Recept afdrukken
No ratings yet

Ierse Aardappeltaart

Recept categorieën: Bijgerecht, Hartige taart
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 pak bladerdeeg Danerolles, koeling
  • 600 gr aardappels in schil gekookt
  • Zout peper
  • 400 gr rijpe peren geschild, in dunne plakken
  • 300 gr cheddarkaas in plakken
  • 1 ¼ dl zure room
  • 3 eidooiers
  • 4 eetlepels geraspte oude kaas
  • Nootmuskaat
  • 1 theelepel gedroogde majoraan

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bekleed een springvorm met het bladerdeeg, snijd het overhangende deeg af.
  • Leg bakpapier en steunvulling op het deeg.
  • Bak het deeg in het midden van de oven gedurende 15 minuten.
  • Schil de aardappels en snijd ze in zeer dunne plakjes.
  • Schik een laag aardappels op de voorgebakken deegbodem, bestrooi met zout en peper.
  • Leg een laag peren en vervolgens een laag cheddarkaas.
  • Herhaal dit nog een keer.
  • Bedek de taart met aardappels, dakpansgewijs geschikt.
  • Meng in een kom zure room, eidooiers, geraspte oude kaas, zout, peper, nootmuskaat en gedroogde majoraan.
  • Giet dit mengsel over de taart.
  • Bak de taart in de oven gedurende nog 30-40 minuten of totdat de aardappels gaar zijn.

Notities

Wijnadvies:
Deze taart gaat goed samen met een frisse, fruitige wijn met zachte, milde zuren. Probeer bijvoorbeeld de Château de Didonne, Vin de Pays de Charentais Colombard uit 1992.