Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde Mosselen met Kruidige Bechamelsaus

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd8 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Suikervrij
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 2 kg gekookte mosselen in de schelp
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels bloem
  • dl volle melk
  • 2 dl room
  • 1 à 2 stokbroden
  • 1 theelepel gehakte tijm
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 50 g gemalen gruyère kaas
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur.
  • Roer de bloem erdoor en laat even stoven.
  • Voeg geleidelijk de melk en room toe, en blijf roeren tot een gladde bechamelsaus ontstaat.
  • Voeg de tijm, peterselie en mosterd toe.
  • Breng op smaak met versgemalen peper.
  • Verwijder de bovenste mosselschelpen en maak de mosselen los, maar laat ze in de onderste schelp liggen.
  • Verdeel de mosselen over vuurvaste schoteltjes.
  • Schep op elke mossel een beetje saus en bestrooi met gemalen gruyère.
  • Plaats de schoteltjes onder de grill en laat ze goudbruin worden.
  • Serveer met stokbrood.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze gegratineerde mosselen met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Chablis.
Het knapperige stokbrood is perfect om de heerlijke saus mee op te dippen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Cola-Kipdrumsticks

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4 personen
calorieën: 430kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 10 eetlepels ketchup
  • 250 ml cola
  • 1 theelepel tabasco
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 1 kg kipdrumsticks

Instructies

  • Meng de ketchup met de cola en breng het mengsel op smaak met tabasco, geperste knoflook, zout en peper naar smaak.
  • Doe de drumsticks in een pan en giet de marinade eroverheen.
  • Breng het geheel aan de kook en laat de drumsticks 45 minuten op laag vuur met de deksel op de pan sudderen, af en toe roeren.
  • Laat de kipdrumsticks afkoelen in de marinade.
  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Leg de drumsticks inclusief marinade in een ovenschaal en plaats de schaal net onder de grill.
  • Gril de drumsticks in ongeveer 15 minuten goudbruin en knapperig.
  • Keer ze halverwege en schenk zo nodig de overtollige marinade af.
  • Serveer de kip warm of koud met stokbrood, kruidenboter en dipsausjes naar wens.

Notities

Wijnadvies:

De zoete en hartige smaken van de kip passen goed bij een lichte en fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais. Serveer de wijn licht gekoeld voor een verfrissend contrast.

Nutrition

Calories: 430kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.8mg | Sugar: 20g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerd Aardappel-Paddenstoelentorentje met Geitenkaas

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Europa, Internationaal
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 480kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 250 g kastanjechampignons
  • 200 g paddenstoelenmelange
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 appel
  • 520 g gekookte rode kool met appel
  • 500 g verse aardappelpuree met kastanje en appel
  • 4 el roomboter
  • 300 g verse geitenkaas met honing

Instructies

  • Verwarm de rode kool in een pan volgens de instructies op de verpakking.
  • Verhit de aardappelpuree volgens de gebruiksaanwijzing in de magnetron.
  • Veeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Was de appel en verwijder het klokhuis met een appelboor.
  • Snijd de appel vervolgens in 8 plakken.
  • Verhit 3 eetlepels boter in een braadpan.
  • Bak de ui en knoflook gedurende 1 minuut.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak ze gedurende 6 minuten.
  • Verhit de resterende boter in een koekenpan en bak de plakken appel gedurende 2 minuten.
  • Leg een plakje appel op een bord, schep er wat aardappelpuree op, leg er nog een plakje appel op, nog een schep puree en dek af met een plak geitenkaas.
  • Plaats het bord met het torentje gedurende 2 minuten onder de hete grill.
  • Breng de paddenstoelenmelange op smaak met zout en peper en serveer deze naast het torentje.

Notities

Wijnadvies:

Deze smaakvolle en romige aardappel-paddenstoelentorentjes passen goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 44g | Protein: 19g | Vet: 25g | Sugar: 15g

Recept afdrukken
No ratings yet

Groene aspergesoep met kipcrostini

Allerhande 2003
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 7 dl kippenbouillon van tablet
  • 1 maïskipfilet
  • 500 gr groene asperges
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 1 theelepel scherpe mosterd
  • 1 pistolet in 4 plakken
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 dl slagroom

Instructies

  • Grill voorverwarmen op 175 °C.
  • Bouillon tegen de kook aanhouden en hierin kipfilet in ca. 10 minuten gaar pocheren.
  • Uit pan nemen en laten afkoelen.
  • Asperges schoonmaken en in 3 stukken snijden.
  • In pan 1 eetlepel olie verhitten en sjalot 2 minuten fruiten.
  • Bouillon, mosterd en asperges toevoegen.
  • Afgedekt ca. 15 minuten zachtjes laten koken.
  • Na 10 minuten aspergekopjes uit soep nemen.
  • Rest van olie en knoflook mengen en sneetjes pistolet hiermee bestrijken.
  • Brood onder grill in ca. 3-4 minuten krokant en goudbruin roosteren.
  • Van kipfilet schuin 4 plakken snijden.
  • Crostini's beleggen met kipfilet en aspergekopje.
  • Aspergesoep met staafmixer pureren.
  • Slagroom erdoor roeren en op smaak brengen met zout en peper.
  • Soep over kommen verdelen.
  • Crostini in soep leggen of erbij serveren.

Notities

Gebruik eventueel groene asperges uit de diepvries.

Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde perziken met noten

Allerhande 2003
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Noten
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 6 rijpe perziken
  • 25 g walnoten
  • 37 gr hazelnoten
  • ½ eetlepel tijm verse (blaadjes)
  • ½ citroen geraspt en geperst
  • 2 eetlepels walnotenolie
  • grofgemalen zwarte peper

Instructies

  • Grill voorverwarmen.
  • Perziken halveren, pit verwijderen en elke perzik in 8 partjes snijden.
  • Noten grof hakken.
  • In ovenschaal perziken met noten, tijm en citroenrasp door elkaar scheppen.
  • Citroensap en olie erover sprenkelen.
  • Zout en royaal peper erboven malen.
  • Schaal 15 cm onder grill schuiven en perziken in 10-15 min. lichtbruin en gaar roosteren.
  • Af en toe omscheppen.

Notities

Vervang voor een wat pittigere variatie de walnotenolie door olijfolie extra vierge met
knoflookaroma en chilipeper.
Heerlijk bij kip of lamsvlees

Recept afdrukken
No ratings yet

Tostada met geroosterde minigroenten en mini biefstukjes

Allerhande 2002
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Mexico
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 pakje mini prei 150 g
  • 2 pakjes cherry trostomaten
  • 1 pakje minimaiskolfjes 125 g
  • 1 pakje asperge-broccoli 150 g
  • 6 eetlepels olijfolie met knoflookaroma en chilipeper
  • 1 eetlepel Mexicaanse kruiden
  • 4 wraptortillas
  • 1 pakje mini biefstukjes ca. 300 g

Instructies

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Mini Preitjes in lengte halveren.
  • Trosjes tomaten in midden doorknippen.
  • Mini Prei, tomaat, mini maïs en bimi naast elkaar in bakblik leggen.
  • In kommetje olijfolie en Mexicaanse kruiden door elkaar roeren en driekwart van olie over
  • groenten schenken.
  • Bakblik ca. 15 cm onder hete grill schuiven en groenten in ca. 7 minuten gaar roosteren.
  • Af en toe voorzichtig omscheppen.
  • Grillpan voorverwarmen tot gloeiend heet.
  • Tortilla's en biefstukjes bestrijken met rest van olie mengsel.
  • Eerst wraps een voor een knapperig bruin roosteren in grillpan.
  • Op vier borden leggen.
  • Vervolgens biefstukjes in ca. 2 minuten mooi bruin roosteren.
  • Minigroenten en biefstukjes op tortilla's leggen.
  • Olie uit bakblik erover druppelen.

Notities

Lekker met knoflooksaus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Honingtoast

AllerHande 1996
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 4 sneetjes wit casinobrood
  • 4 eetlepels vloeibare honing
  • 150 g bresse bleu

Instructies

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand. Korstjes van brood snijden.
  • Sneetjes op grillplaat ca. 5 cm onder grill in ca. 2 minuten goudbruin laten kleuren, halverwege keren.
  • Sneetjes bestrijken met honing en nog ca. 1 minuut onder grill verwarmen.
  • Bresse bleu in plakjes snijden en over vier bordjes verdelen.
  • Honingtoastjes diagonaal halveren en naast kaas leggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalm met Rösti

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 3 bosuitjes
  • 200 gram zalmfilet
  • rösti
  • 2 el olijfolie met basilicum
  • zout en gemalen peper
  • ½ bekertje crème fraiche
  • 75 gram geraspte oude kaas

Instructies

  • Grill voorverwarmen
  • Bosuitjes in ringetjes snijden.
  • Zalm in stukjes.
  • Rösti bakken in wok, dan van het vuur afzalm, bosuitjes, zout en peper erdoor scheppen.
  • In ovenschaal.
  • Crème fraiche erover uitstrijken en geraspte kaas erop.
  • 5 minuten onder de grill.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vissoep

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Soep, Vis
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 600 g kabeljauwfilet diepvries,
  • 200 gr Noorse garnalen diepvries,
  • 1 potje mosselen in azijn netto ca. 220 ml, De Mosselman,
  • 2 zakjes saffraan
  • 1 dl olijfolie extra vierge
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 kleine venkelknol
  • 3 tomaten
  • 1 perssinaasappel
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ eetlepel Provençaalse kruiden AH,
  • 1 ½ eetlepel tomatenpuree
  • 2 potten visfond á 380 ml, AH,
  • 1 ½ dl mayonaise
  • 1 theelepel sambal oelek
  • zout
  • peper
  • 2 Franse baguettes 250 g, AH,
  • 4 takjes peterselie
  • 1 eetlepel anijslikeur

Instructies

VoorBereiden:

  • Kabeljauw en garnalen in ca. 2 uur laten ontdooien.
  • In zeef mosselen onder koud stromend
  • water afspoelen en goed laten uitlekken.
  • In kopje 1/2 dl heet water met saffraan ca. 5 minuten laten weken.
  • Olie in kom schenken.
  • 2 Teentjes knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Helft van saffraan oplossing erdoor roeren.
  • Kabeljauw in grove stukken snijden en samen met garnalen en mosselen door marinade scheppen.
  • Vismengsel afgedekt ca. 1 uur in koelkast laten marineren, af en toe omscheppen.
  • Intussen in pan ruim water aan de kook brengen.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Prei, bleekselderij en venkel schoonmaken, in kleine stukjes snijden en wassen.
  • Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, onder koud stromend water afspoelen en ontvellen.
  • Tomaten halveren, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in stukjes snijden.
  • Sinaasappel uitpersen.
  • 3 Eetlepels van marinade in grote (soep)pan scheppen en verhitten.
  • 1 Teentje knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Alle groenten toevoegen en ca. 3 minuten zachtjes bakken.
  • Erdoor roeren: sinaasappelsap, laurierblaadjes, Provençaalse kruiden, 1 eetlepel tomatenpuree, fond en rest van saffraanoplossing.
  • Aan de kook brengen en ca. 30 minuten zachtjes laten koken.
  • Intussen rest van knoflook pellen en boven kommetje uitpersen.
  • Mayonaise, rest van tomatenpuree en sambal erdoor roeren.
  • Rouille pittig op smaak brengen met zout en peper en eventueel nog wat sambal.
  • Stokbroden in 12 plakjes snijden en op grillrooster leggen.
  • In kopje peterselie fijnknippen.

Bereiden:

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Laurierblaadjes uit bouillon verwijderen.
  • Bouillon opnieuw aan de kook brengen.
  • Vis met marinade toevoegen.
  • Op hoog vuur in ca. 5 á 7 minuten gaar koken (door hoge verhitting gaat olie een emulsie aan met bouillon en wordt de soep enigszins gebonden).
  • Intussen sneetjes stokbrood onder grill in ca. 2 minuten roosteren.
  • Bouillabaisse op smaak brengen met zout, peper en likeur.
  • Sneetjes stokbrood besmeren met rouille.
  • Bouillabaisse over vier soepborden verdelen.
  • Sneetjes stokbrood erover verdelen.
  • Peterselie erover strooien.
  • Rest van bouillabaisse overdoen in soepterrine en op tafel zetten.
  • Rest van stokbrood met rouille erbij geven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Parfait van kippenlevertjes

Allerhande 2002
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 6 personen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 theelepel kippenbouillon vloeibare
  • 250 g kippenlevertjes
  • 3 tenen knoflook
  • 75 g gezouten boter
  • 1 eetlepel armagnac of cognac (slijter)
  • zout
  • peper versgemalen
  • 2 takjes oregano verse
  • 2 voorgebakken ciabatta's met walnoten koeling
  • 1 theelepel olijfolie om in te vetten

Instructies

  • In pan 1 dl water met bouillon en kippenlevertjes aan de kook brengen.
  • Levertjes in ca. 8 minuten tegen de kook aan gaar laten worden.
  • Afgieten, even laten afkoelen en overdoen in keukenmachine.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Boter in stukjes snijden en toevoegen.
  • Tot gladde, luchtige puree mengen.
  • Armagnac druppelsgewijs erdoor mengen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Patévorm dun invetten en kippenleverparfait erin scheppen.
  • Bovenkant gladstrijken.
  • Blaadjes van takjes oregano plukken.
  • Bovenkant van parfait bedekken met blaadjes oregano.
  • Parfait minstens 2 uur afgedekt in koelkast zetten.
  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Broodjes schuin in lange, dunne plakjes snijden.
  • Sneetjes op grillrooster ca. 10 cm onder hete grill in 2 à 3 minuten goudbruin roosteren halverwege keren.
  • Patévorm op plank zetten en sneetjes geroosterd brood ernaast leggen.