Opgerolde koek
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Kevenaar
- 3 eieren
- 75 gram suiker
- 60 gram bloem
- ½ theelepel zout
- 75 gram jamglazuur uit een pot
- Poedersuiker
- Gekonfijte vruchten voor garnering
Verwarm de oven voor op matige temperatuur.
Smeer een bakplaat in met boter.
Maak van vetvrij papier een rechthoekige bakvorm van ongeveer 35 x 25 cm met een hoogte van 3 cm.
Smeer ook deze vorm in met boter.
Maak het biscuitdeeg door de eieren met de suiker luchtig te kloppen.
Voeg vervolgens geleidelijk de bloem en het zout toe en meng tot een glad beslag.
Giet het beslag in de voorbereide vorm op de bakplaat en bak het in de voorverwarmde oven met voornamelijk onderwarmte gedurende ongeveer 10 minuten tot het gaar is.
Keer het gebak snel om op een ingevet vel bakpapier en trek voorzichtig de bakvorm eraf.
Strijk vervolgens snel maar voorzichtig de dunne jam uit over het warme biscuitdeeg en rol de koek stevig op terwijl het nog warm is.
Laat de opgerolde koek afkoelen.
Snijd deze eventueel recht of schuin af en bedek met glazuur van poedersuiker gemengd met water.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 5g
Receptenplein.nl
Home / vorm
Rabarbertaart
Probeer dit recept eens uit en geniet van de heerlijke rabarbertaart!
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar
- Voor het deeg:
- 200 gram bloem
- Snufje zout
- 100 gram boter of margarine
- 80 gram suiker
- 1 ei
- Voor de vulling:
- 500 gram rabarber
- 80 gram suiker of naar smaak
- 2 eetlepels custardpoeder
- 1 eetlepel paneermeel
- 125 ml slagroom optioneel, voor garnering
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng de bloem met een snufje zout.
Snijd de boter in blokjes en voeg deze toe aan de bloem.
Wrijf met je vingers de boter door de bloem totdat het op broodkruimels lijkt.
Voeg de suiker en het ei toe en meng tot een samenhangend deeg.
Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
Snijd de rabarber in stukjes van ongeveer 2 cm.
Rol het deeg uit en bekleed hiermee een ingevette taartvorm.
Bestrooi de bodem met paneermeel.
Meng de rabarber met suiker en custardpoeder.
Verdeel dit mengsel over de taartbodem.
Bak de rabarbertaart in de voorverwarmde oven gedurende 40-45 minuten, tot de rabarber zacht is en het deeg goudbruin.
Laat de taart afkoelen en serveer eventueel met een beetje opgeklopte slagroom.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / vorm
Aardbeientaart van Allerhande
Servings: 4 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 200 gram bloem
- 100 gram boter of margarine
- 80 gram basterdsuiker
- 1 ei
- zout
- geraspte citroenschil
Voor het vulsel:
- 250 gram of meer aardbeien
- suiker
- 1 deciliter water
- citroensap
- aardappelmeel
- 1 /8 liter slagroom
- poedersuiker
De bloem zeven. De boter of margarine, basterdsuiker, het ei, geraspte citroenschil en zout toevoegen en deze ingrediënten tot een soepele bal kneden.
Het deeg uitrollen tot een lap die in een ondiepe vorm past.
De vorm invetten en met het deeg voeren.
De randen goed aandrukken.
Om te voorkomen dat het deeg gaat zakken een steunvulsel aanbrengen.
Hiertoe een ingevet stuk boterhampapier groter dan de vorm, met de vette kant op
het deeg leggen.
Het papier tegen het deeg aandrukken.
Op het papier een vulsel leggen van rauwe rijst, erwten of bonen of desnoods
propjes papier.
Het deeg in een matig warme oven in 20 à 30 minuten gaar en lichtbruin bakken.
Het steunvulsel verwijderen en het gebak nog even laten bijkleuren.
Het gebak uit de oven halen, laten afkoelen en uit de vorm nemen.
De aardbeien voorzichtig wassen en van de kroontjes ontdoen.
De vruchten met suiker bestrooid enige tijd wegzetten.
Het water aan de kook brengen en dit met wat aangemengd aardappelmeel binden.
Het sap van een citroen eraan toevoegen.
Vlak voor het gebruik de aardbeien in de korst overdoen.
Het uitgelekte aardbeiensap bij de saus doen.
Dit sausje indien nodig nog verder met suiker op smaak brengen en over de
aardbeien gieten.
De room met wat gezeefd poedersuiker stijf slaan en hiermee en met wat
achtergehouden aardbeien de taart garneren.
Receptenplein.nl
Home / vorm
Arretjescake
Het is een voedzaam en vetrijk dessert dat zonder oven wordt bereid. Het is ook een leuk recept om met kinderen te maken!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 eieren
- 200 gram witte basterdsuiker
- 40 gram cacaopoeder
- 275 gram boter
- 350 gram theebiscuits naar keuze
Vet een bakvorm in of bekleed deze met bakpapier.
Breek de theebiscuits in stukjes.
Smelt de boter zachtjes, zorg dat het niet te heet wordt.
Klop de eieren dik en schuimig in een kom.
Voeg de suiker en cacaopoeder toe aan de opgeklopte eieren.
Voeg langzaam de gesmolten boter toe aan het eimengsel.
Meng de theebiscuits door het mengsel.
Voeg eventuele extra ingrediënten toe op dit moment.
Druk het mengsel stevig aan in de bakvorm.
Laat de arretjescake 2 uur afkoelen in de koelkast.
Houd er rekening mee dat de arretjescake erg machtig is bij het snijden.
Serveertips:
Arretjescake kan worden aangepast met verschillende toevoegingen zoals geraspte appel, marshmallows, rozijnen, muesli of kokos.
In plaats van suiker en cacao kun je ook Benco gebruiken. Een geraspte appel erdoor.
Een paar marshmallow toevoegen. Een handje vol rozijnen of meusli toevoegen.
Kokos Of eigen creatieve ideeèn.
Receptenplein.nl
Home / vorm
Aardbeien Charlotte met Amandelzoete Toets
Voorbereidingstijd40 minuten min
Bereidingstijd5 minuten min
wachten4 uur uur
Totale tijd4 uur uur 45 minuten min
Servings: 6
Calories: 375kcal
Author: Cor Klaar
- 18 blaadjes gelatine
- 200 g suiker
- 750 g aardbeien
- 3 eetlepels amandellikeur slijter of amaretto
- 600 ml slagroom 23% vet
- ½ theelepel zonnebloemolie
- 20 lange vingers
Week de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water.
Breng in een pannetje 100 ml water aan de kook en los hierin de suiker op.
Laat dit iets afkoelen.
Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het suikerstroopje.
Laat het stroopje vervolgens ook iets afkoelen.
Maak de aardbeien schoon en houd eventueel een paar aardbeien apart voor de garnering.
Pureer de aardbeien met de amandellikeur in de keukenmachine of met de staafmixer.
Meng in een ruime kom de aardbeienpuree met het suikerstroopje.
Laat dit afkoelen tot het de dikte van yoghurt heeft.
Vet de bodem van de vorm in met zonnebloemolie.
Zet de lange vingers met de suikerkant naar buiten langs de wand van de vorm.
Gebruik een prop keukenpapier om de lange vingers tijdelijk op hun plaats te houden.
Klop de room bijna stijf zodra het aardbeienmengsel lobbig genoeg is.
Voeg de room toe aan de aardbeienpuree en spatel alles voorzichtig door elkaar.
Verwijder de prop keukenpapier uit de vorm en schep het aardbeienmengsel erin.
Tik de vorm voorzichtig op het aanrecht om eventuele luchtbelletjes te verwijderen.
Zet de vorm in de koelkast en laat de pudding in ongeveer 4 uur opstijven.
Houd de vorm enkele seconden in een bak met warm water.
Leg vervolgens een bord op de vorm, schud even en laat de pudding op de schaal glijden.
Garneer de Charlotte met de achtergehouden aardbeien.
Maak de schaal waarop de pudding wordt gestort iets vochtig. Zo kun je de pudding na het storten precies in het midden van het bord schuiven. Een Charlotte ziet er altijd spectaculair uit, gegarandeerd succes voor een feestelijke gelegenheid. Het kost wat tijd om te maken, maar daarna hoef je hem alleen maar uit de koelkast te halen.
Wijnadvies:
Een licht mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti of een Brachetto d'Acqui past perfect bij de zoete en fruitige smaken van deze Aardbeien Charlotte. Hun frisse en levendige karakter zal het dessert mooi aanvullen.
Calories: 375kcal | koolhydraten: 44g | Protein: 8g | Vet: 18g
Receptenplein.nl
Home / vorm