakes door stukjes gember en dadels in het midden van het beslag te plaatsen.
Opmerking: De aangegeven totale bereidingstijd lijkt ongewoon lang (2 uren). Dit kan mogelijk te maken hebben met het rijzen van het deeg. Houd de rijs- en baktijd goed in de gaten voor de beste resultaten.

Nonnevotten
Recept afdrukken
No ratings yet

Nonnevotten

Nonnevot of strik is een typisch Limburgs gebak in de vorm van een lus met een losse knoop en wordt traditioneel met carnaval gegeten. Tegenwoordig zijn nonnevotten vanaf ongeveer een maand voor de carnaval tot Aswoensdag te verkrijgen bij de Limburgse bakker. Wikipedia
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Limburg, Nederland
Porties: 40 stuks
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1000 gram Kollenberger speltbloem verkrijgbaar bij de Bisschopsmolen
  • 100 gram verse gist of 50 gram gedroogde gist
  • 75 gram basterdsuiker
  • 125 gram boter
  • 500 gram melk
  • 2 eieren
  • 2 zakjes vanille suiker
  • 1 snufje zout

Instructies

  • Zorg ervoor dat de melk op kamertemperatuur is.
  • Los de gist op in de melk.
  • Kneed een deeg van alle grondstoffen.
  • Leg het deeg in een kom met daarover een theedoek.
  • Zet de kom op een warme plaats.
  • Laat circa 30 minuten rijzen.
  • Verdeel het deegstuk in 40 gelijke stukjes en bol alle stukjes op.
  • Laat de deegstukjes even loskomen.
  • Rol de bolletjes uit tot lange slierten.
  • Knoop de uiteindes aan elkaar tot een krakelingvorm.
  • Laat de deegstukken circa 20 minuten rijzen.
  • Bak in arachideolie/frituurvet op 180 graden Celsius tot de Nonnevotten goudbruin zijn.
  • Rol ze direct na het bakken in de suiker.

Notities

Dit recept is u aangeboden door de Bisschopsmolen in Maastricht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bier Kaas Brood

Een zeer smaakvol en pittig brood.
recept voor grote of 4 kleinere broden.
Recept categorieën: Brood, Kaas
Land van herkomst: Ierland

Ingrediënten

  • 4 eetlepel(s) suiker
  • 2 eetlepel(s) gist gedroogd
  • 250 milliliter bier warm op 50 graden
  • 1250 gram bloem
  • 230 gram cheddar
  • 185 gram melkpoeder
  • 1 ½ theelepel zout
  • 1 ½ theelepel mosterdpoeder
  • 2 ei losgeklopt
  • 1 ei
  • 1 eetlepel(s) sesamzaad

Instructies

  • Neem een grote kom, los daarin de suiker en gist op in het warme bier, laat 5 minuten staan.
  • Neem een andere kom en meng 1125 gram bloem,kaas,melkpoeder,zout en mosterdpoeder door elkaar.
  • Roer het bloemmengsel nu bij het gistmengsel en blijf roeren tot een zacht deeg verkregen is.
  • Be-bloem een glad werkoppervlak en leg het deeg erop,
  • Kneed het deeg tot het glad en elastisch is, dit duurt +/- 10 minuten.
  • Voeg nog wat bloem toe als het deeg te kleverig is.
  • Verdeel het deeg in 2 of 4 delen en vorm er mooie ronde broden van.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de broden erop zorg dat ze niet te dicht bij elkaar liggen ivm met het rijzen.
  • Bestrijk de broden met het eiwit en strooi het sesamzaad er over.
  • Neem een scherp mes en maak kruiselings 1/2 centimeter diepe inkepingen.
  • Dek af met een schone theedoek en laat op een warme tochtvrije plaats rijzen.+/- 1,5 uur
  • De broden moeten in volume verdubbeld zijn.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.
  • Bak de broden in 20 minuten bruin en gaar.
  • Laat ze op een rooster afkoelen.

Afbreekpaasbrood
Recept afdrukken
No ratings yet

Afbreekpaasbrood

Allerhande 3-2005
Recept categorieën: Brood, Brunch
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Pasen
Porties: 16
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 250 g rozijnen
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 citroen
  • 500 g witbroodmix
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 25 g boter
  • 1 ei
  • 250 ml melk
  • 150 gram amandelspijs
  • 2 eetlepels Maanzaad

Instructies

  • Doe de rozijnen in een zeef en spoel ze af met koud water.
  • Dep ze na het uitlekken verder droog met keukenpapier of een schone theedoek.
  • Schud de rozijnen in een schaal om met de bloem.
  • Boen de schil van de citroen goed schoon onder de kraan, bijvoorbeeld met een schoon schuursponsje.
  • Rasp de gele schil eraf tot je op het wit komt (dat smaakt bitter).
  • Doe de broodmix in een beslagkom of de kom van de keukenmachine.
  • Meng de rasp en vanillesuiker erdoor.
  • Smelt de boter langzaam in een steelpannetje.
  • Breek het ei boven een kom en klop het met een vork los.
  • Roer de melk en gesmolten boter erdoor.
  • Schenk dit mengsel bij de broodmix.
  • Gebruik de mixer of keukenmachine om er een stevig deeg van te kneden.
  • Als het deeg klaar is, kneed je er met je handen de rozijnen doorheen (anders gaan ze kapot).
  • Doe het deeg in een kom en dek deze af met plasticfolie.
  • Laat het deeg 10 minuten op een warme plek staan om te 'rijzen'.
  • Verdeel het deeg nu in 16 porties en rol ze tussen je handen tot bolletjes.
  • Maak van de amandelspijs ook 16 kleine bolletjes.
  • Druk met je duim een gat in elk deegbolletje, stop er een spijsbolletje in en vouw het deeg weer dicht.
  • Leg nu 1 bolletje in het midden van de taartvorm (24 cm), leg er 5 bolletjes omheen en dan nog eens 10 bolletjes.
  • Druk ze tegen elkaar aan, zodat de bolletjes als een 'bloem' aan elkaar vastzitten.
  • Leg de theedoek erover en laat ze op een warme plek nog 30 minuten rijzen.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200 °C.
  • Neem de theedoek van de broodjes en bestrooi ze met maanzaad.
  • Trek ovenwanten aan en schuif de taartvorm in het midden van de oven.
  • Bak de broodjes in ongeveer 25 minuten gaar en bruin.
  • Trek opnieuw ovenwanten aan en haal de vorm uit de oven.
  • Leg er omgekeerd een taartschaal of groot bord op en keer ze samen voorzichtig om.
  • Zo glijdt het paasbrood vanzelf uit de vorm.
  • Laat het brood op een taartrooster afkoelen.
  • Aan tafel kan iedereen zelf een broodje afbreken.

Notities

Misschien vindt niet iedereen amandelspijs lekker in zijn paasbrood. Doe dan in een aantal bolletjes geen spijs en steek een cocktailprikkertje in die deegbolletjes. Zo kun je na het bakken makkelijk herkennen welke bolletjes niet gevuld zijn met spijs.

Aardappel kaas pannenkoek
Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappel kaas pannenkoek

Recept categorieën: Groenten, Kaas, Pannenkoeken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • 2 eieren geklutst
  • 2 uien fijn gesnipperd
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 theelepel fijngehakte verse koriander
  • 60 g geraspte cheddar
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 dl yoghurt

Instructies

  • Schil de aardappelen en rasp ze.
  • Spoel de geraspte aardappels grondig af onder koud stromend water en laat ze uitlekken op keukenpapier of een schone theedoek.
  • Dep ze droog.
  • Meng de geraspte aardappels, geklutste eieren, gesnipperde ui, bloem, fijngehakte koriander, geraspte cheddar en peper naar smaak in een schaal.
  • Verwarm de olijfolie op matig vuur in een pan met anti-aanbaklaag.
  • Verdeel het aardappelmengsel gelijkmatig over de bodem van de pan en laat het 15 minuten zachtjes bakken.
  • Zet de pan vervolgens nog 10 minuten onder een voorverwarmde grill op matig vuur tot de bovenkant goudbruin is en de pannenkoek volledig gaar is.
  • Snijd de pannenkoek in taartpunten en serveer ze met een lepel yoghurt erop.

Notities

Geniet van deze heerlijke aardappelkaaspannenkoek!