Recept afdrukken
No ratings yet

Zelfgemaakte Frikandellen

Recept categorieën: Borrelhapjes, Snack, Warme hapjes
Porties: 6
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 300 gram kippendijen
  • 200 gram speklappen
  • 40 gram paneermeel
  • 12 gram Frikandellen Kruidenmix
  • Curry
  • Mayonaise
  • Witte puntjes
  • Witte ui

Instructies

Voorbereiding:

  • Snijd de kippendijen en speklappen in kleine blokjes met een koksmes.
  • Doe ze in de foodprocessor en maal ze fijn tot een glad mengsel.
  • Voeg de Frikandellen Kruidenmix en paneermeel toe aan het vleesmengsel in de foodprocessor.
  • Mix alles goed tot het kruidenmengsel gelijkmatig verdeeld is.

Vormen van de frikandellen:

  • Verdeel het vleesmengsel in zes gelijke porties van ongeveer 92 gram.
  • Vorm elke portie tot een bal en rol deze uit op een snijplank tot een frikandel met een breedte van ongeveer 18 centimeter.

Verpakken:

  • Leg elke frikandel aan de voorkant van een stukje vershoudfolie.
  • Rol de folie strak om de frikandel heen en draai de uiteinden van de folie naar elkaar toe om een strakke frikandelvorm te krijgen.

Pocheer de frikandellen:

  • Verwarm een pan met water tot 70 graden Celsius.
  • Laat de frikandellen 15 minuten in het warme water pocheren.

Frituren:

  • Verhit de frituurolie tot 175 graden Celsius.
  • Verwijder de vershoudfolie van de frikandellen en frituur ze vervolgens gedurende 1,5 minuut tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Serveren:

  • Serveer de zelfgemaakte frikandellen met witte puntjes, mayonaise, curry en gesnipperde ui.
  • Geniet van je huisgemaakte frikandellen!

Recept afdrukken
No ratings yet

Feestelijke MonChou Hapjes

Bereidingstijd30 minuten
koeltijd2 uur
Recept categorieën: Hapjes
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor de Kaasvlinders:

Voor de MonChou Rolletjes:

  • 200 gram MonChou roomkaas
  • 8 plakken boerenham
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 handje gesneden bieslook
  • 1 handje gesneden peterselie
  • ¼ rode paprika
  • Peper

Instructies

Voorbereiding:

  • Rasp de oude kaas en verdeel gelijkmatig over een groot plak bladerdeeg.
  • Breng op smaak met Italiaanse kruidenmix.
  • Rol het bladerdeeg op vanaf de lange zijde tot halverwege.
  • Draai het bladerdeeg om en rol het op vanaf de andere kant.
  • Snijd het bladerdeeg doormidden met een koksmes en plaats het in de vriezer.
  • Breng de MonChou op smaak met peper en paprikapoeder.
  • Hak de peterselie fijn en snijd de bieslook in kleine ringetjes.
  • Meng beide kruiden met de MonChou.
  • Snijd de rode paprika in kleine blokjes en meng de helft ervan door het MonChou-mengsel.
  • Leg vier plakken ham op elkaar en smeer de helft van het MonChou-mengsel er gelijkmatig overheen.
  • Strooi de resterende blokjes paprika eroverheen.
  • Rol de ham voorzichtig op vanaf de lange zijde.
  • Wikkel de rolletjes in vershoudfolie en laat ze opstijven in de koelkast.
  • Herhaal deze stappen voor de overige ingrediënten.

Bereiding van de MonChou Hapjes:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Snijd het bevroren bladerdeeg in plakken van ongeveer 1 centimeter dik.
  • Leg de kaasvlinders verspreid over twee bakplaten met bakpapier.
  • Bak ze gedurende 15 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de kaasvlinders even afkoelen.
  • Snijd ondertussen de rolletjes ham in porties en serveer ze op de krokante kaasvlinders.

Notities

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij deze verfijnde hapjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vleesrolletjes met romige witte wijn

Recept categorieën: Varkensvlees
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 varkensschnitzels á 50 gr
  • 0.25 rode paprika
  • 2 zoetzure augurken pot
  • 4 plakjes Coburgerham vleeswaren
  • zout peper
  • 2 eetlepel(s) bloem
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 dl witte wijn
  • ½ dl Room Culinair pakje á 200 ml, Campina

Instructies

  • Leg de schnitzels naast elkaar op een snijplank, dek ze met vershoudfolie af en rol of sla ze plat.
  • Was de paprika en snij hem in dunne reepjes.
  • Snijd de augurken in de lengte in flinterdunne plakjes.
  • Leg op iedere schnitzel een plakje ham en verdeel de augurk hierover.
  • Leg de paprika in het midden, dwars op de augurk.
  • Rol de schnitzels vanaf de korte kant op, steek ieder rolletje met een cocktailprikker vast, bestrooi de vleesrolletjes met zout en peper en wentel ze door de bloem.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de vleesrolletjes in ± 5 minuten rondom mooi bruin.
  • Verwarm intussen de wijn, blus de vleesrolletjes ermee af en laat ze afgedekt op matig vuur in ± 8 minuten gaar worden.
  • Haal de vleesrolletjes uit de pan en houd ze onder aluminiumfolie warm.
  • Roer de Room Culinair door het in de pan achtergebleven vocht en laat het ± 2 minuten licht binden.
  • Serveer de rolletjes met de saus erover.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bruin en Volkorenbrood

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g volkorenmeel + 200 g tarwebloem/ 500 g volkorenmix
  • 10 g zout
  • 1 zakje gedroogde gist of 20 g verse gist
  • 250-300 ml lauw water

Instructies

  • Meng de bloem eerst met het zout en dan de gist.
  • Maak een kuiltje en giet er dan een gedeelte van het water in.
  • Meng het deeg tot het elastisch aanvoelt.
  • Voeg eventueel de rest van het water toe om dit te bereiken.
  • Kneed het deeg nu met de hand goed door door het telkens dubbel te vouwen.
  • Doe het deeg terug in de kom en dek het af met folie (of een vochtige theedoek) en laat het op een warme plaats 1 uur rijzen.
  • Kneed het deeg nogmaals door en vorm een rol van het deeg als men een busbrood wil maken en anders een ronde of ovalen vorm op een bakplaat.
  • Dek weer af en laat nogmaals 30-35 minuten rijzen.
  • Zet in een op 220 graden warme oven gedurende 25 minuten tot het brood goudbruin en hol klinkt als men er tegen tikt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Brabants Worstenbroodjes van Onbekende Auteur

Bereidingstijd15 minuten
wachten25 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Brabant, Nederland
Porties: 16 stuks
calorieën: 170kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 450 g mix voor witbrood pak
  • 400 g half-om-halfgehakt
  • 2 eieren
  • 2 eetlepel(s) paneermeel
  • ½ tl nootmuskaat
  • 1 mespunt gemalen kruidnagel
  • 1 eetlepel(s) grove mosterd
  • 2 eetlepel(s) bloem

Instructies

  • Bereid het brooddeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Dek af met vershoudfolie en laat 30 min. rijzen op een warme, tochtvrije plek.
  • Meng het gehakt met de helft van de eieren, het paneermeel, de nootmuskaat, kruidnagel, mosterd en peper en zout.
  • Voeg als het gehakt te vochtig is nog wat paneermeel toe.
  • Maak worstjes van ongeveer 12 cm lang.
  • Kneed het brooddeeg goed en verdeel het in porties.
  • Rol uit op een met bloem bestoven werkblad tot rechthoeken van 10 x 12 cm.
  • Rol in iedere rechthoek in de lengte een worstje en druk het deeg stevig dicht.
  • Laat de broodjes 15 min. met de naad naar beneden onder een schone theedoek rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 ºC.
  • Klop de rest van de eieren los.
  • Leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met ei. Bak de broodjes in de oven in ca. 25 min. gaar en lichtbruin.
  • Serveer lauwwarm.

Notities

Bewaartip 1

Je kunt de worstenbroodjes 1 dag van tevoren bereiden.
Bewaar afgedekt in de koelkast.
Verwarm op de dag zelf ca. 15 min. in de oven op 160 °C.

Bewaartip 2

Invriezen: laat helemaal afkoelen en zet afgedekt in de vriezer.
Laat vóór het opwarmen volledig ontdooien in de koelkast.
Ook koud zijn de worstenbroodjes lekker.

Nutrition

Calories: 170kcal

Clubgehakt met tomaten, balsamico en basilicum
Recept afdrukken
No ratings yet

Clubgehakt met Tomaten, Balsamico en Basilicum

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Rundvlees, Vlees
Porties: 4
calorieën: 345kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 450 g mager rundergehakt
  • 2 eiwitten losgeklopt
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Gemalen chilipeper naar smaak
  • 4 middelgrote vleestomaten
  • 4 eetlepels basilicum grof gesneden + 4 kleine takjes

Instructies

  • Kneed het gehakt met de losgeklopte eiwitten, 1 theelepel zout en gemalen chilipeper stevig door elkaar.
  • Verdeel het mengsel in 12 gelijke stukjes en vorm elk stukje tot een balletje.
  • Leg elk balletje tussen twee stukjes vershoudfolie en druk ze met de hand uit tot dunne schnitzels.
  • Los de suiker op in de balsamicoazijn en klop de olijfolie erdoor.
  • Breng op smaak met zout en gemalen chilipeper.
  • Snijd de tomaten in 4 schijven en bestrijk ze met het balsamico-olie mengsel.
  • Bestrijk ook de gehaktschnitzels met het mengsel.
  • Verhit twee ruime koekenpannen en bak in de ene pan de schnitzels in ongeveer 3 minuten aan beide kanten bruin en gaar.
  • Bak in de andere pan de schijven tomaat op hoog vuur ongeveer 1 minuut aan elke kant.
  • Bestrijk de tomatenschijven nogmaals met het balsamico-olie mengsel.
  • Leg op vier bordjes de onderste schijf van de tomaten, strooi er wat basilicum over en leg er een schnitzel op.
  • Herhaal de lagen.
  • Steek een satéstokje in elke clubgehakt en garneer met een takje basilicum.

Notities

Serveer met tagliatelle met pesto.
Deze clubgehakt met tomaten en basilicum gaat goed samen met een lichte Italiaanse rode wijn zoals een Chianti Classico. De fruitige aroma's en milde tannines van de wijn vullen de smaken van het gerecht perfect aan.

Nutrition

Calories: 345kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5mg | Sugar: 5g

Kerstkrans met amandelspijs
Recept afdrukken
No ratings yet

Feestelijke Kerstkrans met Amandelspijs

Recept categorieën: Dessert, Gebak, Koek
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 8
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • Voor 300 g amandelspijs:
  • 150 g fijn gemalen amandelen
  • 150 g poedersuiker
  • Sap en rasp van 1 citroen
  • 1 ei
  • 1 tl kaneel
  • Decoratie naar keuze bijv. Bigarreaux of amarene kersen

Instructies

  • Voor de amandelspijs meng je de poedersuiker, fijn gemalen amandelen, het ei, citroensap/-rasp en kaneel tot een gladde massa.
  • Vorm de amandelspijs tot een rol en wikkel deze in vershoudfolie.
  • Leg de rol ongeveer 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg uit op bakpapier en snijd een strook van ongeveer 3 cm breed.
  • Deze kan gebruikt worden om decoratieve vormpjes uit te steken.
  • Leg de rol amandelspijs op het deeg en rol het deeg eromheen.
  • Je kunt de kerstkrans naar wens vormen, bijvoorbeeld rond of recht.
  • Steek vormpjes uit het overgebleven deeg (bijv.
  • sterren of blaadjes) en leg deze op de krans.
  • Leg de kerstkrans met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier.
  • Bestrijk de krans met losgeklopt ei.
  • Bak de kerstkrans in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20-25 minuten, of tot hij goudbruin en knapperig is.
  • Voeg na het bakken de Bigarreaux of kersen toe als decoratie.

Notities

Als je liever geen zelfgemaakte amandelspijs wilt gebruiken, kun je ook kant-en-klare amandelspijs gebruiken.
Serveer de kerstkrans als feestelijk dessert bij de kerstmaaltijd.

Boterletter
Recept afdrukken
No ratings yet

Amandelboterletter

Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Porties: 6
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg 270 g
  • Voor de amandelspijs:
  • 150 g fijn gemalen amandelen
  • 150 g poedersuiker
  • Sap en rasp van 1 citroen
  • 1 ei
  • 1 tl kaneel
  • Amandelen voor decoratie

Instructies

  • Voor de amandelspijs meng je de poedersuiker, fijn gemalen amandelen, het ei, citroensap/-rasp en kaneel tot een gladde massa.
  • Vorm de amandelspijs tot een rol en rol deze in vershoudfolie.
  • Leg de rol ongeveer 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg uit op bakpapier en snijd een strook van ongeveer 3 cm breed af.
  • Deze kan gebruikt worden om decoratieve vormpjes uit te steken.
  • Leg de rol amandelspijs op het deeg en rol het deeg eromheen.
  • Vorm het deeg naar eigen wens, bijvoorbeeld in de vorm van een letter.
  • Steek eventueel vormpjes uit het overgebleven deeg (bijvoorbeeld sinterklaasfiguurtjes) en leg deze op de boterbrief.
  • Leg de amandelboterbrief met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier.
  • Bestrijk de boterbrief met losgeklopt ei.
  • Bak de amandelboterbrief in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20-25 minuten, of tot hij goudbruin en knapperig is.
  • Voeg na het bakken de amandelen toe als decoratie.

Notities

Serveer de amandelboterletter als feestelijk gebak tijdens de koude winterdagen, bijvoorbeeld bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Deze amandelboterbrief is een traditioneel gerecht tijdens de feestdagen en past goed bij een glas zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti.

Zalmtartaar met rucola olie
Recept afdrukken
No ratings yet

Zalmtartaar met Rucolaolie

Feestelijk en chic voorgerechtje met rauwe en gerookte zalm. De frispittige rucolaolie geeft smaak én kleur.
Voorbereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4
calorieën: 500kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 20 g rucola
  • 100 ml olijfolie extra vierge
  • 1 zalmhaasje
  • 200 g gerookte zalm
  • 1 citroen
  • 10 g bieslook
  • 100 g crème fraîche

Instructies

  • Doe de rucola en olijfolie in een hoge beker en pureer het mengsel met een staafmixer.
  • Snijd het zalmhaasje en de gerookte zalm in kleine blokjes.
  • Halveer de citroen en pers de helft uit.
  • Snijd de rest van de citroen in partjes.
  • Snijd de bieslook fijn.
  • Meng de zalm met ½ eetlepel citroensap (per 4 personen), de crème fraîche en ¾ van de bieslook.
  • Plaats de portioneerring op een bord of bekleed de binnenkant van een kommetje met vershoudfolie.
  • Schep ¼ van de zalmtartaar in de ring en druk gelijkmatig aan.
  • Verwijder de ring of leg een bord dat je ondersteboven op het kommetje plaatst.
  • Keer het geheel om, waardoor de zalmtartaar op het bord terechtkomt.
  • Verwijder het kommetje.
  • Besprenkel de zalmtartaar met de eerder bereide rucolaolie, leg er een partje citroen op en bestrooi het geheel met de overgebleven bieslook.
  • Herhaal deze stappen voor de overige borden.

Notities

Dit feestelijke en chique voorgerecht kan indruk maken tijdens speciale gelegenheden zoals Kerst.

Nutrition

Calories: 500kcal