Salade van gerookte zalm en avocado
Porties: 4 personen
Ingrediënten
- ½ komkommer
- ½ krop ijsbergsla
- 4 kerstomaatjes
- 100 gram gerookte zalm
- 1 citroen
- 1 avocado
- 4 takjes peterselie
- 6 sprietjes bieslook
- 1 limoen of citroen
- 2 theelepels scherpe mosterd
- 2 theelepels gembersiroop
- 2 eetlepels olie
- versgemalen peper
- zout
Instructies
- Was de komkommer en snijd er met een scherp mes 24 flinterdunne plakjes af.
- Leg de plakjes in een zeef, bestrooi ze met zout en laat ze ± 15 minuten staan.
- Spoel de komkommerplakjes af en dep ze met keukenpapier droog.
- Doe 1 eetlepel limoensap, de mosterd, de gembersiroop, olie, de zout en peper in een klein potje met schroefdeksel, schroef het deksel erop en schud het potje tot een gebonden sausje ontstaat.
- Laat de avocadostukjes in een zeef goed uitlekken.
- Snijd de ijsbergsla in flinterdunne reepjes en halveer de kerstomaatjes.
- Leg de plakken zalm op elkaar en snijd ze in vierkantjes van 1½ cm.
- Pers de citroen uit.
- Halveer en schil de avocado, snijd het vruchtvlees in kleine stukjes, doe die in een kommetje en schenk het citroensap erover.
- Knip in een kopje 3 takjes peterselie en de bieslook fijn.
- Zet de komkommer, ijsbergsla, tomaatjes, zalm en avocado tot gebruik afgedekt in de koelkast.
- Snijd van de limoen 4 dunne plakjes af en pers de rest uit.
- Schep de zalm, de avocado, het peterselie-bieslookmengsel en het sausje in een kom voorzichtig door elkaar.
- Verdeel de ijsbergsla over 4 bordjes, schep in het midden een bergje van het zalm avocado mengsel en rangschik er de komkommerplakjes en de kerstomaatjes omheen.
- Snijd de limoenplakjes tot op het midden in, vouw ze open en leg ze als een krul bij het zalm-avocadomengsel.
- Garneer met een toefje peterselie.