Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 5 eieren
- 150 gram suiker
- 75 gram bloem
- 50 gram amandelmeel
- 50 gram maizena
- 1 koffielepel bakpoeder
- Een scheutje vanille extract of voeg de zaadjes van een vanillestokje toe bij de eieren en de suiker.
Ingrediënten mokka crème:
- 2 hele eieren
- 3 eidooiers
- 100 g water
- 280 g suiker
- 550 g ongezouten roomboter.
- 2 koffielepels oploskoffie in een klein scheutje heet water opgelost
Ingrediënten ganache:
- 200 gram pure chocolade
- 200 ml. slagroom
Extra:
- 50 ml Bailey’s
Instructies
- Warm de oven voor op 180 °.
- Splits de eieren en klop de eidooiers samen met 2 eetlepels suiker au bain-marie tot een temperatuur van 50 °.
- Neem de eidooiers van het vuur en klop ze tot een stevige ruban.
- Neem een vetvrije kom en klop hier in de eiwitten stijf met de suiker die je gedeeltelijk steeds toevoegt.
- Wanneer je een mooie stijve, glanzende massa hebt verdeel je 1/3 hiervan met de ruban. Neem een spatel en schep het eiwit er voorzichtig onder.
- Leg de rest van het eiwit er boven op.
- Neem de bloem, maizena en bakpoeder en zeef dit uit boven de kom.
- Spatel de bloem er voorzichtig onder tot je een mooie luchtige massa hebt.
- Neem de bakvorm en vul deze met het beslag.
- Bak af in ca 35 minuten.
- Doe altijd de prikkertest om te kijken of je biscuit gaar is.
- Laat de biscuit volledig afkoelen.
Mokka crème:
- Klop de eieren tot een luchtige ruban.
- Voeg het water bij de suiker en breng aan de kook tot 121C.
- Voeg de hete suiker straalsgewijs bij de eieren terwijl de kitchenaid draait.
- Blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld ( ca 25°C ).
- Dit duurt ca 20 à 25 minuten.
- Om zeker te zijn dat je crème au beurre niet gaat schiften meet je eerst de temperatuur van de boter en dan van het eier / suiker mengsel.
- Als deze allebei vrijwel gelijk zijn in temperatuur bv 25°C, dan kun je beginnen met de boter toe te voegen.
- Wees secuur in de temperatuur want je loopt het risico dat het gaat schiften.
- Voeg nu de (op kamertemp) boter blokje per blokje toe.
- Je crème au beurre is klaar wanneer hij heel luchtig en glanzend is.
- Voeg nu de oploskoffie toe en mix nog kort door tot het geheel gemengd is.
Ganache:
- Breek de chocola in kleine stukjes.
- Breng de slagroom aan de kook en giet deze over de chocolade.
- Meng nu goed met een garde totdat de chocolade volledig gesmolten is.
Opbouw taart:
- We beginnen met de taart al eerst eens om te draaien zodat de bodem de bovenkant wordt.
- Dit doe je zodat je een mooie rechte taart krijgt.
- Zaag nu met een taartenzaag 3 lagen van de biscuit.
- Leg de 1ste laag op een plateau en smeer met een bakkwast de biscuit in met Baileys.
- Schenk er nu een laagje ganache overheen en strijk het uit met een paletmes.
- Zet de taart even in de koelkast tot de chocolade is opgesteven.
- Smeer er nu een laag mokkacrème over en strijk uit met een paletmes.
- Leg nu de 2de laag biscuit erop, besprenkel met Baileys, leg een laagjes ganache en strijk glad.
- Laat opstijven in de koelkast en smeer een laag mokkacrème erop.
- Leg nu de 3de laag biscuit ( de bodem is dat, want je had de taart omgedraaid ) er op en smeer de bovenkant een zijkanten van de taart nu mooi in met een dunne laag mokkacrème.
- Gebruik een deegkrabber of paletmes om alles mooi glad te strijken.
- Zet de taart nu in de koelkast en laat het een uurtje opstijven.
- Haal de taart uit de koelkast en smeer nu een dikkere laag mokkacrème op de boven en zijkant.
- Giet de over gebleven ganache erover en laat de taart opnieuw opstijven in de koelkast.
- Werk af met toefjes mokkacrème en koffieboontjes of andere chocolaatjes.