Hartjes wafels
Recept afdrukken
No ratings yet

Hartjes wafels

Deze wafeltjes zijn ideaal om als ontbijt of als dessert te nuttigen. Ze smaken ongeveer als een Brusselse wafel en hebben dus wel een topping nodig om het geheel af te maken ?
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 280 gram bloem
  • 20 gram bakpoeder
  • 30 gram suiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 gram zout
  • 2 eieren
  • 340 ml melk
  • 150 gram gesmolten boter
  • 1 el vanille zelfgemaakt extract

Instructies

  • Klop de eieren samen met de suiker, vanille suiker, zout en het vanille extract op tot een luchtige ruban.
  • Voeg de gesmolten boter toe en klop verder.
  • Meng de bloem met het bakpoeder en zeef dit dan boven de kom.
  • Voeg de melk toe. Klop verder tot een luchtig beslag.
  • Warm je wafelijzer voor en bak de wafeltjes op stand 5 in ca 2 1/2 minuut gaar.
  • Laat ze afkoelen op een taartrooster of serveer ze warm met een bol ijs, chocoladesaus enz. enz.
  • Gebruik je ze als ontbijt ?
  • Beleg ze dan met fruit en kwark of iets dergelijks.

Deksel wafels
Recept afdrukken
No ratings yet

Deksel wafels

Recept categorieën: Nagerecht
Porties: 8 personen
calorieën: 110kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 blikje ananas schijven netto 227 g
  • 8 eetlepel(s) ananas jam
  • 50 g boter of margarine
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 3 eetlepel(s) witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • 1 ei
  • 2 dl melk
  • poedersuiker

Instructies

Om te beginnen...

  • Laat de ananas uitlekken en snij de schijven in kleine stukjes.
  • Het sap heb je niet meer nodig.
  • Doe de jam in een pannetje en schep de ananas erdoor.

Nu het beslag...

  • In een ander pannetje smelt je de boter (de boter hoeft alleen maar te smelten, bruin worden mag niet).
  • In een beslagkom doe je bakmeel, basterdsuiker, vanillesuiker en 'n mespunt zout (zo weinig als op de punt van een mes past).
  • Breek het ei erboven en doe de gesmolten boter erbij.
  • Klop dit alles met de mixer tot een glad mengsel.
  • Schenk dan beetje bij beetje de melk erbij.
  • Blijf kloppen tot het een glad beslag wordt.

Het bakken...

  • Laat het wafelijzer heet worden op de één na hoogste stand (3).
  • Schep met een juslepel een laagje beslag in de vorm zodat alle ruitjes net vol zijn.
  • IJzer dicht en bakken maar.
  • In 4 minuten zijn je wafels gaar en bruin.
  • Haal de wafels met een vork uit het ijzer en laat ze op een rooster afkoelen.
  • Leg ze op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker.

Bijna tijd om te eten...

  • Maak de ananassaus warm.
  • Neem een wafel op je bord en schep er saus over.
  • Zo zijn de wafels om te smullen.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 17g | Protein: 2g | Vet: 3g

brusselsewafels
Recept afdrukken
No ratings yet

Brusselsewafels

Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: België
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 25 g verse gist of 12 gr droge gist
  • 500 ml melk
  • 500 ml water bruisend
  • 4 eieren
  • 600 g bloem
  • 200 g boter gesmolten
  • Zaadjes van 1 vanillestokje
  • 1 snuifje zout

Instructies

  • Verwarm de melk tot lauw warm en los hierin de gist op.
  • Doe er de 500 ml bruisend water bij.
  • Splits de eieren en houd de eiwitten apart.
  • De eidooiers mogen bij de melk en het water.
  • Doe de bloem in de keukenmachine en voeg de melk toe.
  • Laat de machine rustig draaien en voeg dan ook de gesmolten boter toe.
  • Klop nu op een hogere snelheid totdat je geen klontertjes meer hebt.
  • Voeg de zaadjes van het vanillestokje toe en het snufje zout.
  • Klop de eiwitten mooi tot glanzende stijve pieken.
  • Spatel de eiwitten onder het beslag.
  • Laat het beslag nu afgedekt ca 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
  • Zet je wafelijzer aan en laat het goed voorverwarmen.
  • Ik heb de wafels gebakken op stand 6 (Fritel Wafelijzer).
  • Vul nu de wafelplaten met het beslag, ze moeten volledig dichtliggen met beslag.
  • Klap het wafelijzer dicht en bak de wafels in ca 10 minuten gaar en goudbruin.
  • Klop slagroom met suiker naar smaak stijf en smelt eventueel wat chocolade.
  • Serveer de wafels warm met slagroom, chocolade en/of een bolletje ijs.

Recept afdrukken
No ratings yet

Karnemelk wafels voor de Kerst

Recept categorieën: Ei
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 10 stuks
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 gram roomboter
  • 50 gram boter
  • 80 gram poedersuiker fijne
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 ei
  • 250 gram bloem
  • 2 eetlepel koekkruiden
  • zout
  • deciliter karnemelk
  • 25 gram boter
  • poedersuiker

Instructies

  • 50 gr boter en 50 gr margarine met suiker en vanillesuiker romig roeren.
  • Eieren er een voor een doorkloppen.
  • Bloem, koekkruiden en zout zeven.
  • Bloemmengsel en karnemelk afwisselend in delen door boter suikermengsel kloppen, zodat dik glad beslag ontstaat.
  • Wafelijzer voor dikke wafels voorverwarmen.
  • Wafels invetten, aan een kant met beslag vullen en dichtdoen.
  • Wafels in elektrisch wafelijzer 4 minuten bakken, in wafelijzer op fornuis aan elke kant 3 minuten.
  • Wafels uit vorm direct met boter bestrijken en met poedersuiker bestrooien.
  • Warm serveren.

Gebruikt u een wafelijzer met hartvormpjes, dan is het beslag voldoende voor 30 hartjes. Afgekoelde wafels warmt u makkelijk op in een broodrooster.