Paneren is een veelgebruikte techniek om voedsel een krokant en smakelijk korstje te geven. Hier zijn de basisstappen voor het paneren van voedsel:

Benodigdheden:

 • Voedsel dat je wilt paneren (bijv. kip, vis, groenten)
 • Bloem
 • Eieren (losgeklopt)
 • Paneermeel of broodkruimels
 • Kruiden naar smaak (optioneel)
 • Snufje zout en peper

Stappen:

 1. Bereid het Voedsel Voor: Snijd het voedsel in de gewenste portiegrootte en zorg ervoor dat het droog is voordat je begint met het paneren. Je kunt het voedsel ook kruiden met zout, peper of andere kruiden naar smaak.
 2. Maak een Paneerstation: Bereid drie ondiepe schalen of borden voor. Vul de eerste met bloem, de tweede met losgeklopte eieren en de derde met paneermeel of broodkruimels. Dit wordt je paneerstation.
 3. Paneerproces: Haal het voedsel eerst door de bloem en zorg ervoor dat het aan alle kanten bedekt is. Klop dan voorzichtig het overtollige bloem eraf.
 4. Dompel het Voedsel in Ei: Doop het voedsel vervolgens in de losgeklopte eieren en zorg ervoor dat het helemaal bedekt is met een dun laagje ei.
 5. Bedek met Paneermeel: Leg het voedsel ten slotte in de paneermeel of broodkruimels en druk het stevig aan zodat het goed bedekt is aan alle kanten. Je kunt het voedsel meerdere keren door het paneermeel halen voor een dikker korstje.
 6. Laat Rusten: Nadat je het voedsel hebt gepaneerd, laat je het even rusten voordat je het gaat bakken. Dit helpt het paneerlaagje steviger te maken en zorgt ervoor dat het beter aan het voedsel blijft plakken tijdens het bakken.
 7. Bakken, Frituren of Bakken in de Oven: Je kunt het gepaneerde voedsel bakken in olie (frituren) of bakken in de oven op een bakplaat. Zorg ervoor dat de olie heet genoeg is (rond de 170-180°C) voor een krokante korst zonder dat het voedsel te veel vet opneemt.

Met deze stappen kun je verschillende voedingsmiddelen gemakkelijk paneren voor een heerlijk krokant resultaat!