Recept afdrukken
No ratings yet

Amandeltaartje met citroen

Recept categorieën: Taart
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 200 gram gezeefde bloem
  • 25 gram suiker
  • 1 mespunt zout
  • 100 gram koude boter in blokjes

Voor de vulling:

  • 75 gram boter
  • 100 gram fijngemalen amandelen
  • 200 gram suiker
  • de geraspte schil en het sap van 2 citroenen
  • 4 eieren
  • poedersuiker

Instructies

Deeg:

  • Meng de bloem met de suiker en het zout, maak in het midden een kuiltje,
  • doe de boter hierin en kneed het snel door.
  • Voeg 2 eetlepels ijswater toe en kneed het snel tot een samenhangend deeg.
  • Vorm het deeg tot een bal en laat die afgedekt in de koelkast 1 uur rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bekleed de vorm met het deeg, zodat een rand van 2 cm hoog ontstaat.
  • Bedek het deeg met bakpapier, vul het met een steunvulling en bak de bodem
  • 15
  • minuten in het midden van de oven.
  • Verwijder het bakpapier en de steunvulling.

Vulling:

  • Smelt de boter.
  • Meng de amandelen, de suiker, de citroenschil en het sap, de boter en de
  • eieren en pureer het tot een smeuïge massa.
  • Verdeel de amandelmassa over de deegbodem en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de taart nog 15 minuten in het midden van de oven en laat hem afkoelen.
  • Schep de poedersuiker in een zeefje en bestuif de bovenkant van de taart hier
  • royaal mee.
  • American cooki

Quiche d'anise
Recept afdrukken
No ratings yet

Anijzige Quiche met Venkel en Pastinaak

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hartige taart
Land van herkomst: Schotland
Porties: 8 personen
calorieën: 380kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 200 gram gezeefde bloem
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram koude boter in blokjes
  • 1 ei
  • 1 eetlepel water
  • 1 mespuntje anijspoeder
  • Boter om in te vetten

Voor de vulling:

  • 50 gram pastinaak in kleine blokjes
  • Sap van 0.5 limoen
  • 50 gram venkel dun gesneden
  • 100 gram spekjes
  • 3 takjes dragon alleen de blaadjes
  • 3 eieren
  • 150 ml slagroom
  • 200 ml melk
  • Peper en zout naar smaak

Eventueel:

  • plakjes Chaumes roodbacteriekaas

Instructies

Voor het deeg:

  • Meng in een keukenmachine de bloem, zout, koude boter en anijspoeder tot een kruimelig deeg.
  • Voeg vervolgens het ei en water toe en kneed tot een samenhangend deeg.
  • Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een lap van Ø 33 cm en bekleed hiermee de ingevette quichevorm.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak de bodem 15 minuten blind.

Voor de vulling:

  • Blancheer de pastinaak kort in water met limoensap en spoel af met koud water.
  • Klop de eieren licht op en meng met slagroom, melk, peper en zout.
  • Verdeel de gebakken bodem over de quichevorm.
  • Voeg de spekjes, venkel, pastinaak en dragonblaadjes toe.
  • Giet het eimengsel eroverheen en leg eventueel plakjes Chaumes op de vulling.
  • Bak de quiche in 40-45 minuten goudbruin en gaar.

Notities

  • Serveer de quiche warm of op kamertemperatuur.
  • Varieer met de vulling, bijvoorbeeld met kip, ananas, mango en lente-ui.

Wijnadvies:

Deze quiche gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. De frisse tonen van de wijn complementeren de anijsachtige smaken van de quiche en de romige textuur van de vulling.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 12g | Vet: 25g | Zout: 1.2mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Hartige Garnalentartaartjes

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Tussengerecht, Vis, Voorgerechten
Porties: 4 personen
calorieën: 400kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 4 plakjes diepvriesbladerdeeg
  • 1 eetlepel boter
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 200 gram champignons in vieren
  • 1 dl visfond uit pot, 400 ml
  • 3 eieren
  • 1 dl slagroom
  • 400 gram garnalen
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 1 eetlepel fijngehakte dille

Instructies

Voorbereiden:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol de ontdooide plakjes deeg dun uit en bekled de taartvormpjes ermee.
  • Bak de taartbodems blind in de oven gedurende ongeveer 10 minuten.
  • Bak in boter de fijngehakte sjalotjes gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de champignons toe en bak nog eens 5 minuten.
  • Voeg de visfond toe en laat het geheel iets inkoken.
  • Haal van het vuur.

Bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Klop de eieren los met de room.
  • Roer dit mengsel door het champignonmengsel.
  • Voeg de garnalen, zout, peper, de helft van de peterselie en de dille toe.
  • Verdeel het mengsel over de taartjes en bak in de oven gedurende ongeveer 20-30 minuten, totdat het eimengsel gestold is.
  • Haal de taartjes uit de vorm en bestrooi ze voor het opdienen met de rest van de peterselie en dille.

Notities

Serveer deze hartige garnalentartaartjes als verfijnd voor- of tussengerecht, gegarneerd met verse kruiden voor extra smaak. Geniet van de heerlijke combinatie van garnalen en champignons in een luchtige taartvorm!

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Ratatouilletaartjes

Geniet van deze heerlijke ratatouilletaartjes als bijgerecht met een knapperige bodem en smaakvolle groenten. Perfect voor liefhebbers van de Franse keuken!
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hartige taart
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 100 gram bloem
  • 50 gram boter
  • ¼ theelepel zout
  • 2 eetlepels koud water

Voor de ratatouille:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 75 gram ui fijngesneden
  • 100 gram courgette in blokjes
  • 75 gram rode paprika in blokjes
  • 75 gram gele paprika in blokjes
  • 100 gram aubergine in blokjes
  • 1 teentje knoflook geperst
  • Suiker naar smaak
  • 1 bouquet garni tijm, stelen van peterselie, laurierblaadje gebonden in een preiblad
  • 2 ontvelde ontpitte tomaten, in kleine blokjes

Instructies

Voorbereiden:

  • Meng bloem en zout.
  • Snijd de boter met twee messen erdoor.
  • Voeg 2 eetlepels koud water toe en kneed snel tot een samenhangend deeg.
  • Laat afgedekt in de koelkast ongeveer 30 minuten rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verdeel het deeg in vier gelijke porties en rol uit.
  • Snijd 4 cirkels (doorsnede ongeveer 10 cm) uit.
  • Bekleed de bakvormpjes met het deeg.
  • Bak de bodems blind in de oven gedurende ongeveer 25 minuten.
  • Snijd de ui, courgette, rode paprika, gele paprika en aubergine in kleine blokjes.
  • Verhit de olijfolie in een ovenbestendige pan en bak de ui en geperste knoflook zachtjes gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Voeg zout en suiker toe.
  • Voeg de paprika's, courgette en aubergine toe en bak ze mee gedurende 5 minuten.
  • Voeg het bouquet garni en de tomaten toe en meng alles goed door.
  • Dek de pan af met aluminiumfolie en zet het geheel ongeveer 50 minuten in de oven, waarbij je de laatste 20 minuten het aluminiumfolie verwijdert.
  • Schep af en toe om en verwijder het bouquet garni.

Bereiden:

  • Vul de taartbodempjes met de ratatouille.
  • Verwarm de taartjes ongeveer 10 minuten in de oven op 200°C.
  • Garneer met verse basilicum en serveer.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ierse Aardappeltaart met Peer en Cheddar

Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Hartige taart, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Porties: 8
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 pak bladerdeeg Danerolles, koeling
  • 600 gram aardappels in schil gekookt
  • Peper & zout
  • 400 gram rijpe peren geschild in dunne plakken
  • 1 ¼ deciliter zure room
  • 3 eieren
  • 300 gram cheddar in plakken
  • 4 eetlepels geraspte oude belegen kaas
  • Nootmuskaat
  • 1 theelepel gedroogde majoraan

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bekleed de springvorm met het bladerdeeg, snijd het overhangende deeg af.
  • Leg bakpapier en steunvulling op het deeg en bak in het midden van de oven gedurende ± 15 minuten.
  • Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakken.
  • Op de voorgebakken deegbodem (verwijder het papier en de vulling) leg je achtereenvolgens een laagje aardappel, zout, peper, een laagje peer, en een laagje cheddar.
  • Herhaal dit nog een keer.
  • Bedek het geheel met aardappelschijfjes, dakpansgewijs geschikt.
  • Meng zure room, eidooiers, oude kaas, zout, peper, nootmuskaat en majoraan en giet dit over de taart.
  • Bak de taart in de oven gedurende nog ± 30-40 minuten, totdat deze gaar is.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse, fruitige wijn met zachte, milde zuren past goed bij deze taart. Probeer bijvoorbeeld Château de Didonne, Vin de pays de Charentais Colombard 1992.