Naan 1

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor 6 platte ovale broden van ± 25 cm lang

  • 1 zakje gedroogde gist
  • 4 theelepels suiker
  • 1 ½ dl handwarme melk
  • 500 gram tarwebloem ongebleekt of volkoren
  • zout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ½ dl volle yoghurt
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Los de gist en 2 theelepels suiker in de melk op en zet dit ± 10 minuten op een warme plek weg.
  • Zeef de bloem, 2 theelepels zout en het bakpoeder boven een kom, meng er 2 theelepels suiker, het gistmengsel, de olie, de yoghurt en het ei door en kneed het tot een samenhangende deegbal.
  • Kneed het deeg met de handen nog 10 minuten tot het elastisch is.
  • Leg de deegbal in een met olie ingevette kom en bevochtig het met druppels water.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plek ± 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op de hoogste stand en verwarm een ingevette en bestoven bakplaat in de oven voor.
  • Kneed het deeg even door en verdeel het in 6 stukken.
  • Dek de stukken deeg af met een vochtige doek.
  • Rol elk stuk deeg uit tot een ovale lap van 12 x 25 cm.
  • Sla de deeglap met een harde klap op de gloeiend hete bakplaat en schuif de bakplaat snel in de oven, het deeg bolt dan op.
  • Haal de naan uit de oven en houd hem warm tussen twee doeken.
  • Verwarm de grill voor, schuif de naan op het rooster ± 10 cm onder de hete grill en laat hem in ± 30 seconden lichtbruin kleuren.
  • Houd de naan opnieuw tussen twee doeken warm.

Notities / Tips / Wijnadvies

Naan wordt, evenals andere platte broden van gistdeeg, gegeten van de Kaukasus tot in Noord-West-India. In India worden ze gebakken in hete kleiovens z.g.n. 'tandoors'. De broden worden in de klei-ovens tegen de zijkanten geplakt.
In het Westen wordt naan gebakken op de onderste richel van de oven.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood
Land van herkomst India