Recept afdrukken
No ratings yet

Verfrissende Citroen Bouillon met Gevulde Pasta

Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Bouillon, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 220kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 liter kippenbouillon van tablet, of plantaardige bouillon voor vegan
  • ½ theelepel gedroogde salie
  • 3 eetlepels citroensap
  • 250 g verse gevulde pasta met rauwe ham bijv. perline
  • 25 g verse spinazie

Instructies

  • Breng de kippenbouillon met de gedroogde salie en het citroensap aan de kook in een grote kookpan.
  • Voeg de gevulde pasta toe en laat deze 2-3 minuten meekoken, of volgens de instructies op de verpakking, tot de pasta gaar is.
  • Terwijl de pasta kookt, rol en snijd de spinazieblaadjes fijn tot ragfijne reepjes.
  • Verdeel de spinaziereepjes over 4 borden.
  • Schep de citroen bouillon met de gevulde pasta over de spinazie in de borden.
  • Serveer warm.

Notities

Wijnadvies:

Voor een volwassen twist, voeg een scheutje droge witte wijn toe aan de bouillon. Een droge Italiaanse witte wijn, zoals Pinot Grigio, vormt een perfecte aanvulling op de citroentonen en de smaken van de bouillon.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 100g | Vet: 6g | Zout: 1.2mg | Sugar: 2g

Bife de Tira met gerookte boter en Braziliaanse salsa
Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Bife de Tira met Gerookte Kruidenboter en Frisse Braziliaanse Salsa

Bife de Tira is een Braziliaanse cut van de dunne lende. Om deze mooie snit te complimenteren serveren we er een typisch Braziliaanse salsa van onder andere paprika en tomaat bij. Om het geheel helemaal compleet te maken voegen we nog wat gerookte boter toe. De gerookte boter kan het beste een dag van te voren gemaakt worden, zo zorg je ervoor dat de rooksmaak goed in de boter kan trekken. Met trots presenteer ik mijn Bife de Tira recept.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor de Gerookte Kruidenboter:

  • 200 g ongezouten roomboter
  • 1 Spaanse peper fijngehakt
  • 1 handvol verse peterselie fijngehakt
  • Sap van 1 limoen
  • 1 handvol verse rozemarijn fijngehakt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Voor de Bife de Tira:

  • 800 g Bife de Tira
  • Zeezout
  • No Mercy Rub

Voor de Frisse Braziliaanse Salsa:

  • 1 gele paprika in kleine blokjes
  • 1 rode paprika in kleine blokjes
  • 5 tomaten in kleine blokjes
  • 1 witte ui fijngehakt
  • 5 eetlepels witte wijnazijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 handvol verse bladselderij fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

Voor de Gerookte Kruidenboter:

  • Snijd de roomboter in kleine blokjes.
  • Vul een Cold Smoke Generator (CSG) met beuken rookmot en koudrook de boter gedurende ongeveer 1 uur.
  • Verwijder de boter, meng met Spaanse peper, peterselie, limoensap, rozemarijn, knoflook, zout en peper.
  • Koel de gerookte kruidenboter in de koelkast.

Voor de Bife de Tira en Salsa:

  • Verwarm de BBQ voor directe en indirecte bereiding tot 160 graden Celsius.
  • Dep de Bife de Tira droog en snijd het vet kruislings in.
  • Bestrooi met zout en No Mercy Rub.
  • Plaats de Bife de Tira indirect op de BBQ en bereik een kerntemperatuur van 40 graden Celsius.
  • Bereid ondertussen de salsa door paprika, tomaten, ui, witte wijnazijn, olijfolie, bladselderij, zout en peper te mengen.
  • Laat de Bife de Tira 15 minuten rusten, verplaats deze naar directe warmte en gaar tot 50 graden Celsius.
  • Snijd de Bife de Tira haaks op de draad in dunne plakjes.

Notities

Geniet van je culinaire avontuur en eet smakelijk!

Recept afdrukken
No ratings yet

Jan Hagel

Recept categorieën: Koek, Noten
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 gr bloem
  • 150 gr suiker
  • 2 tl kaneel
  • 175 gr boter of margarine
  • 50 gr geschaafde amandelen
  • 75 gr greinsuiker
  • 1 eiwit

Instructies

Voorbereiding

  • Zeef de bloem op een werkblad, strooi er suiker en kaneel over en verdeel de boter er in vlokken overheen.
  • Kneed snel met koele handen een glad deeg.
  • Leg het 45 minuten in de koelkast om op te stijven.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Vet een bakplaat in en rol het deeg er op uit.
  • Bestrijk het met losgeklopt eiwit en strooi de suiker en amandelen over de koek.
  • Snij met een scherp mes de grote plaat in langwerpige koekjes en bak de janhagel 10-15 minuten.
  • Na het afkoelen de koekjes op de snijranden losbreken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Biscuittaart

Deze aangepaste versie van biscuittaart behoudt de klassieke smaak met moderne opties voor vulling en garnering.
Recept categorieën: Taart
Porties: 4 personen
calorieën: 300kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 4 eieren
  • 100 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • Snufje zout

Voor vulling en garnering:

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet de springvorm goed in en bestuif met bloem.
  • Klop gedurende 20 minuten de eieren en suiker tot een dikke, schuimige massa ontstaat die als een lint van de garde of klopper loopt.
  • Zeef de bloem en het zout en vouw dit voorzichtig door het eimengsel.
  • Giet het beslag in de voorbereide springvorm.
  • Vul de vorm maximaal tot tweederde.
  • Bak de taart in een voorverwarmde oven gedurende ongeveer 30 minuten, tot hij gaar en goudbruin is.
  • Laat de taart langzaam afkoelen en snijd horizontaal met een scherp mes.
  • Vul de taart bijvoorbeeld met slagroom en vruchten of roomvla en garneer met crème au beurre.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 7g | Vet: 9g

Recept afdrukken
No ratings yet

Boerenquiche met Ham, Aardappel en Augurk

Bereidingstijd2 uur
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 150 g koude boter in kleine blokjes
  • 300 g bloem gezeefd
  • 5 eieren
  • 4 dikke plakken ham à 150 g in blokjes
  • 1 grote aardappel in kleine blokjes
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 3 zoetzure augurken in kleine blokjes
  • 2-3 eetlepels fijngesneden peterselie
  • Sap en rasp van ½ citroen
  • Nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Meng met je vingertoppen de koude boter door de gezeefde bloem en een ½ theelepel zout tot een kruimelige massa.
  • Voeg 2 eetlepels koud water toe en kneed met koele handen tot een samenhangende deegbal.
  • Laat het deeg 30 minuten rusten.
  • Kook vier eieren 5 minuten, laat ze afkoelen, pel ze en halveer ze.
  • Meng in een kom de ham met aardappel, sjalot, augurk, peterselie, citroenrasp en 1 eetlepel citroensap.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Rol op een met bloem bestoven werkvlak 2/3 van het deeg uit tot een dunne ronde lap van 30-32 cm.
  • Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd overtollig deeg langs de bovenrand weg.
  • Verdeel het ham-aardappelmengsel over de bodem en leg de gekookte eieren ertussen.
  • Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap ter grootte van de vorm.
  • Leg de deeglap op de vulling.
  • Maak de randen van het deeg vochtig en druk ze met een schulprand dicht.
  • Maak drie gaatjes in het deegdeksel en decoreer indien gewenst met restjes deeg.
  • Klop het laatste ei los en bestrijk hiermee het deeg.
  • Bak de quiche in het midden van de oven in ongeveer 1 uur en 30 minuten goudbruin en gaar.

Notities

  • Serveer de boerenquiche met een groene salade.
  • Je kunt de quiche eventueel op smaak brengen met extra kruiden, zoals tijm of rozemarijn, afhankelijk van je voorkeur.
  • Deze hartige boerentaart is ideaal als hoofdgerecht voor een gezellig diner of als lunchgerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van gerookte zalm en avocado

Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Salade, Vis, Zalm
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • ½ komkommer
  • ½ krop ijsbergsla
  • 4 kerstomaatjes
  • 100 gram gerookte zalm
  • 1 citroen
  • 1 avocado
  • 4 takjes peterselie
  • 6 sprietjes bieslook
  • 1 limoen of citroen
  • 2 theelepels scherpe mosterd
  • 2 theelepels gembersiroop
  • 2 eetlepels olie
  • versgemalen peper
  • zout

Instructies

  • Was de komkommer en snijd er met een scherp mes 24 flinterdunne plakjes af.
  • Leg de plakjes in een zeef, bestrooi ze met zout en laat ze ± 15 minuten staan.
  • Spoel de komkommerplakjes af en dep ze met keukenpapier droog.
  • Doe 1 eetlepel limoensap, de mosterd, de gembersiroop, olie, de zout en peper in een klein potje met schroefdeksel, schroef het deksel erop en schud het potje tot een gebonden sausje ontstaat.
  • Laat de avocadostukjes in een zeef goed uitlekken.
  • Snijd de ijsbergsla in flinterdunne reepjes en halveer de kerstomaatjes.
  • Leg de plakken zalm op elkaar en snijd ze in vierkantjes van 1½ cm.
  • Pers de citroen uit.
  • Halveer en schil de avocado, snijd het vruchtvlees in kleine stukjes, doe die in een kommetje en schenk het citroensap erover.
  • Knip in een kopje 3 takjes peterselie en de bieslook fijn.
  • Zet de komkommer, ijsbergsla, tomaatjes, zalm en avocado tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  • Snijd van de limoen 4 dunne plakjes af en pers de rest uit.
  • Schep de zalm, de avocado, het peterselie-bieslookmengsel en het sausje in een kom voorzichtig door elkaar.
  • Verdeel de ijsbergsla over 4 bordjes, schep in het midden een bergje van het zalm avocado mengsel en rangschik er de komkommerplakjes en de kerstomaatjes omheen.
  • Snijd de limoenplakjes tot op het midden in, vouw ze open en leg ze als een krul bij het zalm-avocadomengsel.
  • Garneer met een toefje peterselie.

Pollo al Chilindron
Recept afdrukken
No ratings yet

Pollo al Chilindron


Eindelijk heb ik dit kiprecept van Jamie Oliver gemaakt (staat ook in het Jamie Magazine mei/juni 2016).  Aangepast wat er in Nederland voorhanden is en in mijn voorraadkast.    Het smaakte heerlijk, vonden het zelf lekkerder dan ‘Baskische kip, waarvan akte.
Deze kipstoofpot uit de regio Aragon is zo lekker door de saffraan en chorizo die erin verstopt zint.


Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Spanje
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 hele kip à 1,4 kg, verdeeld in 2 vleugels, 2 borststukken, 2 poten en 2 dijen
  • 250 gram chorizoworst in plakjes
  • 2 uien gepeld, in ringen
  • 3 tenen knoflook gepeld, in plakjes
  • 8 tomaten
  • 1 pot rode paprika’s uitgelekt / gegrilde
  • Flinke scheut droge sherry ik heb droge witte wijn gebruikt
  • 1 bosje rozemarijn
  • 400 ml kippenbouillon
  • Handvol gemengde groene en zwarte olijven ontpit
  • Draadjes saffraan
  • 1 citroen Fijngeraspte schil van
  • 2 ansjovisfilet in olijfolie uitgelekt
  • zilvervliesrijst en een groene salade, voor erbij

Instructies

  • Verhit een scheutje olie in een grote braadpan op middelhoog vuur.
  • Bestrooi de stukken kip met flink wat zout en peper en bak ze in een paar minuten rondom bruin.
  • Houd apart.
  • Bak de plakjes chorizo in het kippenvet in 5 minuten krokant.
  • Doe ze met een schuimspaan over op de schaal met de kip en laat het vet in de pan.
  • Doe de uiringen en knoflook in de pan – nog steeds op middelhoog vuur – en bak ze ongeveer 10 minuten, of tot de uiringen zacht en goudgeel zijn.
  • Roer af en toe.
  • Zet het vuur uit, maar laat de pan op het fornuis staan.
  • Kook ondertussen 1 liter water in een waterkoker.
  • Haal met een scherp mes het groen van de tomaat en kruis een kerfje aan de onderkant.
  • Legde tomaten in een grote kom en schenk er kokend water over tot ze onderstaan.
  • Wacht 5 minuten , laat ze uitlekken, bedek ze met koud water en laat ze nog eens uitlekken.
  • Ontvel de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder de pitjes.
  • Doe de velletjes en pitjes in een zeef en druk het sap eruit.
  • Scheur de paprika’s in repen.
  • Bak de reepjes een paar minuten mee met de ui en knoflook, draai het vuur hoog en voeg een flinke scheut sherry/wijn toe om aanbaksels los te maken.
  • Bind ondertussen met keukentouw de rozemarijn tot een bundeltje – houd een paar takjes apart.
  • Laat de sherry/wijn kort inkoken en voeg dan de partjes tomaat met het sap, het rozemarijnbundeltje en de bouillon toe.
  • Doe ook de stukken kip en plakjes worst weer terug in de pan.
  • Draai het vuur laag, leg het deksel schuin op de pan en laat het gerecht 1,5 uur stoven tot de kipstukken gaar zijn en de saus is ingedikt.
  • Ontpit intussen de olijven en breng ca. 300 ml water aan de kook.
  • Doe de olijven in een maatbeker schenk water erover en voeg de saffraan toe.
  • Roer een halfuur voor het eind van de stooftijd de olijven en saffraan door de stoofpot, plus de citroenrasp en ansjovis.
  • Haal de naaldjes van de bewaarde rozemarijn en bak ze in wat olijfolie.

Notities

Serveer de chilindron met de rozemarijnnaaldjes en geef er warme rijst en een frisgroene salade bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Castiliaans rond brood

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Spanje
calorieën: 2200kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 2 zakjes instant gist a 7 g
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 theelepel zout
  • 1 ½ eetlepel olijfolie

Instructies

  • Voorbereiden
  • Boven grote kom bloem zeven.
  • Gist, suiker en zout erdoor mengen. In midden van bloem kuiltje maken en hierin 2 dl lauw water schenken.
  • Geheel in ca. 10 minuten tot mooi glad deeg kneden.
  • Bal van deeg vormen en kom afdekken met vochtige theedoek.
  • Deeg op warme plek ca. 1 1/2 uur laten rijzen, tot het volume is verdubbeld.
  • Bereiden
  • Oven voorverwarmen op 225 ºC of gasovenstand 5.
  • Deeg nog even doorkneden en platte bal van ca. 25 cm doorsnee vormen.
  • Bakplaat invetten met 1 eetlepel olie en deegbal erop leggen.
  • Met scherp mes ruitvormig patroon in bovenzijde van deegbal snijden.
  • Deeg dun bestrijken met rest van olie en in oven in ca. 25 minuten gaar en goudbruin bakken.
  • Brood is gaar wanneer het hol klinkt als op de bodem wordt getikt.

Nutrition

Calories: 2200kcal | koolhydraten: 408g | Protein: 59g

Knapperig gebakken inktvis
Recept afdrukken
No ratings yet

Knapperig gebakken inktvis

Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 450 gram inktvis schoongemaakt
  • 25 gram maïzena
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel chilivlokken
  • arachideolie om in te frituren
  • dipsaus om erbij te serveren

Instructies

  • Snijd met een scherp mes de tentakels van de inktvis en maak de inktvis schoon.
  • Snijd de lichaamszak aan één kant open en leg hem plat neer.
  • Snijd de platte stukken ruitvormig in en snijd daarna elk stuk in 4 delen.
  • Meng maïzena, zout, peper en chilivlokken.
  • Doe dit mengsel in een grote plastic zak.
  • Doe de stukken inktvis erbij en schud de zak goed tot de inktvis volledig met het mengsel is bedekt.
  • Verhit ca. 5 cm arachideolie in een grote voorverwarmde wok.
  • Voeg de stukken inktvis toe en roerbak ze ca. 2 minuten, of tot ze beginnen op te krullen.
  • Frituur ze in porties en niet te lang, anders worden ze taai.
  • Schep de stukken inktvis met een schuimspaan op keukenpapier en laat ze goed uitlekken.
  • Schep de inktvis op borden en serveer er dipsaus bij

Notities

Koop diepgevroren inktvis als verse niet verkrijgbaar is.
Deze is meestal schoongemaakt en kan zó worden gebruikt.
Laat hem wel volledig ontdooien voordat u hem bereidt.

Beignets met sint jakobsschelpen
Recept afdrukken
No ratings yet

Beignets met sint jakobsschelpen

Recept categorieën: Hapjes, Vis, Warme hapjes, Zeevruchten
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 100 gram dunne sperziebonen
  • 1 rode Spaanse peper
  • 450 gram sint-jakobsschelpen
  • 1 ei
  • 3 lente-uitjes in ringen
  • 50 gram rijstebloem
  • 1 eetlepel(s) vissaus
  • olie om in te frituren
  • zoete chilidipsaus om erbij te serveren

Instructies

  • Snijd de sperziebonen met een scherp mes in piepkleine stukjes.
  • Verwijder de zaadjes uit de Spaanse peper en hak hem fijn.
  • Breng een steelpan met water en een snufje zout aan de kook en kook de bonen in 3-4 minuten beetgaar.
  • Verwijder hom of kuit uit de sint-jakobsschelpen, hak de schelpen grof en doe ze in een grote kom.
  • Voeg de sperziebonen toe.
  • Meng ei, lente-uitjes, rijstebloem, vissaus en Spaanse peper.
  • Roer dit mengsel door de sint-jakobsschelpen.
  • Verhit ca. 2,5 cm olie in een grote voorverwarmde wok.
  • Schep een soeplepel van het mengsel in de wok en frituur het 5 minuten tot het goudbruin en gaar is.
  • Laat de beignet op keukenpapier uitlekken en frituur de rest van de beignets.
  • Serveer de beignets heet met een zoete chilidipsaus.

Notities

Variatie:
* Gebruik garnalen of strandgapers in plaats van sint-jakobsschelpen.