Recept afdrukken
No ratings yet

Pikante Karbonades in Tomatensaus

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4
calorieën: 400kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • Olijfolie
  • Paar takjes tijm
  • Blaadjes van rozemarijn
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 4 karbonades elk circa 250 gram
  • 1 rode paprika fijngehakt
  • 1 rode chilipeper fijngehakt
  • 1 blik ongepelde tomaten van 400 gram
  • 200 gram kastanjechampignons in dunne plakjes
  • ½ bol knoflook verdeeld in teentjes, ongepeld

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een grote braadslede lichtjes in en leg de karbonades erin.
  • Bestrooi met takjes tijm, rozemarijnblaadjes, knoflookteentjes en breng op smaak met peper en zout.
  • Besprenkel met olijfolie en bak de karbonades 20 minuten in de oven, of tot ze gaar zijn.
  • Voor de saus, verhit 3 eetlepels olijfolie in een wijde pan.
  • Voeg ui, paprika, chilipeper en champignons toe en verwarm op hoog vuur tot de groenten zacht worden.
  • Voeg de ongepelde tomaten, suiker, een scheutje water en peper en zout naar smaak toe.
  • Laat het geheel 10-12 minuten zachtjes sudderen tot de ui gaar is en de saus iets is ingedikt.
  • Proef en breng indien nodig op smaak.
  • Haal de karbonades uit de oven en laat ze 5 minuten rusten op een warme plek.
  • Voeg het braadvet toe aan de saus en verwarm deze.
  • Serveer de karbonades met een royale hoeveelheid pikante tomatensaus eroverheen.

Notities

Serveer met gestoomde groenten en aardappelpuree voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een rode wijn zoals een Merlot of een Syrah past goed bij de pittige tomatensaus en de smaak van de karbonades.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Delicate Gepocheerde Zalmfilets met Frisse Venkel-Limoenmayonaise

Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 100 ml witte vermout
  • 4 eetlepels gehakte fijne kruiden diepvries
  • 1 visbouillontablet
  • 4 smalle zalmfilets van gelijke grootte
  • 1 venkelknol
  • 1 limoen
  • 6 eetlepels mayonaise
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Breng in een wijde pan 300 ml water met de witte vermout en de helft van de gehakte kruiden aan de kook.
  • Verkruimel het visbouillontablet boven de pan en laat het oplossen.
  • Draai het vuur heel laag, zodat de bouillon net niet meer kookt.
  • Leg de zalmfilets in de bouillon en pocheer ze gedurende 6 minuten, tot ze bijna gaar zijn.
  • Haal de zalm met een schuimspaan uit de bouillon en laat ze afkoelen.
  • Snijd de topjes van de venkel en halveer de knol.
  • Snijd met een scherp mes flinterdunne plakjes van de venkel.
  • Hak het venkelgroen fijn.
  • Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit.
  • Meng in een afsluitbare schaal de mayonaise met de limoenrasp, de rest van de gehakte kruiden, het fijngehakte venkelgroen en de venkelplakjes.
  • Breng de venkelmayonaise op smaak met limoensap, zout en peper.
  • Bewaar de gepocheerde zalmfilets en de venkelmayonaise gekoeld tot gebruik.
  • Leg de zalmfilets op vier borden en schep de venkel-limoenmayonaise erover.

Notities

Wijnadvies:

Deze gepocheerde zalm met venkel-limoenmayonaise vraagt om een frisse, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De citrusachtige tonen van de wijn zullen de delicate smaken van de zalm en de venkel versterken, terwijl de levendige zuurgraad een perfecte aanvulling vormt op de romige mayonaise.