Recept afdrukken
No ratings yet

Rookworstpasteitjes met Pittige Mosterdsaus

Bereidingstijd35 minuten
calorieën: 550kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 4 Gelderse rookworsten recht
  • 1 rol vers bladerdeeg 270 gram
  • 1 ei
  • Saus:
  • 3 takjes dille fijngehakt
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 theelepel honing
  • ¼ theelepel sambal

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Snijd het grote plak bladerdeeg in vier gelijke kwarten.
  • Maak schuine inkepingen met een pizzasnijder op de onderste helft van de plakken bladerdeeg.
  • Maak de saus door grove mosterd, fijngesneden dille, honing en sambal te mengen.
  • Verdeel over elk plak bladerdeeg een theelepel van de saus (op de kant zonder inkepingen).
  • Snijd met een koksmes de uiteinden van de rookworst zodat deze mooi past in het bladerdeeg.
  • Leg de rookworst op de saus.
  • Vouw de kant met inkepingen voorzichtig over de worst en druk het bladerdeeg samen met een vork.
  • Smeer de bovenkant van de broodjes in met losgeklopt ei.
  • Bak de Rookworstbroodjes gedurende 24 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin zijn.

Notities

Een licht gekoelde rode wijn, zoals een Beaujolais of een Pinot Noir, vormt een mooie aanvulling op de hartige smaak van de rookworst en de pittige mosterdsaus.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 20g | Vet: 38g | Zout: 2mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Ambachtelijke Brabantse Worstenbroodjes

Recept categorieën: Snack, Vlees, Warme hapjes
Land van herkomst: Brabant
Porties: 10 stuks
calorieën: 290kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Brooddeeg:

  • 250 gram bloem
  • 100 milliliter melk
  • 60 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 14 gram gist
  • 5 gram witte basterdsuiker
  • 5 gram zout
  • 1 ei voor het bestrijken

Worstvulling:

  • 375 gram half-om-half gehakt
  • 40 gram paneermeel
  • 1 ei
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Zorg ervoor dat de melk een temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius heeft.
  • Verwarm het eventueel kort in de magnetron.
  • Meng vervolgens de melk, gist, witte basterdsuiker, zout, roomboter (op kamertemperatuur) en bloem tot een deeg.
  • Kneed goed door en vorm bolletjes van 40 gram.
  • Laat de bolletjes 30 minuten rijzen op een warme plek, zoals de rijsfunctie van de oven (of gebruik de conventionele stand op 40 graden Celsius).
  • Meng voor de worstvulling alle ingrediënten grondig.
  • Zorg voor gelijkmatige worstjes van 40 gram gehakt.
  • Rol de deegbolletjes uit tot ovale plakjes, waarbij je alleen van voor naar achter rolt, zodat je een ovale vorm krijgt.
  • Het deeg moet aan beide zijden minstens een centimeter breder zijn dan het worstje.
  • Leg een worstje over de lengte van het ovale deeg.
  • Vouw eerst de korte zijden over het worstje (eventueel een beetje uitrekken).
  • Vouw daarna de lange zijden naar elkaar toe.
  • Zorg ervoor dat het deeg niet overlapt, breng de uiteinden samen en knijp ze dicht.
  • Rol het geheel nog even stevig op en leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Als de naad niet naar beneden ligt, kunnen de broodjes tijdens het bakken openbarsten.
  • Laat de Brabantse worstenbroodjes 1 uur rijzen op een warme plek, gebruik hiervoor eventueel opnieuw de rijsfunctie van de oven op 40 graden Celsius.
  • Verwarm de oven voor op 235 graden Celsius.
  • Bestrijk de Brabantse worstenbroodjes met losgeklopt ei met behulp van een siliconen kwastje en bak ze vervolgens in ongeveer 15 minuten goudbruin.

Notities

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de hartige smaak van de Brabantse worstenbroodjes. De fruitige tonen van de wijn zullen mooi samengaan met de kruidige vulling.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 13g | Vet: 17g | Zout: 1.4mg | Sugar: 1g