Mokka-bailey’s-taart

Mokka Bailey's Taart

Recept voor een taart van 18 cm doorsnee, ca. 12 personen.
Porties: 12 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 150 gram suiker
  • 75 gram bloem
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram maizena
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • Een scheutje vanille extract of voeg de zaadjes van een vanillestokje toe bij de eieren en de suiker.

Ingrediënten mokka crème:

  • 2 hele eieren
  • 3 eidooiers
  • 100 g water
  • 280 g suiker
  • 550 g ongezouten roomboter.
  • 2 koffielepels oploskoffie in een klein scheutje heet water opgelost

Ingrediënten ganache:

  • 200 gram pure chocolade
  • 200 ml. slagroom

Extra:

  • 50 ml Bailey’s

Instructies

  • Warm de oven voor op 180 °.
  • Splits de eieren en klop de eidooiers samen met 2 eetlepels suiker au bain-marie tot een temperatuur van 50 °.
  • Neem de eidooiers van het vuur en klop ze tot een stevige ruban.
  • Neem een vetvrije kom en klop hier in de eiwitten stijf met de suiker die je gedeeltelijk steeds toevoegt.
  • Wanneer je een mooie stijve, glanzende massa hebt verdeel je 1/3 hiervan met de ruban. Neem een spatel en schep het eiwit er voorzichtig onder.
  • Leg de rest van het eiwit er boven op.
  • Neem de bloem, maizena en bakpoeder en zeef dit uit boven de kom.
  • Spatel de bloem er voorzichtig onder tot je een mooie luchtige massa hebt.
  • Neem de bakvorm en vul deze met het beslag.
  • Bak af in ca 35 minuten.
  • Doe altijd de prikkertest om te kijken of je biscuit gaar is.
  • Laat de biscuit volledig afkoelen.

Mokka crème:

  • Klop de eieren tot een luchtige ruban.
  • Voeg het water bij de suiker en breng aan de kook tot 121C.
  • Voeg de hete suiker straalsgewijs bij de eieren terwijl de kitchenaid draait.
  • Blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld ( ca 25°C ).
  • Dit duurt ca 20 à 25 minuten.
  • Om zeker te zijn dat je crème au beurre niet gaat schiften meet je eerst de temperatuur van de boter en dan van het eier / suiker mengsel.
  • Als deze allebei vrijwel gelijk zijn in temperatuur bv 25°C, dan kun je beginnen met de boter toe te voegen.
  • Wees secuur in de temperatuur want je loopt het risico dat het gaat schiften.
  • Voeg nu de (op kamertemp) boter blokje per blokje toe.
  • Je crème au beurre is klaar wanneer hij heel luchtig en glanzend is.
  • Voeg nu de oploskoffie toe en mix nog kort door tot het geheel gemengd is.

Ganache:

  • Breek de chocola in kleine stukjes.
  • Breng de slagroom aan de kook en giet deze over de chocolade.
  • Meng nu goed met een garde totdat de chocolade volledig gesmolten is.

Opbouw taart:

  • We beginnen met de taart al eerst eens om te draaien zodat de bodem de bovenkant wordt.
  • Dit doe je zodat je een mooie rechte taart krijgt.
  • Zaag nu met een taartenzaag 3 lagen van de biscuit.
  • Leg de 1ste laag op een plateau en smeer met een bakkwast de biscuit in met Baileys.
  • Schenk er nu een laagje ganache overheen en strijk het uit met een paletmes.
  • Zet de taart even in de koelkast tot de chocolade is opgesteven.
  • Smeer er nu een laag mokkacrème over en strijk uit met een paletmes.
  • Leg nu de 2de laag biscuit erop, besprenkel met Baileys, leg een laagjes ganache en strijk glad.
  • Laat opstijven in de koelkast en smeer een laag mokkacrème erop.
  • Leg nu de 3de laag biscuit ( de bodem is dat, want je had de taart omgedraaid ) er op en smeer de bovenkant een zijkanten van de taart nu mooi in met een dunne laag mokkacrème.
  • Gebruik een deegkrabber of paletmes om alles mooi glad te strijken.
  • Zet de taart nu in de koelkast en laat het een uurtje opstijven.
  • Haal de taart uit de koelkast en smeer nu een dikkere laag mokkacrème op de boven en zijkant.
  • Giet de over gebleven ganache erover en laat de taart opnieuw opstijven in de koelkast.
  • Werk af met toefjes mokkacrème en koffieboontjes of andere chocolaatjes.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Chocolade / Taart
Land van herkomst België