Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van gerookte zalm en avocado

Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Salade, Vis, Zalm
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • ½ komkommer
  • ½ krop ijsbergsla
  • 4 kerstomaatjes
  • 100 gram gerookte zalm
  • 1 citroen
  • 1 avocado
  • 4 takjes peterselie
  • 6 sprietjes bieslook
  • 1 limoen of citroen
  • 2 theelepels scherpe mosterd
  • 2 theelepels gembersiroop
  • 2 eetlepels olie
  • versgemalen peper
  • zout

Instructies

  • Was de komkommer en snijd er met een scherp mes 24 flinterdunne plakjes af.
  • Leg de plakjes in een zeef, bestrooi ze met zout en laat ze ± 15 minuten staan.
  • Spoel de komkommerplakjes af en dep ze met keukenpapier droog.
  • Doe 1 eetlepel limoensap, de mosterd, de gembersiroop, olie, de zout en peper in een klein potje met schroefdeksel, schroef het deksel erop en schud het potje tot een gebonden sausje ontstaat.
  • Laat de avocadostukjes in een zeef goed uitlekken.
  • Snijd de ijsbergsla in flinterdunne reepjes en halveer de kerstomaatjes.
  • Leg de plakken zalm op elkaar en snijd ze in vierkantjes van 1½ cm.
  • Pers de citroen uit.
  • Halveer en schil de avocado, snijd het vruchtvlees in kleine stukjes, doe die in een kommetje en schenk het citroensap erover.
  • Knip in een kopje 3 takjes peterselie en de bieslook fijn.
  • Zet de komkommer, ijsbergsla, tomaatjes, zalm en avocado tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  • Snijd van de limoen 4 dunne plakjes af en pers de rest uit.
  • Schep de zalm, de avocado, het peterselie-bieslookmengsel en het sausje in een kom voorzichtig door elkaar.
  • Verdeel de ijsbergsla over 4 bordjes, schep in het midden een bergje van het zalm avocado mengsel en rangschik er de komkommerplakjes en de kerstomaatjes omheen.
  • Snijd de limoenplakjes tot op het midden in, vouw ze open en leg ze als een krul bij het zalm-avocadomengsel.
  • Garneer met een toefje peterselie.