flan
Recept afdrukken
No ratings yet

Flantaart van Amber

Deze taart, oorspronkelijk uit Frankrijk, is een geliefd dessert in Marokko en andere Noord-Afrikaanse landen. Het is een van mijn favoriete recepten en biedt een heerlijke combinatie van bladerdeeg, romige custard en een vleugje vanille.
Recept categorieën: Taart
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 pakje roomboter bladerdeeg
  • 1 liter volle melk
  • 180 gram suiker
  • 120 gram maizena
  • 2 hele eieren + 1 eigeel
  • 2 dessertlepels vanille-essence
  • Poedersuiker of slagroom naar smaak

Instructies

  • Bekleed een ronde bakvorm met de ontdooide velletjes bladerdeeg.
  • Prik het deeg op regelmatige afstanden in met een vork.
  • Zet de vorm even in de koelkast.
  • Giet alle melk, behalve 1 glas vol, in een pannetje en voeg de 180 gram suiker toe.
  • Breng al roerend aan de kook.
  • Klop in een kommetje de eieren en het eigeel los.
  • Voeg het glas melk, de vanille-essence en beetje bij beetje de maizena toe.
  • Meng alles goed met een garde om klontjes te voorkomen.
  • Voeg het maizena-ei-melk-mengsel toe aan de kokende melk met suiker, roer goed en breng al roerend weer aan de kook.
  • Laat enkele seconden zachtjes doorkoken tot het mengsel lekker dik is.
  • Haal de bakvorm met het bladerdeeg uit de koelkast en giet het maizenamengsel erin.
  • Verdeel alles gelijkmatig over het deeg.
  • Plaats de vorm in een voorverwarmde oven (gasstand 4-5, zelf even uitproberen).
  • Bak de flantaart ongeveer 40-60 minuten in het midden van de oven.
  • Houd af en toe in de gaten of de flan en het bladerdeeg mooi bruin worden.
  • Haal de flantaart uit de oven en laat deze goed afkoelen alvorens te serveren.
  • Bestrooi de taart met wat poedersuiker of garneer de in punten gesneden taart met een toef slagroom.
  • Geniet van deze eenvoudige en verrukkelijke flantaart, perfect voor een smaakvol dessert!

Recept afdrukken
No ratings yet

Boerenquiche met Ham, Aardappel en Augurk

Bereidingstijd2 uur
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 150 g koude boter in kleine blokjes
  • 300 g bloem gezeefd
  • 5 eieren
  • 4 dikke plakken ham à 150 g in blokjes
  • 1 grote aardappel in kleine blokjes
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 3 zoetzure augurken in kleine blokjes
  • 2-3 eetlepels fijngesneden peterselie
  • Sap en rasp van ½ citroen
  • Nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Meng met je vingertoppen de koude boter door de gezeefde bloem en een ½ theelepel zout tot een kruimelige massa.
  • Voeg 2 eetlepels koud water toe en kneed met koele handen tot een samenhangende deegbal.
  • Laat het deeg 30 minuten rusten.
  • Kook vier eieren 5 minuten, laat ze afkoelen, pel ze en halveer ze.
  • Meng in een kom de ham met aardappel, sjalot, augurk, peterselie, citroenrasp en 1 eetlepel citroensap.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Rol op een met bloem bestoven werkvlak 2/3 van het deeg uit tot een dunne ronde lap van 30-32 cm.
  • Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd overtollig deeg langs de bovenrand weg.
  • Verdeel het ham-aardappelmengsel over de bodem en leg de gekookte eieren ertussen.
  • Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap ter grootte van de vorm.
  • Leg de deeglap op de vulling.
  • Maak de randen van het deeg vochtig en druk ze met een schulprand dicht.
  • Maak drie gaatjes in het deegdeksel en decoreer indien gewenst met restjes deeg.
  • Klop het laatste ei los en bestrijk hiermee het deeg.
  • Bak de quiche in het midden van de oven in ongeveer 1 uur en 30 minuten goudbruin en gaar.

Notities

  • Serveer de boerenquiche met een groene salade.
  • Je kunt de quiche eventueel op smaak brengen met extra kruiden, zoals tijm of rozemarijn, afhankelijk van je voorkeur.
  • Deze hartige boerentaart is ideaal als hoofdgerecht voor een gezellig diner of als lunchgerecht.