Nigeriaanse Egusi Stoofpot met Rundvlees en Garnalen
Een rijke en smaakvolle Nigeriaanse stoofpot met gemalen egusi pitten, rundvlees, garnalen en spinazie. Perfect voor wie iets nieuws wil proberen!
Equipment
- Grote pan met deksel
- mes
Ingrediënten
- 100 g egusi pitten of pompoenpitten
- 100 ml arachideolie pindaolie
- 675 g runderstoofvlees in blokjes
- 2 grote tomaten gehalveerd
- 1 kleine ui in vieren gesneden
- 2 groene chilipepers zonder zaadjes
- 600 g tomatensaus passata
- 3 el tomatenpuree
- 350 ml water
- 1 kg verse garnalen schoongemaakt, darmkanaal verwijderd
- 500 g verse spinazie gesneden
- Snufje zout
- Snufje versgemalen zwarte peper
Instructies
- Maal de egusi pitten of pompoenpitten in een keukenmachine gedurende 30-40 seconden tot een fijn poeder.
- Zet apart.
- Verhit de arachideolie in een grote pan op middelhoog vuur gedurende 4-5 minuten.
- Voeg het runderstoofvlees toe en bak het 3-5 minuten aan tot de buitenkant mooi bruin is.
- Pureer de tomaten, ui en chilipepers in een keukenmachine tot een gladde massa.
- Voeg dit tomatenmengsel toe aan het stoofvlees, zet het vuur lager en plaats het deksel op de pan.
- Laat 40-50 minuten zachtjes sudderen tot het vlees gaar is.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Voeg de tomatensaus, tomatenpuree, water en garnalen toe.
- Laat het geheel nog 10 minuten zachtjes doorkoken.
- Voeg de spinazie en de gemalen egusi pitten toe.
- Laat nog 10 minuten sudderen tot de spinazie is geslonken en de stoofpot goed is ingedikt.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de egusi stoofpot met gestoomde rijst of fufu voor een authentieke Nigeriaanse maaltijd.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Shiraz past goed bij de kruidige en rijke smaken van dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 580 kcal | koolhydraten: 24 g | Protein: 50 g | Vet: 30 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 10 g