Recept afdrukken
No ratings yet

Tonijn-Carpaccio met Aziatische Vinaigrette

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Azië, Japan
Porties: 4 personen
calorieën: 320kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 g tonijn in dunne plakjes
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel fijngehakte koriander
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 8 blaadjes zuring
  • 8 eetlepels extra vierge olijfolie

Instructies

  • Verdeel de tonijn over de borden.
  • Meng in een kom de sojasaus, balsamicoazijn, honing, citroensap, fijngehakte koriander, knoflook en olijfolie tot een vinaigrette.
  • Snijd de zuring fijn.
  • Strooi de fijngehakte zuring over de tonijn.
  • Giet de vinaigrette gelijkmatig over de tonijn.
  • Serveer direct voor een heerlijk licht en smaakvol voorgerecht.

Notities

Wijnadvies:

Deze tonijn-carpaccio met Aziatische vinaigrette vraagt om een lichte en fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Grüner Veltliner. Hun verfrissende smaken vullen perfect de tonijn aan.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 26g | Vet: 22g | Zout: 12mg | Sugar: 4g

Recept afdrukken
No ratings yet

Citroen-Carpaccio van Sint-Jakobsschelpen

Voorbereidingstijd15 minuten
plus koeltijd5 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
calorieën: 290kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 600 g Sint-Jakobsschelpen zonder koraal
  • 2 citroenen
  • 2 eetlepels fijngehakte dille
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Leg de borden in de vriezer gedurende 5 minuten om ze te koelen.
  • Snijd de Sint-Jakobsschelpen in dunne plakjes en schik ze op de gekoelde borden.
  • Zet de borden met de plakjes schelpen terug in de koelkast tot vlak voor het serveren.
  • Meng het sap van 1 citroen met de fijngehakte dille en olijfolie.
  • Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zet op kamertemperatuur weg.
  • Snijd de overgebleven citroen in dunne partjes.
  • Lepel vlak voor het serveren de saus over de Sint-Jakobsschelpen en garneer met de citroenpartjes.

Notities

Wijnadvies:

Deze verfijnde schotel vraagt om een ​​frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chablis. Hun citrusachtige aroma's zullen perfect samengaan met de citroen en de zeevruchten.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 0.5mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Verfijnde Carpaccio van Sint-Jakobsschelpen

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 4 verse sint-jakobsvruchten
  • 2 stronkjes witloof
  • Sap van 1 citroen
  • 1 eetlepel olie bijvoorbeeld olijfolie
  • 1 eetlepel roze peperbolletjes
  • Grof zeezout

Instructies

  • Snijd het witloof fijn en meng het met het sap van 1 citroen, olie en roze peperbolletjes.
  • Breng het mengsel op smaak met grof zeezout en verdeel het over vier bordjes.
  • Snijd de sint-jakobsvruchten in dunne plakjes en schik ze op het witloof.
  • Serveer de carpaccio van Sint-Jakobsvruchten meteen.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse, lichtzure witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze verfijnde carpaccio van Sint-Jakobsvruchten, omdat het de delicate smaken van de schelpen en het witloof aanvult zonder te overheersen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Runderfilet Carpaccio

Voorbereidingstijd15 minuten
invriestijd2 uur
Recept categorieën: Rundvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
calorieën: 220kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 400 g runderfilet
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Handvol rucola in stukjes gescheurd
  • Parmezaanse kaas geraspt
  • Zwarte olijven gesnipperd

Instructies

  • Verwijder het overtollige vet van de runderfilet en zet het vlees gedurende 1-2 uur in de vriezer totdat het stevig maar niet hard is.
  • Snijd met een scherp mes flinterdunne plakjes van de runderfilet.
  • Schik de plakjes op een serveerschaal en laat ze op kamertemperatuur komen.
  • Besprenkel het vlees voor het serveren met olijfolie.
  • Garneer de carpaccio met stukjes gescheurde rucola, geraspte Parmezaanse kaas en gesnipperde zwarte olijven.

Notities

Wijnadvies:

Bij deze verfijnde carpaccio past een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir uit Italië of een fruitige rosé. Hun verfijnde smaken vullen perfect de delicatesse van het vlees aan.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 30g | Vet: 10g | Zout: 0.2mg

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde Tomaten met Rijst en Munt

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Internationaal
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 4 grote vleestomaten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 250 g voorgekookte basmatirijst
  • 15 g verse munt fijngesneden
  • Zout en peper naar smaak
  • Mespuntje suiker
  • Snufje cayennepeper optioneel

Instructies

  • Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Hak ze grof en laat ze afkoelen op een snijplank.
  • Verwijder het kroontje en een dun plakje van de onderkant van de tomaten, zodat ze beter blijven staan.
  • Hol de tomaten voorzichtig uit met een theelepel, bewaar het vruchtvlees niet.
  • Bestrooi de binnenkant van de tomaten met zout, peper en een mespuntje suiker.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook gedurende 3 minuten.
  • Voeg de tomatenpuree, gemalen komijn en kaneelpoeder toe aan het ui-knoflookmengsel en bak dit 1 minuut mee.
  • Voeg de voorgekookte basmatirijst toe en verwarm het geheel goed door.
  • Breng het rijstmengsel op smaak met zout, peper en eventueel een snufje cayennepeper.
  • Roer de geroosterde pijnboompitten en fijngesneden munt door het rijstmengsel.
  • Vul de uitgeholde tomaten royaal met het warme rijstmengsel.
  • Notities / Tips / Wijnadvies:
  • Voor een extra smaakdimensie kun je 100 g verkruimelde geitenkaas toevoegen aan het warme rijstmengsel.
  • Je kunt de gevulde tomaten ook in een ingevette ovenschaal plaatsen en enkele minuten in een voorverwarmde oven op 200°C bakken.
  • Als alternatief kun je de tomaten vullen met een koude rijstsalade.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige rosé, zoals een Pinot Noir Rosé, past uitstekend bij dit gerecht. De frisse en fruitige tonen van de wijn zullen mooi samengaan met de kruidige en aromatische smaken van de gevulde tomaten en de munt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vijgen Gepocheerd in Rode Wijn met Vanillemascarpone

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 540kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 750 ml rode wijn categorie 8
  • 200 g suiker
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 12 verse vijgen
  • 1 vanillestokje
  • 1-2 eetlepels witte basterdsuiker
  • 250 g mascarpone
  • 300 g frambozen

Instructies

  • Boen de citroen schoon en trek met een dunschiller 4 repen schil eraf.
  • Breng in een grote pan de rode wijn met de citroenschil, suiker, kruidnagels en kaneelstokje aan de kook.
  • Draai het vuur laag zodat de wijn net onder het kookpunt blijft.
  • Laat de vijgen in de wijn zakken en pocheer ze gedurende 10 minuten tot ze gaar zijn.
  • Halverwege voorzichtig keren.
  • Draai het vuur uit en laat de vijgen in de wijn afkoelen.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit met de punt van een mes.
  • Roer het vanillemerg en de basterdsuiker naar smaak door de mascarpone in een kom.
  • Zet de vijgen en mascarpone afgedekt in de koelkast.
  • Serveer de vijgen op kamertemperatuur of verwarm ze iets.
  • Verdeel 2 vijgen en wat wijn over zes diepe borden.
  • Garneer met frambozen en schep ovale balletjes vanillemascarpone tussen de vijgen door een lepel in warm water te dompelen en met een draaiende beweging de mascarpone op te scheppen.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit weelderige dessert passen diverse dessertwijnen, zoals een Late Bottled Vintage Port of een zoete rode wijn zoals een Brachetto d'Acqui. De fruitige en kruidige tonen van deze wijnen vullen de smaak van de vijgen en de romige vanillemascarpone perfect aan.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 66g | Protein: 6g | Vet: 25g | Zout: 0.1mg | Sugar: 57g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gesmolten Camembert uit de Oven

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 winterpeen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 camembertkaasje in doosje
  • 1 mespunt komijn djinten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil en was de winterpeen.
  • Snijd de winterpeen vervolgens in dikke plakken en daarna in dikke repen.
  • Snijd de onderkant van de bleekselderij af en verwijder eventuele harde draden door ze met een scherp mesje af te trekken.
  • Halveer de bleekselderij en snijd deze in de lengte in repen.
  • Verwijder het papier van het camembertdoosje en haal het kaasje uit het plastic papiertje.
  • Verwijder eventuele stickers.
  • Snijd een kruislings patroon in de korst van de camembert en bestrooi deze met komijn.
  • Plaats de camembert terug in het doosje.
  • Leg de camembert op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het gedurende 15 minuten smelten in het midden van de oven.
  • Serveer de gesmolten camembert in het geopende doosje.
  • Dompel de repen wortel en bleekselderij in de gesmolten camembert.

Notities

Serveer de gesmolten camembert met warm stokbrood of crackers voor een heerlijk voorgerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Delicate Gepocheerde Zalmfilets met Frisse Venkel-Limoenmayonaise

Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 100 ml witte vermout
  • 4 eetlepels gehakte fijne kruiden diepvries
  • 1 visbouillontablet
  • 4 smalle zalmfilets van gelijke grootte
  • 1 venkelknol
  • 1 limoen
  • 6 eetlepels mayonaise
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Breng in een wijde pan 300 ml water met de witte vermout en de helft van de gehakte kruiden aan de kook.
  • Verkruimel het visbouillontablet boven de pan en laat het oplossen.
  • Draai het vuur heel laag, zodat de bouillon net niet meer kookt.
  • Leg de zalmfilets in de bouillon en pocheer ze gedurende 6 minuten, tot ze bijna gaar zijn.
  • Haal de zalm met een schuimspaan uit de bouillon en laat ze afkoelen.
  • Snijd de topjes van de venkel en halveer de knol.
  • Snijd met een scherp mes flinterdunne plakjes van de venkel.
  • Hak het venkelgroen fijn.
  • Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit.
  • Meng in een afsluitbare schaal de mayonaise met de limoenrasp, de rest van de gehakte kruiden, het fijngehakte venkelgroen en de venkelplakjes.
  • Breng de venkelmayonaise op smaak met limoensap, zout en peper.
  • Bewaar de gepocheerde zalmfilets en de venkelmayonaise gekoeld tot gebruik.
  • Leg de zalmfilets op vier borden en schep de venkel-limoenmayonaise erover.

Notities

Wijnadvies:

Deze gepocheerde zalm met venkel-limoenmayonaise vraagt om een frisse, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De citrusachtige tonen van de wijn zullen de delicate smaken van de zalm en de venkel versterken, terwijl de levendige zuurgraad een perfecte aanvulling vormt op de romige mayonaise.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Eendenborst in Sinaasappel-Port Glans

Bereidingstijd28 minuten
Recept categorieën: Eend, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 2 personen
calorieën: 380kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 150 ml sinaasappelsap
  • 160 ml gevogeltefond
  • 50 ml rode port
  • 1 theelepel aardappelzetmeel optioneel
  • 2 eendenborstfilets op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Laat het sinaasappelsap samen met de gevogeltefond en rode port op hoog vuur in circa 15-20 minuten inkoken tot een dikke, stroperige saus.
  • Bind de saus eventueel met 1 theelepel aardappelzetmeel.
  • Snijd met een scherp mes een ruitpatroon in het vetlaagje van de eendenborstfilets en kruid ze naar smaak met zout en peper.
  • Bestrijk de eendenborst aan de vleeskant dun met olie.
  • Verhit een grillpan en gril de filets op het vetlaagje gedurende 4-5 minuten, keer ze om en gril ze nog 1 minuut.
  • Leg de filets op een bakplaat en laat ze in de oven nog 5 minuten garen.
  • Neem 1 eetlepel van het eendenvet uit de grillpan en roer dat door de sinaasappel-portsaus.
  • Serveer de gegrilde eendenborst met de saus.

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de rijke smaak van de eendenborst en de zoete, kruidige saus.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 12mg | Sugar: 10g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Eendenborst met Mandarijncompote

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten
Land van herkomst: China
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 450kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 8 mandarijnen clementines
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 kleine rode uien in dunne parten gesneden
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel rode-wijnazijn
  • 4 eendenborstfilets op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel Chinees vijfkruidenpoeder
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Pel de mandarijnen, snijd ze horizontaal doormidden en haal de partjes los van elkaar.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in de diepe koekenpan.
  • Bak hierin de rode uien en knoflook zachtjes gedurende 5 minuten, tot ze glazig zijn zonder te kleuren.
  • Voeg de suiker toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Voeg de mandarijnen, rode-wijnazijn en naar smaak zout en peper toe.
  • Laat op laag vuur nog 10 minuten smoren.
  • Schep de mandarijncompote in een kom en laat tot kamertemperatuur afkoelen.
  • Snijd met een scherp mes voorzichtig de vetlaag van de eendenborstfilets weg.
  • Bestrijk het vlees met 1 eetlepel olijfolie en bestrooi met zout, peper en vijfkruidenpoeder.
  • Verhit een grillpan.
  • Grill de eendenborstfilets 2-3 minuten per kant, tot het vlees rondom bruin is maar vanbinnen nog rosé.
  • Laat de eendenborstfilets even rusten op een snijplank en snijd ze dan in dunne plakjes.
  • Verdeel het vlees over vier borden en schep wat mandarijncompote erop.
  • Serveer de rest van de compote in een sauskom.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegrilde eendenborst met mandarijncompote gaat uitstekend samen met een fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais. De fruitige tonen van de wijn vullen de smaken van de mandarijncompote aan, terwijl de lichte zuurgraad de vettigheid van de eendenborstfilets compenseert.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 25g | Vet: 29g | Zout: 1.5mg | Sugar: 18g