Recept afdrukken
No ratings yet

Italiaanse Groentetaartjes

Recept categorieën: Hartige taart, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Porties: 10 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 125 gr boter
  • Zout
  • 250 gr courgette
  • 1 paprika
  • 300 gr broccoli in roosjes
  • 300 gr venkel in blokjes
  • 200 gr groene asperges in stukjes
  • 250 gr champignons in plakjes
  • 4 eieren
  • 3 dl slagroom
  • 150 gr blauwschimmelkaas Gorgonzola
  • 2 theelepels gedroogde salie
  • Zout
  • peper
  • 100 gr zonnebloempitten

Instructies

Voorbereiding:

  • Meng bloem met 1/2 theelepel zout.
  • Snijd de boter met twee messen door de bloem.
  • Voeg 3 eetlepels ijskoud water toe en kneed snel tot deeg.
  • Laat afgedekt in de koelkast 30 minuten rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken en rol uit tot cirkels van 10 cm doorsnede.
  • Bekleed de quichevormpjes ermee.
  • Bak de taartbodems 15 minuten blind in de oven.
  • Kook de groenten 7 minuten in ruim kokend water.
  • Spoel ze koud af.
  • Klop de eieren los met room, kaas, salie, zout en peper.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Verdeel de voorgekookte groenten en zonnebloempitten over de taartbodems.
  • Schenk het eimengsel erover.
  • Bak in de oven gedurende 15-20 minuten, tot de taartjes gaar en goudbruin zijn.

Notities

Serveer warm. Geniet van deze heerlijke Italiaanse groentetaartjes!

Recept afdrukken
No ratings yet

Hartige Garnalentaartjes

Recept categorieën: Hartige taart, Tussengerecht, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 1 eetlepel boter
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 200 gr champignons in vieren
  • 1 dl visfond pot, 400 ml
  • 3 eieren
  • 1 dl slagroom
  • 400 gr gepelde garnalen
  • Zout peper
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 1 eetlepel fijngehakte dille

Instructies

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol de ontdooide plakjes deeg dun uit en bekleed de taartvormpjes ermee.
  • Bak de taartbodems 10 minuten blind in de oven.
  • Bak in boter de fijngehakte sjalotten gedurende 5 minuten.
  • Voeg de champignons toe en bak nog eens 5 minuten.
  • Voeg de visfond toe en laat het geheel iets inkoken.
  • Haal van het vuur.
  • Klop de eieren met de room los en roer dit door het champignonmengsel.
  • Voeg de garnalen, zout, peper, de helft van de peterselie en dille toe.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Verdeel het mengsel over de taartvormpjes.
  • Bak in de oven gedurende 20-30 minuten tot het eimengsel gestold is.
  • Haal de taartjes uit de vorm.
  • Bestrooi voor het opdienen met de rest van peterselie en dille.

Notities

Geniet van deze heerlijke hartige garnalentaartjes als voor- of tussengerecht!

Recept afdrukken
No ratings yet

Ratatouille Taartjes

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 100 gr bloem
  • 50 gr boter
  • ¼ theelepel zout
  • 2 eetlepels koud water

Voor de ratatouille:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 75 gr ui fijngehakt
  • 100 gr courgette in kleine blokjes
  • 75 gr rode paprika in kleine blokjes
  • 75 gr gele paprika in kleine blokjes
  • 100 gr aubergine in kleine blokjes
  • 1 teentje knoflook geperst
  • Suiker naar smaak
  • 1 bouquet garni tijm, stelen van peterselie en laurierblaadje gebonden in preiblad

Instructies

Voorbereiden:

  • Meng bloem en zout.
  • Snijd de boter met twee messen erdoor.
  • Voeg 2 eetlepels koud water toe en kneed snel tot een samenhangend deeg.
  • Laat afgedekt in de koelkast 30 minuten rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verdeel het deeg in vier stukken en rol uit.
  • Snijd 4 cirkels (doorsnede 10 cm) uit.
  • Bekleed de vormpjes met het deeg en bak de bodems 25 minuten blind.

Voor de ratatouille:

  • Verhit de olijfolie in een ovenbestendige pan.
  • Bak ui en geperste knoflook 5 minuten zacht.
  • Voeg zout en suiker toe.
  • Doe paprika's, courgette en aubergine erbij en bak nog 5 minuten mee.
  • Voeg bouquet garni en tomaten toe.
  • Meng goed en zet de pan afgedekt met aluminiumfolie
  • 50 minuten in de oven, de laatste 20 minuten zonder folie, af en toe omscheppen.
  • Verwijder het bouquet garni.

Bereiden:

  • Vul de taartbodempjes met de ratatouille.
  • Verwarm de taartjes 10 minuten in de oven op 200 °C.
  • Garneer met basilicum.

Notities

Serveer deze heerlijke ratatouille taartjes als smaakvol bijgerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Münster Taartje

Recept categorieën: Nagerecht, Taart
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 175 gr bloem
  • Zout
  • 50 gr walnoten fijngehakt
  • 1 ei
  • 1 eetlepel notenolie
  • 200 gr Münsterkaas
  • 1,25 dl slagroom
  • 2 eidooiers
  • 100 gr blauwe druiven
  • 12 halve walnoten

Instructies

  • Meng bloem met 1 theelepel zout. Voeg noten, ei, olie en 4 eetlepels koud water toe.
  • Kneed snel tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg verpakt in plasticfolie 1 uur in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bekleed de taartvormpjes met het deeg en vul ze met steunvulling.
  • Bak de taartbodems 15 minuten in het midden van de oven.
  • Verwijder de steunvulling en bak de bodems nog 5 minuten.
  • Pureer de Münsterkaas met slagroom en eidooiers.
  • Verdeel dit mengsel over de taartbodems.
  • Bak in de oven gedurende 15 minuten, totdat de vulling gaar en goudbruin is.
  • Serveer de taartjes met blauwe druiven en halve walnoten.

Notities

Geniet van dit heerlijke Münster Taartje als een smakelijk nagerecht!

Recept afdrukken
No ratings yet

Ierse Aardappeltaart

Recept categorieën: Bijgerecht, Hartige taart
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 pak bladerdeeg Danerolles, koeling
  • 600 gr aardappels in schil gekookt
  • Zout peper
  • 400 gr rijpe peren geschild, in dunne plakken
  • 300 gr cheddarkaas in plakken
  • 1 ¼ dl zure room
  • 3 eidooiers
  • 4 eetlepels geraspte oude kaas
  • Nootmuskaat
  • 1 theelepel gedroogde majoraan

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bekleed een springvorm met het bladerdeeg, snijd het overhangende deeg af.
  • Leg bakpapier en steunvulling op het deeg.
  • Bak het deeg in het midden van de oven gedurende 15 minuten.
  • Schil de aardappels en snijd ze in zeer dunne plakjes.
  • Schik een laag aardappels op de voorgebakken deegbodem, bestrooi met zout en peper.
  • Leg een laag peren en vervolgens een laag cheddarkaas.
  • Herhaal dit nog een keer.
  • Bedek de taart met aardappels, dakpansgewijs geschikt.
  • Meng in een kom zure room, eidooiers, geraspte oude kaas, zout, peper, nootmuskaat en gedroogde majoraan.
  • Giet dit mengsel over de taart.
  • Bak de taart in de oven gedurende nog 30-40 minuten of totdat de aardappels gaar zijn.

Notities

Wijnadvies:
Deze taart gaat goed samen met een frisse, fruitige wijn met zachte, milde zuren. Probeer bijvoorbeeld de Château de Didonne, Vin de Pays de Charentais Colombard uit 1992.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tartelettes met Griet en Jonge Prei

Recept categorieën: Tussengerecht, Vis, Voorgerechten
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 6
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 6 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 350-400 g gefileerde griet in 12 stukken gesneden
  • ½ dl droge witte wijn
  • 1 dl visbouillon
  • 1 ¾ dl slagroom
  • 350 g prei in dunne ringen
  • 15 g boter
  • Zout en versgemalen witte peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol de ontdooide plakjes bladerdeeg iets uit en bekleden hiermee de ingevette vormpjes.
  • Bak ze blind in de oven gedurende 10 minuten.
  • Verwijder de vulling en bak de tartelettes nog 5-10 minuten totdat ze lichtbruin zijn.
  • Leg de stukken vis naast elkaar in een beboterde ovenschaal.
  • Schenk de witte wijn en visbouillon erover.
  • Breng tegen de kook aan op het fornuis.
  • Dek af met beboterd aluminiumfolie en zet 1 minuut in de oven.
  • Schep de vis uit de schaal en houd het warm.
  • Laat het kookvocht op hoog vuur inkoken tot een dikke saus.
  • Voeg de room en de helft van de prei toe.
  • Laat het inkoken tot sausdikte.
  • Verhit de boter en bak de rest van de prei met zout en peper gedurende 5 minuten zachtjes.
  • Verdeel de gebakken prei over de tartelettes en leg de vis erbovenop.
  • Verwarm nog 3 minuten in de hete oven.
  • Schep een beetje saus over de vis voor het serveren.

Notities

Geniet van deze tartelettes met griet en jonge prei als verfijnd voor- of tussengerecht!

Sinaasappeltaart
Recept afdrukken
No ratings yet

Sinaasappeltaart van Auteur onbekend

Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sinaasappels schoongeboend
  • 200 g bloem gezeefd
  • 50 g cacao
  • 200 g boter koude / in blokjes
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 6 eieren
  • 1 citroen

Instructies

  • Rasp de schil van 1 sinaasappel fijn.
  • Meng in de keukenmachine de bloem, cacao en sinaasappelrasp met 125 g boter, 100 g suiker en 1 ei tot een samenhangend deeg.
  • Verpak het in plasticfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200 º C.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht.
  • Bekleed de taartvorm ermee.
  • Leg bakpapier over het deeg en leg de steunvulling erop.
  • Dit voorkomt dat de bodem gaat rijzen.
  • Bak de taartbodem in 25 minuten lichtbruin.
  • Pers 1 sinaasappel en de citroen uit.
  • Snijd de geraspte sinaasappel in 6 plakken, halveer die en verwijder schil en pitten.
  • Smelt in een pan de rest van de boter.
  • Klop in de keukenmachine 5 eieren en het citrussap met 100 g suiker en een mespunt zout
  • schuimig.
  • Schenk, terwijl de machine draait, de boter erbij.
  • Neem de taartvorm uit de oven, gooi steunvulling en bakpapier weg.
  • Schenk het eimengsel in de taartbodem en verdeel de sinaasappelschillen erover.
  • Bak de taart in 30 minuten gaar.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaamse saucijzenragoût

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: België
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 300 gr rundergehakt
  • 2 theelepels kruidenmelange voor vlees Maggi
  • 2 eetlepels olie
  • 2 zakjes culinaire witte wijnsaus Maggi
  • 4 lente-uitjes in ringen
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol de plakjes deeg iets dunner uit en bekleed er de vormpjes mee.
  • Dek het deeg met bakpapier af en vul het met de steunvulling.
  • Bak de bakjes ± 15 minuten in de oven.
  • Verwijder de vulling en het papier en bak de bakjes nog ± 5 minuten.
  • Laat ze iets afkoelen en neem de bakjes voorzichtig uit vormpjes.
  • Maak het gehakt aan met de kruidenmelange en vorm het tot kleine dunne worstjes.
  • Bak de worstjes in de olie rondom aan, temper het vuur en bak de worstjes in nog ± 3 minuten.
  • Maak met het sauspoeder en 5 dl koud water een saus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Voeg de worstjes en de lente-ui aan de saus toe en warm de ragoût goed door. Breng op smaak met zout en peper.

Recept afdrukken
No ratings yet

Druiven-notentaart

Recept categorieën: Taart
Porties: 6 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 400 gram bladerdeeg diepvries
  • abrikozenmarmelade of -moes
  • 125 gram rijst gekookte
  • 4 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ½ dl rode wijn
  • 1 sinaasappel de schil en het sap er van
  • 250 gram zoete druiven ontpitte
  • 75 gram hazelnoten
  • 75 gram paranoten zonder vlies
  • poedersuiker
  • grand marnier

Voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • 60 gram suiker
  • 200 gram boter
  • 2 eidooiers

Voor de vulling:

  • 90 gram amandelen gemalen
  • 90 gram poedersuiker
  • 1 ei
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 400 gram witte druiven
  • 300 gram blauwe druiven
  • 40 gram kristalsuiker

Instructies

  • Laat het bladerdeeg ontdooien en rol het dun uit.
  • Bedek hiermee de bodem en zijkant van een ingevette springvorm en bestrijkhet met abrikozenmoes.
  • Halveer de gepelde druiven en ontpit ze.
  • Maal de gepelde hazelnoten en paranoten fijn.
  • Klop het eiwit met een beetje suiker tot stijve pieken.
  • Vermeng de met vanillesuiker gekookte rijst met de rode wijn, de overige suiker, het losgeklopte eigeel, het sinaasappelsap, de geraspte sinaasappelschil, de hazelnoten en de paranoten en schep hier het stijfgeklopte eiwit luchtig door.
  • Vul de deegvorm met deze rijstmassa en bak de taart 1 1/4 uur bij een temperatuur van 180°C.
  • Dek eventueel af met aluminiumfolie.
  • Bedruppel de taart met wat grand marnier en bestrooi hem daarna met poedersuiker.

Deeg:

  • Meng de bloem, de suiker en de boter tot een kruimelig deeg.
  • Voeg de eidooiers en 1-2 eetlepels water toe, kneed het snel tot een samenhangend deeg en leg het 10 minuten in de vriezer.
  • Verwarm de oven voor op 210 °C.
  • Rol 2/3 deel van het deeg uit tot een ronde lap van 28 cm doorsnee.
  • Bekleed de vorm met het deeg en prik de bodem met een vork in.
  • Rol uit de rest van het deeg 3 dunne strengen, vlecht deze en plak de vlecht met water op de deegrand.
  • Vorm wijnranken en bladeren uit de deegafsnijdsels.
  • Vul de deegbodem met bakpapier en een steunvulling en bak de bodem 10 minuten in het midden van de oven.
  • Verwijder het bakpapier en de steunvulling, zet de bodem nog 10 minuten in de oven terug en bak de deegversieringen 10 minuten mee.

Vulling:

  • Vermeng de amandelen, de poedersuiker, het ei en de crème fraîche.
  • Ontpit de druiven.
  • Bestrijd de voorgebakken deegbodem met de amandelcrème, verdeel de witte druiven erover en bak de taart 20 minuten in het midden van de oven.
  • Schakel de oven terug naar 180°C.
  • Leg de blauwe druiven als een druiventros op de taart, strooi de suiker erover en bak de taart nog 25 minuten verder.
  • Garneer de taart met de wijnranken en de bladeren en serveer hem lauwwarm.

Recept afdrukken
No ratings yet

Citroenschuimtaart van Astrid Veltman

Recept categorieën: Taart
Porties: 6
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 6 plakjes diepvriesbladerdeeg
  • 2 citroenen
  • 225 gram suiker
  • 3 eieren
  • 20 gram custardpoeder
  • 30 gram boter

Instructies

  • Bekleed een taartvorm van 24 cm doorsnee met het bladerdeeg, leg er een stuk bakpapier en een steunvulling op en bak de bodem in een op 225°C voorverwarmde oven in ± 25 minuten gaar.
  • Haal de bonen en het bakpapier eruit en bak de taartbodem dan nog 10 minuten.
  • Rasp de citroenen en pers ze uit.
  • Splits de eieren.
  • Klop de eidooiers met 100 gr suiker dik.
  • Roer de custard met wat water los en bind hiermee 4 dl kokend water.
  • Roer dit bij de dooiermassa, schenk het terug in de pan en laat het al roerend binden, zonder te koken.
  • Roer er het citroensap, de rasp en de boter door en schenk deze massa in de taartbodem.
  • Klop de eiwitten met de bij beetjes toegevoegde suiker stijf, bedek de taart hiermee en laat hem onder een verwarmde grill even bijkleuren.