Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde Mosselen met Kruidige Bechamelsaus

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd8 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Suikervrij
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 2 kg gekookte mosselen in de schelp
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels bloem
  • dl volle melk
  • 2 dl room
  • 1 à 2 stokbroden
  • 1 theelepel gehakte tijm
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 50 g gemalen gruyère kaas
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur.
  • Roer de bloem erdoor en laat even stoven.
  • Voeg geleidelijk de melk en room toe, en blijf roeren tot een gladde bechamelsaus ontstaat.
  • Voeg de tijm, peterselie en mosterd toe.
  • Breng op smaak met versgemalen peper.
  • Verwijder de bovenste mosselschelpen en maak de mosselen los, maar laat ze in de onderste schelp liggen.
  • Verdeel de mosselen over vuurvaste schoteltjes.
  • Schep op elke mossel een beetje saus en bestrooi met gemalen gruyère.
  • Plaats de schoteltjes onder de grill en laat ze goudbruin worden.
  • Serveer met stokbrood.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze gegratineerde mosselen met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Chablis.
Het knapperige stokbrood is perfect om de heerlijke saus mee op te dippen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Cola-Kipdrumsticks

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4 personen
calorieën: 430kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 10 eetlepels ketchup
  • 250 ml cola
  • 1 theelepel tabasco
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 1 kg kipdrumsticks

Instructies

  • Meng de ketchup met de cola en breng het mengsel op smaak met tabasco, geperste knoflook, zout en peper naar smaak.
  • Doe de drumsticks in een pan en giet de marinade eroverheen.
  • Breng het geheel aan de kook en laat de drumsticks 45 minuten op laag vuur met de deksel op de pan sudderen, af en toe roeren.
  • Laat de kipdrumsticks afkoelen in de marinade.
  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Leg de drumsticks inclusief marinade in een ovenschaal en plaats de schaal net onder de grill.
  • Gril de drumsticks in ongeveer 15 minuten goudbruin en knapperig.
  • Keer ze halverwege en schenk zo nodig de overtollige marinade af.
  • Serveer de kip warm of koud met stokbrood, kruidenboter en dipsausjes naar wens.

Notities

Wijnadvies:

De zoete en hartige smaken van de kip passen goed bij een lichte en fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais. Serveer de wijn licht gekoeld voor een verfrissend contrast.

Nutrition

Calories: 430kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.8mg | Sugar: 20g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerd Aardappel-Paddenstoelentorentje met Geitenkaas

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Europa, Internationaal
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 480kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 250 g kastanjechampignons
  • 200 g paddenstoelenmelange
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 appel
  • 520 g gekookte rode kool met appel
  • 500 g verse aardappelpuree met kastanje en appel
  • 4 el roomboter
  • 300 g verse geitenkaas met honing

Instructies

  • Verwarm de rode kool in een pan volgens de instructies op de verpakking.
  • Verhit de aardappelpuree volgens de gebruiksaanwijzing in de magnetron.
  • Veeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Was de appel en verwijder het klokhuis met een appelboor.
  • Snijd de appel vervolgens in 8 plakken.
  • Verhit 3 eetlepels boter in een braadpan.
  • Bak de ui en knoflook gedurende 1 minuut.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak ze gedurende 6 minuten.
  • Verhit de resterende boter in een koekenpan en bak de plakken appel gedurende 2 minuten.
  • Leg een plakje appel op een bord, schep er wat aardappelpuree op, leg er nog een plakje appel op, nog een schep puree en dek af met een plak geitenkaas.
  • Plaats het bord met het torentje gedurende 2 minuten onder de hete grill.
  • Breng de paddenstoelenmelange op smaak met zout en peper en serveer deze naast het torentje.

Notities

Wijnadvies:

Deze smaakvolle en romige aardappel-paddenstoelentorentjes passen goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 44g | Protein: 19g | Vet: 25g | Sugar: 15g

Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde Perziken met Noten en Tijm

Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht, Noten
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 200kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 6 rijpe perziken
  • 25 g walnoten
  • 37 g hazelnoten
  • ½ eetlepel verse tijmblaadjes
  • ½ citroen geraspt en geperst
  • 2 eetlepels walnotenolie
  • Grofgemalen zwarte peper

Instructies

  • Verwarm de grill voor.
  • Halveer de perziken, verwijder de pitten en snijd elke perzik in 8 partjes.
  • Hak de walnoten en hazelnoten grof.
  • Meng in een lage ovenschaal de perziken met de gehakte noten, tijmblaadjes en citroenrasp.
  • Besprenkel het mengsel met het citroensap en de walnotenolie.
  • Maal er royaal zwarte peper over.
  • Schuif de schaal ongeveer 15 cm onder de grill en rooster de perziken in 10-15 minuten lichtbruin en gaar.
  • Schep af en toe om.

Notities

Wijnadvies:

Serveer dit gerecht met een dessertwijn zoals een Moscato d'Asti. De zoete, fruitige tonen van deze wijn passen perfect bij de geroosterde perziken en noten, en de lichte bruisendheid zorgt voor een verfrissende tegenhanger van de rijke smaken.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.1mg | Sugar: 15g

Recept afdrukken
No ratings yet

Tostada met geroosterde minigroenten en mini biefstukjes

Allerhande 2002
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Mexico
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 pakje mini prei 150 g
  • 2 pakjes cherry trostomaten
  • 1 pakje minimaiskolfjes 125 g
  • 1 pakje asperge-broccoli 150 g
  • 6 eetlepels olijfolie met knoflookaroma en chilipeper
  • 1 eetlepel Mexicaanse kruiden
  • 4 wraptortillas
  • 1 pakje mini biefstukjes ca. 300 g

Instructies

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Mini Preitjes in lengte halveren.
  • Trosjes tomaten in midden doorknippen.
  • Mini Prei, tomaat, mini maïs en bimi naast elkaar in bakblik leggen.
  • In kommetje olijfolie en Mexicaanse kruiden door elkaar roeren en driekwart van olie over
  • groenten schenken.
  • Bakblik ca. 15 cm onder hete grill schuiven en groenten in ca. 7 minuten gaar roosteren.
  • Af en toe voorzichtig omscheppen.
  • Grillpan voorverwarmen tot gloeiend heet.
  • Tortilla's en biefstukjes bestrijken met rest van olie mengsel.
  • Eerst wraps een voor een knapperig bruin roosteren in grillpan.
  • Op vier borden leggen.
  • Vervolgens biefstukjes in ca. 2 minuten mooi bruin roosteren.
  • Minigroenten en biefstukjes op tortilla's leggen.
  • Olie uit bakblik erover druppelen.

Notities

Lekker met knoflooksaus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Honingtoast

AllerHande 1996
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 4 sneetjes wit casinobrood
  • 4 eetlepels vloeibare honing
  • 150 g bresse bleu

Instructies

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand. Korstjes van brood snijden.
  • Sneetjes op grillplaat ca. 5 cm onder grill in ca. 2 minuten goudbruin laten kleuren, halverwege keren.
  • Sneetjes bestrijken met honing en nog ca. 1 minuut onder grill verwarmen.
  • Bresse bleu in plakjes snijden en over vier bordjes verdelen.
  • Honingtoastjes diagonaal halveren en naast kaas leggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalm met Rösti

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 3 bosuitjes
  • 200 gram zalmfilet
  • rösti
  • 2 el olijfolie met basilicum
  • zout en gemalen peper
  • ½ bekertje crème fraiche
  • 75 gram geraspte oude kaas

Instructies

  • Grill voorverwarmen
  • Bosuitjes in ringetjes snijden.
  • Zalm in stukjes.
  • Rösti bakken in wok, dan van het vuur afzalm, bosuitjes, zout en peper erdoor scheppen.
  • In ovenschaal.
  • Crème fraiche erover uitstrijken en geraspte kaas erop.
  • 5 minuten onder de grill.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vissoep

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Soep, Vis
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 600 g kabeljauwfilet diepvries,
  • 200 gr Noorse garnalen diepvries,
  • 1 potje mosselen in azijn netto ca. 220 ml, De Mosselman,
  • 2 zakjes saffraan
  • 1 dl olijfolie extra vierge
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 kleine venkelknol
  • 3 tomaten
  • 1 perssinaasappel
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ eetlepel Provençaalse kruiden AH,
  • 1 ½ eetlepel tomatenpuree
  • 2 potten visfond á 380 ml, AH,
  • 1 ½ dl mayonaise
  • 1 theelepel sambal oelek
  • zout
  • peper
  • 2 Franse baguettes 250 g, AH,
  • 4 takjes peterselie
  • 1 eetlepel anijslikeur

Instructies

VoorBereiden:

  • Kabeljauw en garnalen in ca. 2 uur laten ontdooien.
  • In zeef mosselen onder koud stromend
  • water afspoelen en goed laten uitlekken.
  • In kopje 1/2 dl heet water met saffraan ca. 5 minuten laten weken.
  • Olie in kom schenken.
  • 2 Teentjes knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Helft van saffraan oplossing erdoor roeren.
  • Kabeljauw in grove stukken snijden en samen met garnalen en mosselen door marinade scheppen.
  • Vismengsel afgedekt ca. 1 uur in koelkast laten marineren, af en toe omscheppen.
  • Intussen in pan ruim water aan de kook brengen.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Prei, bleekselderij en venkel schoonmaken, in kleine stukjes snijden en wassen.
  • Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, onder koud stromend water afspoelen en ontvellen.
  • Tomaten halveren, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in stukjes snijden.
  • Sinaasappel uitpersen.
  • 3 Eetlepels van marinade in grote (soep)pan scheppen en verhitten.
  • 1 Teentje knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Alle groenten toevoegen en ca. 3 minuten zachtjes bakken.
  • Erdoor roeren: sinaasappelsap, laurierblaadjes, Provençaalse kruiden, 1 eetlepel tomatenpuree, fond en rest van saffraanoplossing.
  • Aan de kook brengen en ca. 30 minuten zachtjes laten koken.
  • Intussen rest van knoflook pellen en boven kommetje uitpersen.
  • Mayonaise, rest van tomatenpuree en sambal erdoor roeren.
  • Rouille pittig op smaak brengen met zout en peper en eventueel nog wat sambal.
  • Stokbroden in 12 plakjes snijden en op grillrooster leggen.
  • In kopje peterselie fijnknippen.

Bereiden:

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Laurierblaadjes uit bouillon verwijderen.
  • Bouillon opnieuw aan de kook brengen.
  • Vis met marinade toevoegen.
  • Op hoog vuur in ca. 5 á 7 minuten gaar koken (door hoge verhitting gaat olie een emulsie aan met bouillon en wordt de soep enigszins gebonden).
  • Intussen sneetjes stokbrood onder grill in ca. 2 minuten roosteren.
  • Bouillabaisse op smaak brengen met zout, peper en likeur.
  • Sneetjes stokbrood besmeren met rouille.
  • Bouillabaisse over vier soepborden verdelen.
  • Sneetjes stokbrood erover verdelen.
  • Peterselie erover strooien.
  • Rest van bouillabaisse overdoen in soepterrine en op tafel zetten.
  • Rest van stokbrood met rouille erbij geven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Parfait van kippenlevertjes

Allerhande 2002
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 6 personen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 theelepel kippenbouillon vloeibare
  • 250 g kippenlevertjes
  • 3 tenen knoflook
  • 75 g gezouten boter
  • 1 eetlepel armagnac of cognac (slijter)
  • zout
  • peper versgemalen
  • 2 takjes oregano verse
  • 2 voorgebakken ciabatta's met walnoten koeling
  • 1 theelepel olijfolie om in te vetten

Instructies

  • In pan 1 dl water met bouillon en kippenlevertjes aan de kook brengen.
  • Levertjes in ca. 8 minuten tegen de kook aan gaar laten worden.
  • Afgieten, even laten afkoelen en overdoen in keukenmachine.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Boter in stukjes snijden en toevoegen.
  • Tot gladde, luchtige puree mengen.
  • Armagnac druppelsgewijs erdoor mengen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Patévorm dun invetten en kippenleverparfait erin scheppen.
  • Bovenkant gladstrijken.
  • Blaadjes van takjes oregano plukken.
  • Bovenkant van parfait bedekken met blaadjes oregano.
  • Parfait minstens 2 uur afgedekt in koelkast zetten.
  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Broodjes schuin in lange, dunne plakjes snijden.
  • Sneetjes op grillrooster ca. 10 cm onder hete grill in 2 à 3 minuten goudbruin roosteren halverwege keren.
  • Patévorm op plank zetten en sneetjes geroosterd brood ernaast leggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde appel met koriandersorbet

Allerhande 2002
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 80kcal

Ingrediënten

  • 3 appels stevige bv Granny Smith
  • 1 zakje verse koriander 15 g
  • ½ eetlepel appelstroop
  • 3 eetlepels poedersuiker

Instructies

  • Appels wassen en 2 appels in vieren snijden, klokhuizen verwijderen en in stukjes snijden.
  • Stukjes in open diepvriesbak in diepvries in ca. 1 uur bijna laten bevriezen.
  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Van appel klokhuis eruit steken en in 8 dunne plakken snijden.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier en plakken naast elkaar erop leggen.
  • Bakplaat ca. 10 cm onder grill schuiven en appel 2 à 3 minuten roosteren.
  • Plakken bestrijken met appelstroop en in nog 1 à 2 minuten bruin roosteren.
  • Uit grill direct bestuiven met poedersuiker.
  • In kommetje 2 eetlepels poedersuiker oplossen in 2 eetlepels water.
  • In keukenmachine stukjes appel met koriander en suikersiroop tot sorbet pureren. .
  • Plakken appel op vier borden leggen
  • Met ijsbolletjeslepel bolletjes koriandersorbet ernaast scheppen.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 19g