Recept afdrukken
No ratings yet

Warme chocolade cakejes

Allerhande 2002
Recept categorieën: Cake, Chocolade, Nagerecht
Porties: 8 personen

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g chocolade extra bittere
  • 200 g roomboter
  • 2-3 eetlepels bloem
  • 3 eieren
  • 3 eierdooiers
  • 100 g suiker
  • cacaopoeder
  • boter om in te vetten

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 225 °C.
  • In pan ruim water aan de kook brengen.
  • Chocolade boven steelpan in stukjes breken.
  • Boter toevoegen.
  • Steelpan in pan met water hangen (au bain-marie) en water tegen de kook aan houden.
  • Chocolade in ca. 5 minuten laten smelten, af en toe roeren.
  • Intussen vormpjes invetten met boter en bestuiven met bloem.
  • Overtollig bloem eruit schudden.
  • Met mixer eieren, eierdooiers en suiker in ca. 2 minuten tot romige, lichtgele massa kloppen. Chocolademengsel bij eiermassa gieten en bestrooien met 1 eetlepel bloem.
  • Geheel luchtig door elkaar spatelen.
  • Chocoladebeslag over vormpjes verdelen.
  • Cakejes in midden van oven 10-12 minuten bakken (de binnenkant blijft zacht).
  • Op elk vormpje bord leggen, omkeren en ca. 30 seconden laten rusten.
  • Vormpjes voorzichtig van cakejes af tillen.
  • Cacaopoeder rond cakejes strooien.
  • Direct opdienen,bijvoorbeeld met lobbig geklopte (ongezoete) slagroom of een bolletje notenijs.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijstebrij creme brulee

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dessert, Nagerecht
Porties: 4 personen

Equipment

Ingrediënten

  • ½ vanillestokje
  • 6 dl volle melk,
  • 100 g dessertrijst kortkokende
  • zout
  • 50 g suiker
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Vanillestokje opensnijden.
  • In pan melk met vanillestokje aan de kook brengen.
  • Rijst toevoegen en met mespunt zout in 12 minuten tot pap koken,af en toe roeren.
  • Vanillestokje eruit halen. 30 g suiker door rijstebrij roeren.
  • Vormpjes invetten.
  • Rijstebrij over vormpjes verdelen en tot gebruik laten afkoelen.

BEREIDEN:

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Rest van suiker over rijstebrij strooien.
  • Suiker vlak onder grill in 4 minuten laten karameliseren.
  • Bestrooien met kaneelpoeder.
  • Direct serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Preisoufflé met Gruyère

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hartige taart, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Zwitserland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
calorieën: 300kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 25 g Grana Padano fijngeraspt
  • 50 g boter
  • 20 g patentbloem
  • 175 ml melk
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • ½ zak panklare prei à 300 g
  • Cayennepeper
  • 50 g geraspte Gruyère kaas
  • 2 eieren gesplitst

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bestrooi de binnenkant van ingevette soufflévormpjes met Grana Padano.
  • Smelt op laag vuur 25 g boter, voeg bloem toe en laat 2-3 minuten al roerend garen.
  • Schenk de melk in scheuten erbij.
  • Roer de tijm en een mespunt zout erdoor en laat de saus op laag vuur 20 minuten koken.
  • Roer tot alle klontjes zijn verdwenen.
  • Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Stoof in een hapjespan met antiaanbaklaag de prei in 25 g boter in 20 minuten gaar.
  • Pureer de prei met een mespunt cayennepeper en zout naar smaak in een keukenmachine tot een gladde massa.
  • Roer de preipuree en Gruyère door de saus en spatel de dooiers erdoor.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het preimengsel.
  • Vul de vormpjes voor de helft met het mengsel en zet ze in een met warm water gevulde ovenschaal.
  • Schuif de schaal in het midden van de oven en bak de soufflés in 35-40 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Wijnadvies:

Een droge, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht vanwege de romige textuur en de hartige smaak van de Gruyère.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 12g | Vet: 20g | Zout: 1.5mg | Sugar: 2g