Boerenquiche met Ham, Aardappel en Augurk
Porties: 4 personen
Ingrediënten
- 150 g koude boter in kleine blokjes
- 300 g bloem gezeefd
- 5 eieren
- 4 dikke plakken ham à 150 g in blokjes
- 1 grote aardappel in kleine blokjes
- 1 sjalot gesnipperd
- 3 zoetzure augurken in kleine blokjes
- 2-3 eetlepels fijngesneden peterselie
- Sap en rasp van ½ citroen
- Nootmuskaat
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Meng met je vingertoppen de koude boter door de gezeefde bloem en een ½ theelepel zout tot een kruimelige massa.
- Voeg 2 eetlepels koud water toe en kneed met koele handen tot een samenhangende deegbal.
- Laat het deeg 30 minuten rusten.
- Kook vier eieren 5 minuten, laat ze afkoelen, pel ze en halveer ze.
- Meng in een kom de ham met aardappel, sjalot, augurk, peterselie, citroenrasp en 1 eetlepel citroensap.
- Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Rol op een met bloem bestoven werkvlak 2/3 van het deeg uit tot een dunne ronde lap van 30-32 cm.
- Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd overtollig deeg langs de bovenrand weg.
- Verdeel het ham-aardappelmengsel over de bodem en leg de gekookte eieren ertussen.
- Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap ter grootte van de vorm.
- Leg de deeglap op de vulling.
- Maak de randen van het deeg vochtig en druk ze met een schulprand dicht.
- Maak drie gaatjes in het deegdeksel en decoreer indien gewenst met restjes deeg.
- Klop het laatste ei los en bestrijk hiermee het deeg.
- Bak de quiche in het midden van de oven in ongeveer 1 uur en 30 minuten goudbruin en gaar.
Notities
- Serveer de boerenquiche met een groene salade.
- Je kunt de quiche eventueel op smaak brengen met extra kruiden, zoals tijm of rozemarijn, afhankelijk van je voorkeur.
- Deze hartige boerentaart is ideaal als hoofdgerecht voor een gezellig diner of als lunchgerecht.