Olijven Tapenade
Eenvoudig en snel gerecht voor olijven tapenade met olijven, ui, kappertje, basilicum en olijfolie.Vaak wordt gedacht dat tapenade een Spaanse oorsprong heeft omdat het woord tapenade nauw verwant lijkt met tapas, het Spaanse aperitiefhapje.Niet is minder waard, de naam tapenade is afkomstig van tapéno, Provençaals (Frans) voor kappertje. Tapenade wordt inmiddels gebruikt in veel Europese landen. Ook in Italië, vaak onder de naam pesto. Officieel is pesto een saus op basis van basilicum, maar tegenwoordig zie je overal ‘pesto’-varianten: pesto di olive (olijvenpesto) en pesto di pomodori secchi (pesto van gedroogde tomaten).Of het nu Frans, Spaans of Italiaans is, HET IS GEWOON LEKKER!Voor onze Nederlandse en Belgische lezers op il Tramonto vormt de basis van dit recept een pot olijven zonder pit (minder werk) die je in ieder supermarkt kunt kopen.
Ingrediënten
- 1 pot olijven zonder pit naar eigen keuze zwarte of groene olijven
- 1 kleine ui
- 1 eetlepel(s) kappertjes
- olijfolie
- verse basilicum de blaadjes van ongeveer 5 takjes
- rasp en het citroensap van een halve citroen
- olie om te bakken
- peper & zout
voor de liefhebbers:
- 3 kleine Ansjovis filets
Instructies
- Snipper de ui en bak deze glazig in een beetje bakolie.
- Laat afkoelen.
- Maal alle ingrediënten, behalve de olijfolie, met een staafmixer of in een keukenmachine.
- Voeg telkens een scheut olijfolie toe totdat de tapenade de gewenste dikte heeft bereikt.
- Niet te lang mixen, want dan wordt het ‘snot’.
- Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
- Liefhebbers van een een lichte vissmaak kunnen er ansjovis aan toevoegen. Let dan wel op want ansjovis is erg zout, waarschijnlijk hoef je dan geen zout aan de basis toe te voegen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer er verschillende soorten brood en/of toast bij om mee te dippen.