Recept afdrukken
No ratings yet

Smyrnese Gehaktworstjes met Tomatensaus

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lamsvlees, Rundvlees
Land van herkomst: Griekenland
Dieët: Tarwevrij
Porties: 4
calorieën: 560kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Gehaktworstjes:

  • 2 sneetjes witbrood zonder korst
  • 2 teentjes knoflook
  • 800 g gehakt rund- of lamsgehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn of karwij
  • 1 ei
  • 5 eetlepels boter
  • 5 eetlepels bloem
  • Zout
  • Peper

Tomatensaus:

Instructies

  • Week het witbrood in water.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Meng het gehakt met komijn, zout, peper, losgeklopt ei en knoflook.
  • Knijp het witbrood uit en meng het door het gehakt.
  • Laat de farce afgedekt 1 uur in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vorm van de farce rolletjes ter grootte van een sigaar, rol ze door bloem en bak ze in 3 eetlepels verhitte boter goudbruin aan.
  • Leg de gebakken rolletjes in een met boter ingevette vuurvaste schaal.
  • Giet de braadboter door een fijne zeef over de rolletjes en bak ze 20 minuten in de oven.
  • Maak intussen de tomatensaus: pel en snipper de ui, snijd de tomaten kruiselings in en dompel ze kort onder in kokend water.
  • Verwijder de schil, pit en pureer de tomaten.
  • Smelt de rest van de boter in een pan, fruit de ui kort aan en voeg de tomatenpuree en witte wijn toe.
  • Breng de saus op smaak met zout, peper en suiker en laat deze 20 minuten zachtjes koken.
  • Giet de tomatensaus over de gehaktrolletjes en laat het geheel nog 15 minuten in de oven stoven.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze Smyrnese gehaktworstjes met een Griekse rode wijn zoals een Xinomavro of een Agiorgitiko. Deze wijnen hebben genoeg body en fruitigheid om de smaken van het gerecht te complementeren.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 28g | Vet: 38g | Zout: 1.5mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde Koolvis met Amandelkorstje en Bloemkoolpuree

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Suikervrij
Porties: 4 personen
calorieën: 500kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 bloemkool in roosjes
  • 900 g aardappelpuree koelvers
  • 4 koolvisfilets ontdooid
  • 1 ei losgeklopt
  • 55 g amandelschaafsel
  • 1 theelepel versgeraspte nootmuskaat
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Kook de bloemkoolroosjes in een aparte pan in weinig water met zout gedurende 15 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Verwarm de aardappelpuree in een vuurvaste schaal gedurende 15 minuten in het midden van de oven.
  • Houd warm onder aluminiumfolie, maar laat de oven aan.
  • Dep de koolvisfilets droog met keukenpapier en bestrooi beide kanten met zout en peper.
  • Leg de vis op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei.
  • Strooi het amandelschaafsel over de vis en druk lichtjes aan.
  • Zet de koolvisfilets in de oven en bak ze gedurende 10 minuten gaar tot ze een goudbruin korstje hebben.
  • Giet de bloemkool af en meng de versgeraspte nootmuskaat met de olijfolie.
  • Besprenkel de bloemkool met de nootmuskaatolie.
  • Verdeel de koolvis over de borden en schep de puree en bloemkool ernaast.

Notities

Wijnadvies:

Een droge, frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht. De citrus- en kruidige tonen van de wijn vullen de vis en de nootachtige smaak van de amandelen mooi aan.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Sinaasappel met bitterkoekjes

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dessert
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 5 sinaasappels
  • 50 g boter of margarine
  • 50 g poedersuiker
  • 12 bitterkoekjes
  • 2 eetlepels amandellikeur
  • 3 eetlepels sinaasappellikeur
  • ½ liter vanilleroomijs

Instructies

Voorbereiden:

  • Citroen en 1 sinaasappel uitpersen.
  • Rest van sinaasappels dik schillen tot op vruchtvlees.
  • Met scherp mesje boven kom partjes tussen vliesjes lossnijden, hierbij sap opvangen.
  • Opgevangen sap aan rest van sinaasappel-citroensap toevoegen.

Bereiden:

  • In koekenpan laag vuur boter smelten.
  • Poedersuiker erdoor roeren.
  • Blijven roeren tot suiker gesmolten is, niet bruin laten worden.
  • Sinaasappel-citroensap erdoor roeren.
  • Bitterkoekjes in saus leggen en ca. 2 minuten zachtjes verwarmen. Sinaasappelpartjes en amandellikeur toevoegen en ca. 2 minuten meewarmen. Sinaasappel-bitterkoekjesmengsel overdoen in schaal.
  • In ondiepe steelpan sinaasappellikeur in ca. 2 minuten zachtjes verwarmen.
  • In elke coupe met natgemaakte ijsbolletjeslepel 1 bolletje ijs scheppen.
  • Aan tafel likeur met lucifer aansteken en voorzichtig brandend over sinaasappel-bitterkoekjesmengsel schenken.
  • Laten uitbranden.
  • Mengsel naast bolletjes ijs scheppen.
  • Direct serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Haring met bladselderie

Recept categorieën: Vis
Porties: 6
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 6 haringen schoon gemaakte
  • dikke bladselderie of 2 kleine
  • 100 g boter
  • zout

Instructies

  • Was de selderie verscheidene keren met veel water.
  • Verdeel hem in kleine stukjes.
  • Laat hem gedurende 20 a 25 minuten gaar koken in zoutwater.
  • Giet hem zorgvuldig af en draai hem door de mixer of druk hem door een groentepers, om een dikke pate te verkrijgen.
  • Boter een vuurvaste schotel in en bekleed bodem en wanden met de selderie-puree.
  • Leg de haringen op de selderie.
  • Bezaai dit met klompjes boter.
  • Gedurende 20 minuten in een hete oven plaatsen (thermostaat 6/7).
  • Opdienen met gekookte aardappelen, die pas geschild worden na hun kooktijd, net voor de haringen gegeten worden.

Notities

Om de doordringende geur van haringen vlug van de vingers kwijt te worden, ze inwrijven met citroen of koffiedik en ze in zuiver water wassen.
Aanbevolen wijn
een gros-plant.

Gevulde groenekoolrolletjes op Marokaanse wijze
Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde groenekoolrolletjes op Marokaanse wijze

:Lekker ouderwets maar niet te versmaden, deze op Marokkaanse wijze met gekruid gehakt gevulde groene kool bladeren.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Marokko
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 groene kool
  • 400 gram rundergehakt kalfs- of lamsgehakt
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • 1 dessertlepel gedroogde uitjes
  • 1 dessertlepel paprikapoeder
  • 1 dessertlepel komijnpoeder
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Voor de béchamelsaus:

  • 30 gram roomboter
  • 1 volle eetlepel bloem
  • 20 cl koude melk
  • Zout en peper naar smaak
  • Een vleugje nootmuskaat
  • 2 eetlepels geraspte kaas

Instructies

Voorbereiding:

  • Breng een grote pan met water aan de kook en voeg een beetje zout toe.
  • Maak de bladeren los van de groene kool, was ze grondig en blancheer ze gedurende drie minuten in het kokende water (houd het water aan de kook).
  • Laat de groene bladeren goed uitlekken op keukenpapier of op een theedoek.

Vulling voor de rolletjes:

  • Meng het gehakt met paneermeel, fijngehakte platte peterselie, gedroogde uitjes, paprikapoeder, komijnpoeder, olijfolie, zout en peper in een kom.
  • Schep op elk groenekoolblad een schepje van de gehaktvulling, vouw de zijkanten van het blad over de vulling en rol het op als een sigaar.
  • Braad de rolletjes om en om aan in een koekenpan met een beetje boter.

Béchamelsaus:

  • Smelt 30 gram roomboter in een pannetje en roer daar 1 volle eetlepel bloem doorheen.
  • Voeg beetje bij beetje 20 cl koude melk toe, gebruik bij voorkeur een garde om klontjes te voorkomen.
  • Voeg een beetje zout, peper en een vleugje nootmuskaat toe.
  • Bedek de bodem van een vuurvaste schaal met de helft van de béchamelsaus.
  • Leg de gevulde groenekoolrolletjes erbovenop.
  • Meng de rest van de béchamelsaus met 2 eetlepels geraspte kaas en bedek daarmee de koolrolletjes.

Bakken in de oven:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en bak gedurende 30 minuten.

Notities

Serveer de gevulde groene koolrolletjes op Marokkaanse wijze met een frisse salade of couscous.

Recept afdrukken
No ratings yet

Boboetie of Bobote

gekruiden rundvlees uit de over
Recept categorieën: Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 gram runderpoelet
  • 5 sneetjes witbrood
  • 1 kopje melk
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 1 eetlepel(s) kerrie
  • 2 theelepel bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel(s) azijn
  • 30 gram margarine
  • 1 ei geklopt
  • citroensap

Instructies

  • Week het brood in de melk, giet de niet opgenomen melk af.
  • Fruit in de margarine de uien, kerrie, zout, suiker en de azijn.
  • Vermeng daarna alles goed met het uitgeklopte brood en doe er dan het vlees bij met de helft van het geklopte ei.
  • Breng de massa over in een goed ingevette vuurvaste schaal en giet de rest van het ei erover.
  • Laat het ca. 25 min. in een 180-190°C. warme oven bakken.
  • Serveren met droge witte rijst, reepjes komkommer, plakjes banaan, seroendeng en uiteraard sambal.

Recept afdrukken
No ratings yet

In chinese kool verpakte kabeljauw

Recept categorieën: Groenten, Vis
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 chinese kool
  • 4 stukken kabeljauw van 100 g
  • 4 eetlepel(s) oestersaus
  • 1 eetlepel(s) sesamolie
  • mihoen
  • 1 rode paprika in repen
  • olie
  • peper
  • zout

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 180° C.
  • 2 x 4 bladeren chinese kool uitleggen; kabeljauw hierop en insmeren met oestersaus.
  • Bladeren dichtslaan en in vuurvaste schaal leggen en besprenkelen met sesamolie.
  • Verwarmen in de oven ± 10 à 12 minuten.
  • Mihoen koken zoals op de verpakking.
  • Rest chinese kool in grove stukken snijden.
  • Olie in wok verwarmen en paprika en chinese kool roerbakken.
  • Mihoen toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.

Recept afdrukken
No ratings yet

Met garnalen gevulde wraps

Recept categorieën: Vis, Wraps, Zeevruchten
Porties: 6
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 6 wraps
  • 250 g Noorse garnalen
  • 125 g taugé
  • 1 prei in ½ ringen
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 ui in ½ ringen
  • olie
  • peper
  • zout
  • 2 eetlepel(s) olie
  • ½ theelepel sambal
  • 3 eetlepel(s) zoete ketjap
  • 1 theelepel azijn
  • 1 eetlepel(s) suiker
  • 1 dl water
  • 1 theelepel aardappelzetmeel
  • 2 eetlepel(s) bieslook

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 160° C.
  • Olie verwarmen in wok; ui en rode paprika roerbakken.
  • Prei en taugé toevoegen en op smaak brengen met peper en zout; garnalen toevoegen.
  • Wraps open vouwen en vulling over wraps verdelen.
  • Wraps aan zijkanten dichtvouwen en oprollen en in vuurvaste schaal leggen.
  • In oven verwarmen.
  • In de wok olie verwarmen en sambal roerbakken (tot de olie rood gaat zien).
  • Ketjap, azijn, suiker en water toevoegen en aan de kook brengen.
  • Aardappelzetmeel aanmaken met koud water en door de kokende massa roeren.
  • 1 minuut doorkoken tot de saus licht gaat binden.
  • Bieslook erdoor roeren en over de warme wraps gieten .

Recept afdrukken
No ratings yet

Vurige Cointreau Flensjestaart

geflambeerde, zoete flensjestaart
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert, Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
calorieën: 350kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 300 g speltbloem een gezondere meeloptie
  • 3 dl ongezoete amandelmelk
  • 75 g kokosbloesemsuiker
  • Snufje roze Himalayazout
  • 2 scharreleieren
  • Boter om te bakken
  • 75 g gekoelde citroenboter boter aangemaakt met citroensap, citroenrasp en een scheut Cointreau
  • Citroensap
  • Citroenrasp
  • Jigger Cointreau
  • 1 dl cognac of sterke vieux

Instructies

  • Maak een beslag van gezeefde speltbloem, amandelmelk, kokosbloesemsuiker, roze Himalayazout en eieren.
  • Bak flensjes op de gebruikelijke manier.
  • Bereid van tevoren de citroenboter door boter te mengen met citroensap, citroenrasp en een scheut Cointreau.
  • Vorm het tot een staafje en laat het in de koelkast opstijven (ongeveer 3 uur).
  • Plaats enkele dunne plakjes citroenboter op elk flensje, rol ze op en leg ze naast elkaar op een schaal.
  • Giet de cognac over de flensjes, flambeer ze en serveer ze terwijl ze nog branden.

Notities

  • Probeer eens sinaasappelboter als alternatief voor citroenboter en flambeer met witte rum.
  • Voeg de citroenboter toe aan een warme vanillesaus en schep een eetlepel saus over elk flensje.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 15g | Sugar: 15g