Recept afdrukken
No ratings yet

Rissoles à la princesse

hartige gevulde frituur
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 g kippepoulet
  • 3 eetlepel(s) slagroom
  • 100 g gesmoord kippevlees
  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 dl melk
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Eerst kookt men de kippepoulet hakt deze fijn en vermengt met wat slagroom en flinters kippevlees (gebraiseerd).
  • Van bloem zout eieren melk boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken hiervan dunne flensjes eenzijdig bakken.
  • Elk flensje bedekken met een laagje kipperagoût de randen bevochtigen met wat achtergehouden beslag dichtvouwen en vastplakken paneren à l'anglaise en in hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Een kalfsragoût met daarin wat kappertjes gebruiken
  2. Een eierragoût vormen met daarin flinters magere ham en wat cayennepeper.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rissoles à l'Indienne

gekruide hartige en gevulde frituur
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 deciliter melk
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • 200 g mager lamsvlees
  • 30 g bloem
  • 25 g boter
  • 2 deciliter bouillon
  • snufje zout
  • 1 eetlepel kerrie
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van bloem zout eieren melk boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken hiervan dunne flensjes bakken.
  • Intussen de blokjes lamsvlees aanbraden.
  • Van boter en bloem + bouillon een dikke saus maken hierin het lamsvlees gaar smoren op smaak brengen met nog wat zout en de kerrie.
  • Van deze kerriesaus een laagje overlangs op elk flensje (ongebakken zijde) brenen op de randen wat achtergehouden beslag doen omvouwen dichtplakken paneren à l'anglaise en in hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Stukjes kip aanbraden en gaarmaken in kerriesaus + scheut sherry
  2. Blokjes varkensvlees/magere ham in een afgeslapte sambalsaus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rissoles à la frangipane

zoete gevulde fritures
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 deciliter dikke vanillesaus
  • 50 g bitterkoekjes
  • 2 jiggers Crème de Cacao
  • 300 g bloem
  • 3 deciliter melk
  • 75 g suiker
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • boter
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Eerst een stevige vaniljesaus maken bitterkoekjes grof verkruimelen door de saus mengen deze aromatiseren met een paar scheutjes Crème de Cacao of Curaçao.
  • Op de gewone wijze van gezeefde bloem melk suiker zout en eieren een stevig beslag maken hiervan tamelijk dunne flensjes eenzijdig bakken.
  • Telkens een flensje middenop bestrijken met wat saus met behulp van achtergehouden beslag de randen bevochtigen en dichtplakken.
  • Dubbelvouwen paneren à l'anglaise en in de frituur goudbruin afbakken.

Notities

Varianten:

  1. De vanillesaus vervangen door chocoladesaus met extra wat stukjes couverture
  2. Wijnsaus met verkruimelde boterkoekjes gebruiken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rissoles à la bouquetière

hartige gevulde groentefrituur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 deciliter water
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • 50 g bloemkool
  • 50 g doperwtjes
  • 50 g worteltjes
  • boter
  • 2 deciliter sauce béchamel
  • 25 g Parmesan
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van bloem zout eieren water boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken.
  • Hiervan dunne flensjes eenzijdig bakken.
  • De groenten (en brunoise) laten smoren binden met een sauce béchamel aan het geheel wat geraspte Parmesan toevoegen.
  • Van deze groentenragoût een laagje overlangs op elk flensje (ongebakken zijde) brengen dit dubbelvouwen en de rand met wat achtergehouden beslag dichtplakken.
  • Paneren à l'anglaise en in de hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Een macédoine van selderieknol kervel en ui
  2. Soepgroenten smoren en op dezelfde manier gebruiken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rissoles à l'ananas

zoete gevulde fritures
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 3 dl melk
  • 75 g suiker
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • boter
  • 2 dl abrikozenmarmelade
  • 1 blik ananas
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van gezeefde bloem melk suiker zout en eieren een glad flensjesbeslag maken hiervan op de gewone manier eenzijdig gebakken flensjes maken.
  • Van de marmelade en stukjes ananas een dikke pasta maken en hiervan overlangs een dunne laag op elk flensje doen.Dit oprollen halveren en elke helft met een prikker vaststeken.
  • De rissoles paneren à l'anglaise en in de hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Appelmoes en bigarreaux gebruiken i.p.v. abrikozen en ananas
  2. Een vruchtengelei en stukjes geweekte of verse abrikoos.

Recept afdrukken
No ratings yet

Poolse Nalesniki

Gevulde Flensjes
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Polen
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor de flensjes:

  • 200 g bloem
  • Snufje zout
  • 4 eieren
  • 4 deciliter melk
  • Boter

Voor de vulling:

  • 125 g boter
  • 125 g kwark of zure room
  • 1 ei
  • Snufjes zout en peper

Voor het paneren:

  • Eiwit
  • Paneermeel

Voor het frituren:

  • Frituurvet

Instructies

  • Maak op de gewone wijze een flensjesbeslag van bloem, zout, eieren, en melk.
  • Bak hiervan tamelijk dunne flensjes in een flensjespan.
  • Roer intussen de boter zacht en meng deze met de kwark (of zure room).
  • Voeg daarna het ei, zout en peper toe, en klop alles goed glad.
  • Bedek elk flensje met een dunne laag van deze kwarkvulling, rol ze op, snijd in 3 kleine stukken, paneer ze à l'anglaise, en bak ze goudgeel in de hete frituur.

Notities

Variaties:
Gebruik in plaats van kwark en boter zure room.
Maak een vulling met ragoût (bloem, boter, bouillon) waarin blokjes meikaas voor een hartigere smaak.

Recept afdrukken
No ratings yet

Chinese Loempia's

gevulde hartige en pikante friture
Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes
Land van herkomst: China
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • Snufje zout
  • 2 eieren
  • 4 dl water
  • Boter
  • 50 g garnalen
  • 250 g vleesresten bijv. varkensvlees, kip, enz.
  • Reuzel
  • 1 teentje knoflook geperst
  • Prei
  • Selderij
  • Taugé
  • Zout en peper naar smaak
  • Frituurvet

Instructies

  • Maak op de gebruikelijke manier een flensjesbeslag van bloem, zout, eieren, en water.
  • Bak heel dunne flensjes in een flensjespan.
  • Fruit de vleesresten en knoflook in reuzel.
  • Voeg prei, selderij, taugé, zout, peper, en eventueel gesnipperde garnalen toe.
  • Meng goed.
  • Leg een deel van deze vulling in het midden van elk flensje.
  • Vouw de onderste helft en zijkanten om, draai tot een croquettevorm, en plak de flap vast met wat beslag.
  • Verhit frituurolie of vet en bak de loempia's tot ze goudgeel en knapperig zijn.

Notities

Vervang varkensvlees bijvoorbeeld door kip of andere favoriete vleessoorten.
Gebruik in plaats van de genoemde groenten ook wel Boemboe Nasi Goreng of Sajoeran Kering voor variatie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde Zoete Flensjes

Totale tijd55 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • liter melk
  • 100 g suiker
  • Snufje zout
  • 3 eieren
  • Jigger Crème de Cacao
  • Boter
  • 2 deciliter vanillesaus
  • 50 g couverture
  • 25 g bitterkoekjes
  • Poedersuiker

Instructies

  • Maak van gezeefde bloem, melk, suiker, zout en eieren op de gebruikelijke wijze een glad flensjesbeslag.
  • Voeg een scheut Crème de Cacao toe voor extra aroma.
  • Bak van dit beslag op de gebruikelijke manier de flensjes.
  • Tussen elk paar flensjes breng je een laagje vanille-chocoladesaus aan (gewone vanillesaus waaraan couverture en verkruimelde bitterkoekjes zijn toegevoegd).
  • Dresseer de flensjes op een verwarmde schotel, bestrooi ze met poedersuiker en trek met een gloeiend ijzer overlangs strepen.

Notities

Variatie 1:

Maak een vulling van moccacrème en voeg een jigger notenlikeur toe.
Variatie 2:

Gebruik een gewone chocoladesaus met vulling van geraspte noot voor een andere smaakervaring.

Recept afdrukken
No ratings yet

Crêpes Suzette van Ben J. Kuyper

Crêpes Suzette
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
calorieën: 400kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor de Crêpes:

  • 300 g bloem
  • 50 g suiker
  • Snufje zout
  • 2 eieren
  • 4 deciliter melk
  • Boter voor het bakken

Voor de Sinaasappel-Curaçao Saus:

  • 25 g suiker
  • 75 g boter
  • 50 cc sinaasappelsap
  • 50 cc Curaçao likeur
  • Flinters sinaasappelschil

Voor het Flamberen:

  • Poedersuiker
  • Ruim cognac

Instructies

  • Maak een glad beslag van gezeefde bloem, suiker, zout, eieren en melk in een beslagkom.
  • Bak flensjes op de gebruikelijke manier en doordrenk ze met een suikerstroopje: smelt suiker en boter samen, voeg sinaasappelsap en flinters sinaasappelschil toe.
  • Voeg vervolgens Curaçaolikeur toe en laat het geheel op zacht vuur indikken.
  • Na het doordrenken, besprenkel de flensjes met suiker en daarna royaal met cognac.
  • Flambeer de flensjes voor een spectaculaire presentatie.

Notities

Experimenteer met verschillende likeuren zoals Bénédictine, Kirsch, enzovoort.
Varieer de flambage met bijvoorbeeld rum of arak voor een unieke smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 15g | Sugar: 20g

Recept afdrukken
No ratings yet

Luxe Kersen-Bitterkoekjes Flensjes

Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 75 g suiker
  • Snufje zout
  • 6 eieren
  • Wijnglas cherry-brandy
  • Boter
  • 3 dl roomsaus
  • 75 g gekonfijte kersen bigarreaux
  • 50 g bitterkoekjes
  • Poedersuiker
  • Cognac

Instructies

  • Maak van gezeefde bloem, suiker, zout en eieren op de gebruikelijke wijze een flensjesbeslag en maak het wat soepeler met een stevige scheut cherry-brandy.
  • Bak op de traditionele manier flensjes en vul deze met een laag dikke roomsaus, waaraan gesnipperde kersen en verkruimelde bitterkoekjes zijn toegevoegd.
  • Rol de flensjes vervolgens op, bestrooi met poedersuiker, besprenkel met cognac en serveer flambeerbaar.

Notities

Variaties:

Voeg perziken toe, vul met karamelsaus en flambeer met rum of arak.
Gebruik andere likeuren, vanillesaus en flambeer met dubbele vodka.