Biefstuk met Rode Wijn Geitenkaassaus en Roerbakspinazie

Geniet van een malse biefstuk met een rijke rode wijn geitenkaassaus en frisse roerbakspinazie voor een verfijnde maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Porties: 4
calorieën: 350kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de saus:

  • 2 dl rode wijn
  • Kippenbouillonblokjes voor 3 dl
  • 2 eetlepels kruidenroomkaas
  • 4 plakjes verse geitenkaas
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Laat de boter heet worden en bak de biefstukken in circa 4 minuten aan beide zijden bruin.
  • Bestrooi de biefstukken met zout en peper en laat ze 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  • Doe de rode wijn en de bouillon in een sauspan en laat het tot de helft reduceren.
  • Roer de kruidenroomkaas erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Leg voor het serveren een plakje geitenkaas op de biefstukjes en plaats dit tezamen even onder de grill.
  • Roerbak de spinazie met knoflook en uitjes.
  • Leg de biefstukjes op een bord en serveer de saus eromheen.

Notities

Serveertip:
Serveer de biefstuk met aardappelpuree of een frisse salade voor een compleet gerecht.
Wijnadvies:
Deze biefstuk past goed bij een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon, die de rijke smaken van de saus aanvult.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Biefstuk met Rode Wijnsaus en Geitenkaas

Een klassiek gerecht met perfect gebakken biefstuk, een rijke rode wijnsaus en romige geitenkaas, geserveerd met knoflook-spinazie.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Porties: 4
calorieën: 480kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel boter
  • 2 dl rode wijn
  • 2 eetlepels kruidenroomkaas
  • 4 biefstukken
  • 4 plakjes verse geitenkaas
  • Knoflook naar smaak
  • Kippenbouillonblokjes voor 3 dl bouillon
  • Peper naar smaak
  • 1 zak spinazie
  • Zout naar smaak
  • Uitjes naar smaak

Instructies

  • Laat de boter heet worden in een koekenpan.
  • Bak de biefstukken in circa 4 minuten per zijde bruin.
  • Bestrooi de biefstukken met zout en peper en laat ze 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  • Doe de rode wijn en de bouillon in een sauspan en laat tot de helft inkoken.
  • Roer de kruidenroomkaas door de saus en breng op smaak met zout en peper.
  • Leg een plakje geitenkaas op elke biefstuk en plaats ze kort onder de grill.
  • Roerbak de spinazie met knoflook en uitjes.
  • Leg de biefstuk op een bord, schenk de saus eromheen en serveer met de spinazie.

Notities

Serveertip:
Serveer met krokante aardappeltjes of versgebakken brood om de saus op te deppen.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een krachtige Merlot past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 42g | Vet: 28g | Zout: 2.1g | Sugar: 2g

Gegratineerde Uiensoep met Kerrie en Oude Kaas

Een klassieke uiensoep met een twist van kerrie en gember, gegratineerd met krokant stokbrood en gesmolten oude kaas. Perfect als hartverwarmend voorgerecht!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Porties: 2
calorieën: 320kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 grote uien
  • 50 g boter
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • ½ theelepel gemberwortel gemalen
  • 1 eetlepel bloem
  • ½ liter bouillon of ½ liter water met een bouillonblokje
  • Zwarte peper naar smaak
  • 2 sneetjes stokbrood
  • 50 g geraspte oude kaas

Instructies

  • Pel de uien en snijd ze in halve ringen (niet te fijn).
  • Verhit de boter in een braadpan op laag vuur.
  • Bak de uien in de boter gedurende ongeveer 10 minuten, tot ze zacht en goudbruin zijn.
  • Voeg de kerriepoeder en bloem toe en bak dit kort mee terwijl je goed blijft roeren.
  • Voeg de bouillon toe en roer goed door.
  • Laat de soep 15 minuten zachtjes koken op laag vuur.
  • Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.
  • Verdeel de soep over twee hittebestendige soepkommen.
  • Leg in elke kom een sneetje stokbrood en bestrooi royaal met geraspte oude kaas.
  • Plaats de soepkommen onder de grill tot de kaas gesmolten en goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep direct uit de oven met een extra sneetje stokbrood erbij voor een volledige ervaring.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past perfect bij de rijke smaak van deze uiensoep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Gegratineerde Mozzarella met Aardbeien en Bieslook

Een verrassend nagerecht met romige mozzarella, frisse aardbeien en een vleugje bieslook. Snel te bereiden en perfect voor een zomerse afsluiter!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Kaas
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Porties: 2
calorieën: 150kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • grill
  • scherp mes
  • Ovenbestendige bordjes

Ingrediënten

  • 100 g aardbeien
  • 100 g mozzarella
  • ½ eetlepel aardbeienjam
  • 1 theelepel bieslook fijngehakt
  • Zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer ze.
  • Snijd de mozzarella in plakjes van ongeveer 1 cm dik.
  • Bestrijk de plakjes mozzarella met aardbeienjam.
  • Bestrooi de mozzarella met fijngehakte bieslook.
  • Leg de plakjes mozzarella op ovenbestendige bordjes.
  • Plaats de bordjes ongeveer 5 cm onder het grillelement en gratineer de mozzarella gedurende ongeveer 1 minuut, totdat de bovenkant licht gesmolten is.
  • Verdeel de aardbeien over de warme mozzarella.
  • Maal er wat zwarte peper overheen.

Notities

Serveertip:
Serveer direct als zomers nagerecht of lichte afsluiter van een diner.
Wijnadvies:
Een lichtzoete mousserende wijn zoals een Prosecco past perfect bij de frisse smaken van aardbeien en mozzarella.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 9g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 6g

Spinazie-Champignongratin

Een romige en smaakvolle gratin van spinazie en champignons, perfect om te serveren als bijgerecht bij een feestelijk diner.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk, Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Porties: 4
calorieën: 210kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • Ovenschaal (beboterde)
  • grill

Ingrediënten

  • 600 g diepvries bladspinazie ontdooid
  • 60 g boter
  • 1 teentje knoflook
  • 3 dl béchamelsaus bijv. Grand d'Italia
  • Zout en peper naar smaak
  • 250 g champignons in plakjes
  • 4 eetlepels slagroom
  • 2 eidooiers

Instructies

  • Spinazie voorbereiden: Knijp de ontdooide spinazie goed uit.
  • Verhit de helft van de boter in een pan en bak het gehalveerde teentje knoflook zachtjes bruin in 3 minuten.
  • Spinazie bakken: Voeg de spinazie toe aan de pan en bak deze 4 minuten op middelhoog vuur.
  • Béchamelsaus toevoegen: Verwarm de béchamelsaus en roer de helft ervan door de spinazie, samen met zout en peper.
  • Zet dit mengsel over in een beboterde ovenschaal.
  • Champignons bakken: Verhit de rest van de boter in een pan en bak de champignons 5 minuten

Notities

Wijnadvies
Een lichte, romige Chardonnay of een zachte Pinot Blanc past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 350g | Sugar: 3g

Gegratineerde Peren met Sabayon en Abrikozenijs

Een feestelijk nagerecht van gegratineerde peren met een luchtige sabayon, geserveerd met huisgemaakt abrikozenijs. Een elegante en verfijnde afsluiting van een kerstdiner.
(inclusief invriezen abrikozenijs)8 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4
calorieën: 350kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • vuurvaste kom
  • pan voor au bain-marie,
  • Ijslaatje voor het ijs
  • grill

Ingrediënten

  • 500 g gedroogde abrikozen
  • 1 fles zoete witte wijn
  • 250 g suiker
  • 2 grote mooie peren
  • Sap van 1 citroen
  • ½ vanillestokje
  • 3 eidooiers

Instructies

Abrikozenijs:

  • Week de abrikozen een nacht in 4 dl witte wijn.
  • Laat de abrikozen uitlekken, pureer ze en meng met 75 g suiker.
  • Schep het mengsel in een ijslaatje en vries het gedurende 6 uur in.

Peren:

  • Schil de peren en besprenkel ze direct met citroensap om verkleuren te voorkomen.
  • Verhit 2 dl water en los hierin 75 g suiker op.
  • Voeg 2 dl wijn en het vanillestokje toe.
  • Kook de peren zachtjes gedurende 15 minuten in het suiker-wijnmengsel.
  • Laat ze uitlekken.

Sabayon:

  • Klop in een vuurvaste kom de eidooiers los met 100 g suiker en ¾ dl wijn.
  • Plaats de kom in een pan met kokend water (au bain-marie) en klop de sabayon tot een dik vloeibaar mengsel.

Serveren:

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Halveer de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne plakjes.
  • Leg de plakjes als een waaier op borden.
  • Schenk de sabayon over de peren en zet de borden kort onder de grill.
  • Laat de sabayon in ongeveer 30 seconden lichtbruin kleuren.
  • Schep een bolletje abrikozenijs naast de gegratineerde peren en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Muscat de Beaumes-de-Venise, die mooi aansluit bij de fruitige en romige elementen van het gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 4g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 55g

Gegratineerde Ovenschoteltjes met Wortelpuree en Artisjokken

Deze gegratineerde ovenschoteltjes met romige wortelpuree en artisjokken zijn een heerlijk Italiaans bijgerecht. Perfect voor een diner of als smaakvolle aanvulling op een feestelijke maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Glutenvrij
Porties: 6
calorieën: 250kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • Groentezeef
  • kleine ovenschaaltjes
  • grill
  • mes

Ingrediënten

  • 700 g gekookte wortels
  • 40 g boter
  • Geraspte Parmigiano Reggiano
  • 8 artisjokken schoongemaakt en in partjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel majoraan
  • 1 theelepel munt
  • ½ glas droge witte wijn
  • Olijfolie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Maak de artisjokken schoon en verwijder de buitenste bladeren en het hooi.
  • Snijd de artisjokken in partjes.
  • Stoof de artisjokken 15 minuten in een scheutje olijfolie met knoflook, witte wijn, zout, peper en fijngehakte majoraan en munt.
  • Pureer de gekookte wortels en breng de puree op smaak met boter, geraspte kaas, peper en zout.
  • Beboter 6 ovenschaaltjes en vul ze om en om met laagjes artisjokkenpartjes en wortelpuree.
  • Bestrooi de gerechtjes met geraspte Parmigiano Reggiano en plaats ze onder de grill tot ze goudbruin zijn.

Notities

Wijnadvies:
Deze gegratineerde ovenschoteltjes met artisjokken en wortelpuree passen perfect bij een droge witte wijn zoals een Italiaanse Pinot Grigio of Vermentino.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g

Gegratineerde Mosselen met Gruyère en Mosterd

Deze gegratineerde mosselen, bedekt met een romige bechamelsaus en gruyère, vormen een heerlijk hapje. Perfect voor een feestelijke gelegenheid, geserveerd met knapperig stokbrood.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Oud & Nieuw, Verjaardag
Porties: 4
calorieën: 350kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • kookpan
  • vuurvaste schoteltjes
  • grill
  • mes

Ingrediënten

  • 2 kg gekookte mosselen in de schelp
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels bloem
  • dl volle melk
  • 2 dl room
  • 1 à 2 stokbroden
  • 1 theelepel gehakte tijm
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 50 g gemalen gruyère kaas
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en laat kort stoven.
  • Roer de melk en room erdoor tot een gladde bechamelsaus.
  • Voeg de tijm, peterselie en mosterd toe, en breng op smaak met versgemalen peper.
  • Verwijder de bovenste schelp van de mosselen en maak het vlees los, maar laat het in de onderste schelp liggen.
  • Verdeel de mosselen over vuurvaste schoteltjes.
  • Schep op elke mossel wat saus en strooi er gemalen gruyère over.
  • Plaats de mosselen onder de grill tot ze goudbruin zijn.
  • Serveer direct met stokbrood.

Notities

Serveer deze gegratineerde mosselen met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Muscadet. De wijn brengt de romige en hartige smaken mooi in balans.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Gegratineerde Kreeft met Kruidenboter

Deze gegratineerde kreeft met kruidenboter is een luxe hapje voor speciale gelegenheden. De kreeft wordt overgoten met een heerlijk mengsel van boter, knoflook en Provençaalse kruiden en onder de grill gegratineerd tot perfectie. Serveer met knapperig stokbrood!
Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Porties: 4
calorieën: 250kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kreeft gekookt
  • 1 teen knoflook geperst
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • 2 flinke eetlepels boter
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Smelt de boter in een kleine steelpan en voeg de geperste knoflook, Provençaalse kruiden, peper en zout toe.
  • Verwarm de grill voor op hoge temperatuur.
  • Gebruik een kwastje om de kreeft ruim in te smeren met de gekruide boter.
  • Plaats de kreeft onder de grill en bak hem tot hij goed warm is en de boter bubbelt, ongeveer 5-7 minuten.
  • Serveer de gegratineerde kreeft direct met knapperig stokbrood.

Notities

Wijnadvies:
Deze gegratineerde kreeft past perfect bij een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc. De boterige en kruidige smaken van de kreeft worden mooi in balans gebracht door de frisse tonen van de wijn.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 0g

Gegratineerde Champignons in Romige Wijnsaus

Geniet van deze heerlijke gegratineerde champignons in een romige wijnsaus, perfect als bijgerecht voor een feestelijk diner. Serveer met knapperig stokbrood voor een complete ervaring.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
calorieën: 350kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes fijn gesnipperd
  • 500 g champignons schoongemaakt (grote champignons gehalveerd)
  • 2 eetlepels boter
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 6 eetlepels droge witte wijn
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • 250 ml crème fraîche
  • 1 zakje gemalen oude kaas
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Veeg de champignons schoon met keukenpapier en halveer de grote champignons.
  • Verhit de boter in een koekenpan en fruit de sjalotjes 3 minuten op laag vuur.
  • Knijp de knoflook boven de pan uit en voeg toe aan de sjalotjes.
  • Voeg de champignons toe en bak ze 3 minuten op matig vuur, terwijl je regelmatig omschept.
  • Voeg de witte wijn, tijm en bouillonpoeder toe en laat alles op hoog vuur in 3 minuten inkoken.
  • Verwarm de grill op de hoogste stand voor.
  • Warm zo nodig het champignonmengsel opnieuw op en roer er de crème fraîche en de gemalen oude kaas door.
  • Breng het mengsel op smaak met versgemalen peper.
  • Verdeel het champignonmengsel over 4 lage ovenschaaltjes en plaats ze onder de grill.
  • Laat de champignons in ongeveer 3 minuten goudbruin gratineren.
  • Serveer direct met knapperig stokbrood.

Notities

Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay past perfect bij de romige saus en rijke smaken van de gegratineerde champignons.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 10g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 2g