Ierse Aardappeltaart
Ingrediënten
- 1 pak bladerdeeg Danerolles, koeling
- 600 gr aardappels in schil gekookt
- Zout peper
- 400 gr rijpe peren geschild, in dunne plakken
- 300 gr cheddarkaas in plakken
- 1 ¼ dl zure room
- 3 eidooiers
- 4 eetlepels geraspte oude kaas
- Nootmuskaat
- 1 theelepel gedroogde majoraan
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Bekleed een springvorm met het bladerdeeg, snijd het overhangende deeg af.
- Leg bakpapier en steunvulling op het deeg.
- Bak het deeg in het midden van de oven gedurende 15 minuten.
- Schil de aardappels en snijd ze in zeer dunne plakjes.
- Schik een laag aardappels op de voorgebakken deegbodem, bestrooi met zout en peper.
- Leg een laag peren en vervolgens een laag cheddarkaas.
- Herhaal dit nog een keer.
- Bedek de taart met aardappels, dakpansgewijs geschikt.
- Meng in een kom zure room, eidooiers, geraspte oude kaas, zout, peper, nootmuskaat en gedroogde majoraan.
- Giet dit mengsel over de taart.
- Bak de taart in de oven gedurende nog 30-40 minuten of totdat de aardappels gaar zijn.
Notities
Wijnadvies:
Deze taart gaat goed samen met een frisse, fruitige wijn met zachte, milde zuren. Probeer bijvoorbeeld de Château de Didonne, Vin de Pays de Charentais Colombard uit 1992.