Paratha’s

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 325 gram volkorenmeel plus
  • 1 eetlepel bloem voor het bestuiven
  • ½ theelepel zout
  • 125 gram geklaarde boter
  • dl warm water

Instructies

  • Zeef het meel en het zout en meng met de vingers 50 gr boter door het meel.
  • Giet het water er in een dun straaltje bij en kneed het mengsel tot een zacht, soepel deeg.
  • Draai van het deeg 4 gelijke ballen en druk die zachtjes tussen de handpalmen plat.
  • Bestuif elke portie deeg met bloem en rol ze uit tot een schijf van 20 cm doorsnee.
  • Smeer over elke schijf een theelepel boter uit.
  • Rol de deegplak vanaf de rand op tot een 20 cm lange cilinder van 2 1/2 cm doorsnee, rek die voorzichtig uit en draai de uiteinden dan linksom, zodat een omgekeerde ‘S’ ontstaat.
  • Draai de bovenste helft van de S een slag, leg die op de onderste en druk aan.
  • Bestuif ze licht met bloem en rol ze uit tot een schijf met een diameter van 20 cm doorsnee en 0,3 cm dik.
  • Smelt het restant van de boter en zet dit apart.
  • Verhit een koekenpan (bij voorkeur gietijzer) op half vuur, leg een paratha in de pan en keer hem na een halve minuut om.
  • Bestrijk de paratha met een eetlepel gesmolten boter en keer hem om.
  • Zet het vuur laag en bestrijk ook de andere kant van de paratha met een eetlepel gesmolten boter.
  • Druk de paratha met een houten of metalen spatel zachtjes in de koekenpan aan.
  • Vergeet vooral de randen niet.
  • Keer hem na een minuut om en druk ook de andere kant aan.
  • Keer hem na een minuut bakken opnieuw om.
  • Bak de paratha’s en keer ze om tot ze aan beide kanten lichtbruin zijn.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Brood
Land van herkomst India