Een feestelijk nagerecht van gegratineerde peren met een luchtige sabayon, geserveerd met huisgemaakt abrikozenijs. Een elegante en verfijnde afsluiting van een kerstdiner.
Laat de abrikozen uitlekken, pureer ze en meng met 75 g suiker.
Schep het mengsel in een ijslaatje en vries het gedurende 6 uur in.
Peren:
Schil de peren en besprenkel ze direct met citroensap om verkleuren te voorkomen.
Verhit 2 dl water en los hierin 75 g suiker op.
Voeg 2 dl wijn en het vanillestokje toe.
Kook de peren zachtjes gedurende 15 minuten in het suiker-wijnmengsel.
Laat ze uitlekken.
Sabayon:
Klop in een vuurvaste kom de eidooiers los met 100 g suiker en ¾ dl wijn.
Plaats de kom in een pan met kokend water (au bain-marie) en klop de sabayon tot een dik vloeibaar mengsel.
Serveren:
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Halveer de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne plakjes.
Leg de plakjes als een waaier op borden.
Schenk de sabayon over de peren en zet de borden kort onder de grill.
Laat de sabayon in ongeveer 30 seconden lichtbruin kleuren.
Schep een bolletje abrikozenijs naast de gegratineerde peren en serveer direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Serveer met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Muscat de Beaumes-de-Venise, die mooi aansluit bij de fruitige en romige elementen van het gerecht.