Carrot cake
wortelcake / Allerhande 2003
porties: 8 personen
ingrediënten
- 200 g boter
- 1 kleine winterpeen dun geraspt
- 150 g fijne kristalsuiker
- 2 eieren
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl kaneel
- 125 g blanke rozijnen
- 100 g verse roomkaas
- 125 g poedersuiker
- 1 zakje vanillesuike
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Leg het bakpapier op de bodem van de bakvorm.
- Smelt 150 g boter.
- Meng de boter, wortel, suiker, eieren en een mespunt zout met een mixer of garde in een kom. Zeef het bakmeel boven het ei-wortelmengsel en klop de kaneel erdoor.
- Roer vervolgens de rozijnen erdoor en giet het beslag in een bakvorm.
- Bak de wortelcake in het midden van de oven in ca. 45 min. goudbruin en gaar.
- Test de gaarheid door in de cake te prikken met een satéstokje (het stokje moet schoon uit de cake komen).
- Neem de cake uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen.
- Laat de rest van de boter zacht worden (niet smelten).
- Roer de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker erdoor met een mixer, tot er een glad glazuur ontstaat.
- Neem de cake uit de bakvorm en leg op een schaal.
- Strijk het glazuur met een spatel over de cake uit en laat het glazuur langs de rand druipen.
- Zet de cake nog 15 min. in de koelkast zodat het glazuur weer wat opstijft (het glazuur wordt niet hard).
- Snijd de cake in 4 blokken en halveer diagonaal of recht.
Tips / Opmerkingen
U kunt de wortelcake ook als petit-fours serveren.
Maak dan wel anderhalf keer zoveel glazuur.
Snijd de cake voor het glazuren in 16 blokjes, bestrijk ze met glazuur en leg elk blokje in een papieren cakevormpje.
Maak dan wel anderhalf keer zoveel glazuur.
Snijd de cake voor het glazuren in 16 blokjes, bestrijk ze met glazuur en leg elk blokje in een papieren cakevormpje.