Moussaka a la Sandra

Moussaka a la Sandra

Zonder aardappel maar wel met lekker veel kaas.
Voor 4 personen, 12 punten per persoon
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 600 gram tartaar
  • 2 aubergines in plakken gesneden
  • 1 vleestomaat in kleine blokjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook geplet en klein gehakt
  • 1 rode peper klein gesneden
  • 2 uien gesnipperd
  • 400 gram gepelde tomaat gesneden / uit blik
  • 70 gram tomatenpuree
  • 15 gram oregano gedroogde
  • 7,5 gram kaneel
  • 150 gram Apetina kaasblokjes light uitgelekt
  • 1 groentebouillonblokje verkruimeld
  • beetje PAM spray
  • 15 ml becel light

Voor de bechamel saus

  • 30 gram bloem
  • 150 ml Alpro cuisine light
  • 300 ml magere melk 0 % vet
  • 125 gram Slankie geraspte kaas
  • 2 eieren
  • 15 gram oregano
  • 2,5 gram nootmuskaat
  • verse peper uit de molen
  • zout uit de molen

eventueel

  • water voor als de saus te dik is naar je zin

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Snij de aubergines in de lengte in plakken van ongeveer ½ cm breed en leg in een vergiet.
  • Bestrooi deze plakken aan beide kanten met peper en zout en laat een half uurtje zo staan. (Niet op elkaar leggen maar verspreid lang de rand)
  • Bak de ui met de peper, de knoflook en de VERSE! tomatenblokjes even aan in de becel, voeg de tomatenpuree, de gesneden gepelde tomaat uit blik, 15 mg oregano, de kaneel en het groentebouillonblokje toe.
  • Roer door elkaar en voeg de tartaar toe (doordat het vochtig is, is het makkelijker te rullen zonder dat het aanbakt). Proef even als de tartaar gaar is en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe.
  • Hou er rekening mee dat de kaasblokjes die door het eten gaan ook zout zijn!
  • Laat op laag vuurtje pruttelen en begin met de aubergineplakken en de bechamelsaus.
  • Dep de plakken aubergine droog en bak in een (grill)pan in wat PAM spray tot ze mooi bruin van kleur zijn.
  • Verwarm de melk in een pannetje en voeg de bloem toe, blijf roeren.
  • Het wordt een dikke brij maar dat gaat weg door het toevoegen van de de Alpro cuisine light.
  • Doe de Alpro cuisine light er al roerend beetje bij beetje bij.
  • Roer tot je een mooie gladde saus hebt.
  • Blijft het nog te dik, voeg dan water toe, geen melk meer!
  • Doe de rest van de oregano, de nootmuskaat en peper en zout naar smaak erbij.
  • Voeg 75 gram van de geraspte kaas erbij en roer goed door elkaar, zet het vuur uit en roer de 2 eieren er doorheen
  • Spuit wat PAM spray in een ovenschaal.
  • Bedek de bodem met plakken aubergine.
  • Dan een laagje van het mengsel en herhaal dit.
  • Verdeel de kaasblokjes tussen de lagen en hou wat over voor op de bechamelsaus.
  • Verdeel de bechamelsaus over het gerecht, maak af met de rest van de kaasblokjes en de geraspte kaas.
  • Zet 40 minuten in het midden van de oven op 200 graden.

Notities / Tips / Wijnadvies

Ik heb bewust voor deze hoeveelheden gekozen. Je kunt natuurlijk ook kiezen om de helft van beide kazen te nemen maar ik vind het op deze manier af en toe gewoon lekker. Gebruik je minder kaas, is het natuurlijk ook minder punten.
————————————————————————————————–