Recept afdrukken
No ratings yet

Bocca di Donna

luchtige chocoladetaart
Recept categorieën: Nagerecht, Taart
Land van herkomst: Italië
Porties: 6
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 50 gram maïzena
  • 50 gram bloem
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • zout
  • 6 eieren
  • 200 gram fijne tafelsuiker
  • 50 gram poedersuiker
  • 3 eetlepels tuinvruchtenjam pot, AH
  • ½ eetlepel boter om in te vetten
  • bakpapier

Instructies

  • Knip uit het bakpapier een cirkel ter grootte van de springvormbodem.
  • Vet de springvorm in en leg de cirkel op de bodem.
  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Meng de maïzena, de bloem, het cacaopoeder en 1 mespuntje zout in een kom.
  • Splits de eieren boven 2 kommen.
  • Klop de dooiers met de suiker schuimig.
  • Zeef het maïzenamengsel geleidelijk bij het eimengsel en klop het erdoor.
  • Klop de eiwitten stijf met 25 gr poedersuiker en spatel ze door het eimengsel.
  • Schep het deeg in de vorm en bak de taart ± 1 uur in het midden van de oven.
  • Neem de taart uit de oven en laat hem in de vorm afkoelen.
  • Neem de taart uit de vorm en snijd hem met een scherp mes horizontaal door.
  • Besmeer de onderste taarthelft met de jam, zet de bovenkant erop en druk de taart licht aan.
  • Bestrooi hem met de poedersuiker.
  • Toscaanse citroe

Recept afdrukken
No ratings yet

Ierse Aardappeltaart met Peer en Cheddar

Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Hartige taart, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Porties: 8
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 pak bladerdeeg Danerolles, koeling
  • 600 gram aardappels in schil gekookt
  • Peper & zout
  • 400 gram rijpe peren geschild in dunne plakken
  • 1 ¼ deciliter zure room
  • 3 eieren
  • 300 gram cheddar in plakken
  • 4 eetlepels geraspte oude belegen kaas
  • Nootmuskaat
  • 1 theelepel gedroogde majoraan

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bekleed de springvorm met het bladerdeeg, snijd het overhangende deeg af.
  • Leg bakpapier en steunvulling op het deeg en bak in het midden van de oven gedurende ± 15 minuten.
  • Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakken.
  • Op de voorgebakken deegbodem (verwijder het papier en de vulling) leg je achtereenvolgens een laagje aardappel, zout, peper, een laagje peer, en een laagje cheddar.
  • Herhaal dit nog een keer.
  • Bedek het geheel met aardappelschijfjes, dakpansgewijs geschikt.
  • Meng zure room, eidooiers, oude kaas, zout, peper, nootmuskaat en majoraan en giet dit over de taart.
  • Bak de taart in de oven gedurende nog ± 30-40 minuten, totdat deze gaar is.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse, fruitige wijn met zachte, milde zuren past goed bij deze taart. Probeer bijvoorbeeld Château de Didonne, Vin de pays de Charentais Colombard 1992.