Recept afdrukken
No ratings yet

Zalmpakketjes met tijmboter uit Nice

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Tussengerecht, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 4 moten zalm ongeveer 150 g elk
  • 2 eetlepels olie
  • 50 gr zachte boter
  • 1 teentje knoflook geplet
  • 2 theelepels mosterdzaadjes
  • 2 theelepels fijngesneden tijmnaaldjes
  • Zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • 4 tomaten
  • Takjes tijm

Instructies

  • Halveer de zalmmoten en verwijder eventuele graten.
  • Bind elke halve moot met keukentouw tot een rond pakketje.
  • Verhit olie in een pan en bak de zalmpakketjes aan beide zijden gedurende 1 minuut.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier en laat afkoelen.
  • Meng de zachte boter met geplette knoflook, mosterdzaadjes, fijngesneden tijm, zout en peper.
  • Maak een kruisvormige inkeping in elke tomaat, dompel ze 30 seconden onder in kokend water en ontvel ze.
  • Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Knip uit bakpapier 8 cirkels van 25 cm doorsnede.
  • Leg in het midden van elke cirkel een zalmpakketje.
  • Verdeel de gekruide boter en tomatenblokjes over de zalm.
  • Vouw het papier dicht en bind het vast met touwtjes.
  • Plaats de zalmpakketjes op een bakplaat. Bak de zalm in het midden van de oven gedurende 10-15 minuten.
  • Leg de pakketjes op borden en open ze.
  • Garneer met een takje tijm.
  • Serveer met sperziebonen, tuinbonen en aardappels.
  • Geniet van deze smakelijke zalmpakketjes met tijmboter uit Nice!

Recept afdrukken
No ratings yet

Reefilet met Kruidenlaagje

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Feestdagen etc: Koningsdag
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 100 g champignons heel fijn gesneden
  • 1 eetlepel madeira
  • 30 g verse kruiden peterselie, dragon, koriander, dille, marjoraan, fijngehakt
  • 2 eetlepels droog broodkruim
  • Zout peper
  • 150 g ontbijtspek in plakjes
  • 600 g reerugfilet
  • 2 eetlepels olie
  • 1 dl rode wijn
  • 3 dl kalfsfond pot à 500 ml
  • 1 eetlepel rode bessengelei
  • 1 dl slagroom

Instructies

  • In 30 g boter de sjalotjes 5 minuten bakken.
  • Voeg champignons toe en bak nog eens 5 minuten tot het vocht verdampt is.
  • Voeg madeira, kruiden, broodkruim, zout en peper toe.
  • Laat afkoelen.
  • Leg de plakjes ontbijtspek, iets overlappend, naast elkaar.
  • Verspreid het kruidenmengsel erover en leg de reerugfilet erop.
  • Rol het vlees in het ontbijtspek en leg het ingepakt vlees 30 minuten in de koelkast.
  • Bind het vlees met keukentouw op als een rollade.
  • Snijd de rollade in 8 plakken.
  • Verhit de olie en voeg de rest van de boter toe.
  • Bak de plakken vlees in 4 minuten goudbruin, halverwege keren.
  • Haal ze uit de pan en houd ze warm.
  • Schenk het overtollige vet uit de pan, voeg rode wijn en fond toe, en kook in tot de helft.
  • Voeg bessengelei en room toe, laat inkoken tot sausdikte.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Zeef de saus.
  • Serveer 2 plakken vlees per persoon met de saus.
  • Garneer met takjes kruiden.

Notities

Geniet van dit heerlijke gerecht!

Recept afdrukken
No ratings yet

Lamskroon

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Feestdagen etc: Kerst
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 lamsribstukjes van 6-8 ribben per ribstuk met lange botjes *
  • 2 teentjes knoflook in reepjes
  • 1 takje rozemarijn
  • Enkele blaadjes salie
  • Enkele takjes tijm
  • ½ eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout zwarte peper
  • 1 brede reep vers vet spek

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 240 °C.
  • Krab zonodig de botjes schoon.
  • Maak kleine sneetjes in het vlees naast elke rib en steek er knoflook en rozemarijnnaaldjes in.
  • Hak de overgebleven rozemarijn, salie en tijm fijn.
  • Meng mosterd met olijfolie, zout en peper.
  • Wrijf het vlees in met dit mengsel en laat het even intrekken.
  • Vouw de ribstukken met de vleeskant naar binnen tot een 'kroon' en naai ze met keukentouw aan elkaar.
  • Bind een reep spek om de kroon.
  • Braad de lamskroon in het midden van de oven gedurende 10 minuten.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C en laat nog 30 minuten braden (kleine lamskroon 17-20 minuten), totdat het vlees rosé is.
  • Laat het vlees 10 minuten rusten voor het aansnijden.
  • Zet de kroon op een schaal (garneer met een bosje laurier).
  • Snijd aan tafel in individuele koteletjes en verwijder het keukentouw.

Notities

Vraag de slager om schone ribstukken (vet tussen botjes verwijderd).
Geniet van deze heerlijke lamskroon als smaakvol hoofdgerecht!

Gevulde kippenpoten
Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde kippenpoten

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Porties: 2 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 kippenpoten
  • 250 gram champignons
  • 150 gram gerookte spekreepjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotjes of 1 grote
  • peterselie
  • ½ bakje roomkaas met knoflook
  • 10 cl witte wijn
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de sjalotten en knoflook.
  • Maak de champignons schoon en snijd deze in plakjes.
  • Snijd de peterselie fijn.
  • Verwarm de oven voor op 210°c
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui met de knoflook.
  • Voeg de spekjes en de champignons toe en laat deze rustig bakken gedurende 10 minuten.
  • Voeg de roomkaas toe en meng deze goed met het champignonmengsel.
  • Voeg dan de fijngesneden peterselie toe.
  • Maak met behulp van een paar vingers het vel los van de kippenpoten.
  • Zorg ervoor dat het vel niet scheurt!
  • Vul de ruimte tussen het vel en het kippenvlees met een deel van het champignonmengsel.
  • Bind de poten dicht met keukentouw zodat het mengsel er niet uit kan lopen tijdens het bakken.
  • Leg de poten in een ovenschaal en bedek met de rest van het champignonmengsel.
  • Giet de witte wijn erover.
  • Zet de schaal in de oven en bak gedurende 35 minuten.
  • Keer halverwege de kooktijd de poten om.
  • Verdeel de poten met de saus over de borden en geef er bv. haricots verts bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Italiaanse kalfsgehaktrol met veldsla

Recept categorieën: Kalfsvlees, Vlees
Land van herkomst: Italië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 gram kalfsgehakt
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eieren
  • 200 gram veldsla of rucola raketkruid
  • 2 eetlepels boter
  • 100 gram rauwe ham in plakjes
  • 2 eetlepels olie
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 200 gram gepelde tomaten in stukjes
  • paprikapoeder
  • zout peper
  • 100 gram volle yoghurt

Instructies

  • Vermeng het gehakt met de kaas en de eieren.
  • Snijd 2/3 deel van de veldsla grof.
  • Bestrijk de theedoek op een werkblad met boter en schik daarop van de gesneden veldsla een rechthoek.
  • gesneden veldsla een rechthoek.
  • Verdeel er het gehaktmengsel over en beleg het met plakjes ham.
  • Verdeel daar de hele bladeren veldsla over.
  • Vorm het geheel met behulp van de doek tot een rol.
  • Rol de doek strak om de gehaktrol en bind hem met keukentouw op.
  • Kook de gehaktrol in de doek in ruim kokend water met zout ± 30 minuten.
  • Bak in de olie de knoflook ± 10 minuten zachtjes.
  • Voeg de tomaat, paprika, zout en peper toe en breng dit aan de kook.
  • Roer er de yoghurt door en verwarm de saus.
  • Neem de gehaktrol uit de doek en snijd hem in plakken.
  • Serveer met de tomaten-yoghurtsaus.

Pollo al Chilindron
Recept afdrukken
No ratings yet

Pollo al Chilindron


Eindelijk heb ik dit kiprecept van Jamie Oliver gemaakt (staat ook in het Jamie Magazine mei/juni 2016).  Aangepast wat er in Nederland voorhanden is en in mijn voorraadkast.    Het smaakte heerlijk, vonden het zelf lekkerder dan ‘Baskische kip, waarvan akte.
Deze kipstoofpot uit de regio Aragon is zo lekker door de saffraan en chorizo die erin verstopt zint.


Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Spanje
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 hele kip à 1,4 kg, verdeeld in 2 vleugels, 2 borststukken, 2 poten en 2 dijen
  • 250 gram chorizoworst in plakjes
  • 2 uien gepeld, in ringen
  • 3 tenen knoflook gepeld, in plakjes
  • 8 tomaten
  • 1 pot rode paprika’s uitgelekt / gegrilde
  • Flinke scheut droge sherry ik heb droge witte wijn gebruikt
  • 1 bosje rozemarijn
  • 400 ml kippenbouillon
  • Handvol gemengde groene en zwarte olijven ontpit
  • Draadjes saffraan
  • 1 citroen Fijngeraspte schil van
  • 2 ansjovisfilet in olijfolie uitgelekt
  • zilvervliesrijst en een groene salade, voor erbij

Instructies

  • Verhit een scheutje olie in een grote braadpan op middelhoog vuur.
  • Bestrooi de stukken kip met flink wat zout en peper en bak ze in een paar minuten rondom bruin.
  • Houd apart.
  • Bak de plakjes chorizo in het kippenvet in 5 minuten krokant.
  • Doe ze met een schuimspaan over op de schaal met de kip en laat het vet in de pan.
  • Doe de uiringen en knoflook in de pan – nog steeds op middelhoog vuur – en bak ze ongeveer 10 minuten, of tot de uiringen zacht en goudgeel zijn.
  • Roer af en toe.
  • Zet het vuur uit, maar laat de pan op het fornuis staan.
  • Kook ondertussen 1 liter water in een waterkoker.
  • Haal met een scherp mes het groen van de tomaat en kruis een kerfje aan de onderkant.
  • Legde tomaten in een grote kom en schenk er kokend water over tot ze onderstaan.
  • Wacht 5 minuten , laat ze uitlekken, bedek ze met koud water en laat ze nog eens uitlekken.
  • Ontvel de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder de pitjes.
  • Doe de velletjes en pitjes in een zeef en druk het sap eruit.
  • Scheur de paprika’s in repen.
  • Bak de reepjes een paar minuten mee met de ui en knoflook, draai het vuur hoog en voeg een flinke scheut sherry/wijn toe om aanbaksels los te maken.
  • Bind ondertussen met keukentouw de rozemarijn tot een bundeltje – houd een paar takjes apart.
  • Laat de sherry/wijn kort inkoken en voeg dan de partjes tomaat met het sap, het rozemarijnbundeltje en de bouillon toe.
  • Doe ook de stukken kip en plakjes worst weer terug in de pan.
  • Draai het vuur laag, leg het deksel schuin op de pan en laat het gerecht 1,5 uur stoven tot de kipstukken gaar zijn en de saus is ingedikt.
  • Ontpit intussen de olijven en breng ca. 300 ml water aan de kook.
  • Doe de olijven in een maatbeker schenk water erover en voeg de saffraan toe.
  • Roer een halfuur voor het eind van de stooftijd de olijven en saffraan door de stoofpot, plus de citroenrasp en ansjovis.
  • Haal de naaldjes van de bewaarde rozemarijn en bak ze in wat olijfolie.

Notities

Serveer de chilindron met de rozemarijnnaaldjes en geef er warme rijst en een frisgroene salade bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Blinde vinken met couscous

Recept categorieën: Rijst, Varkensvlees
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 varkenslapjes van het hespengebraad
  • 200 g varkensgehakt
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 wortelen
  • 1 courgette
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 deciliter vleesbouillon
  • 30 g rozijntjes
  • 200 g couscousgries
  • olijfolie
  • boter
  • 1 eetlepel bloem
  • nootmuskaat
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje(s) laurier
  • peper
  • zout

Instructies

  • Kruid het gehakt met een vleugje nootmuskaat en (eventueel) nog wat peper en zout.
  • Verdeel het in 4 porties en leg het op de varkenslapjes.
  • Rol stevig op en bind ze vast met keukentouw.
  • Laat de rozijntjes weken in water.
  • Maak de groenten schoon.
  • Snipper de ui en de knoflook.
  • Snij de wortelen en de courgette in plakjes.
  • Verhit in een diepe braadpan wat boter en olijfolie.
  • Braad de blinde vinken rondom aan in de vetstof.
  • Doe er de ui en de look bij, laat even stoven.
  • Strooi er de bloem bij en schep goed om.
  • Voeg er de bouillon, de gepelde tomaten, de wortelen, de tijm en de laurier aan toe.
  • Kruid naar smaak met peper en zout.
  • Dek af en laat 20 minuten sudderen tegen de kook aan.
  • Doe er de courgette bij en laat nog 10 minuten verder garen.
  • Doe de couscous in een diepe pan.
  • Overgiet het gries met 2 dl lichtgezouten kokend water (of zie verpakking).
  • Dek af en laat ongeveer 7 minuten onaangeroerd staan, tot al het water opgeslorpt is.
  • Voeg er de rozijntjes en een nootje boter aan toe.
  • Vermeng en maak met een vork de korrels los.
  • Verdeel over diepe borden.
  • Schep bij elke portie een blinde vink en groenten.
  • Serveer goed heet.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Gevulde Kiprolletjes met Seizoensgroenten

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip
Porties: 4
calorieën: 530kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Gevulde kip:

  • 1 bosje bieslook
  • 150 g roomkaas
  • 16 plakken ontbijtspek
  • 1 bosje basilicum
  • Peper & zout
  • 4 kipfilets

Groenten:

  • 125 g jonge krieltjes
  • 1 broccoli
  • 1 paprika
  • 1 courgette
  • 1 kleine prei
  • Olijfolie

Salade:

  • 50 g pijnboompitten
  • 125 g cherrytomaten
  • 1 zakje gemengde sla
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • Peper & zout

Instructies

Gevulde kip:

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Snijd de bieslook fijn en meng het met de roomkaas.
  • Snijd de kipfilets open en vul ze met het roomkaasmengsel.
  • Vouw de kipfilets dicht en wikkel elk stuk in 4 plakjes ontbijtspek.
  • Bind de kipfilets dicht met keukentouw.
  • Bestrooi met peper en zout.
  • Verhit wat boter in een koekenpan en bak de kipfilets rondom goudbruin.
  • Leg ze vervolgens in een ovenschaal en bak nog eens 15 minuten in de oven tot ze gaar zijn.

Groenten:

  • Kook de krieltjes in de schil circa 15 minuten tot ze gaar zijn.
  • Snijd de broccoli in roosjes en kook deze in circa 4 minuten gaar.
  • Snijd de paprika en courgette in reepjes.
  • Halveer de prei, was deze goed en snijd hem in dunne halve ringen.
  • Bak alle groenten in een scheutje olie op hoog vuur gedurende ongeveer 4 minuten.

Salade:

  • Rooster de pijnboompitten in een droge pan goudbruin.
  • Halveer de cherrytomaten.
  • Pluk de basilicum en meng dit samen met de tomaten, kappertjes en pijnboompitten door de gemengde sla.
  • Meng de azijn, mosterd en olie tot een dressing.
  • Breng op smaak met peper en zout en meng de dressing door de salade.

Serveren:

  • Serveer de gevulde kipfilets met de gebakken groenten en de salade.

Notities

Je kunt de kipfilets voor extra sappigheid eerst stomen gedurende 12 minuten op 85 °C, voordat je ze in de koekenpan bakt.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir vormt een mooie aanvulling op dit gerecht.

Nutrition

Calories: 530kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 42g | Vet: 30g | Zout: 2.1mg | Sugar: 5g