Gegratineerde Parmentier Ovenschotel

Gegratineerde Parmentier Ovenschotel

Gegratineerde Parmentier Ovenschotel

Een klassieke Franse ovenschotel met een smeuïge aardappelpuree en gekruid gehakt, gegratineerd tot een krokante
Porties: 6
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg gehakt ½ kalfs- ½ varkensvlees of 1 kg worstenmengsel
  • 1,5 kg aardappelen
  • 4 eieren
  • 1 snede brood
  • 1 ui
  • 1 bosje peterselie
  • 100 g boter
  • 1 kopje melk
  • 1 tl tijm
  • Snufje nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
  • Week het brood in een beetje melk en meng met de gehakte ui, tijm, peterselie, peper en zout.
  • Voeg het gehakt en twee eieren toe en meng goed.
  • Doe het mengsel in een pan met een klein laagje water en laat afgedekt sudderen tot het gaar is.
  • Stamp de aardappelen fijn en meng met boter, nootmuskaat, peper en zout.
  • Roer er de melk en de resterende twee eieren door voor een romige puree.
  • Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met de helft van de puree.
  • Verdeel het gehaktmengsel erover en dek af met de resterende puree.
  • Verdeel kleine klontjes boter over de bovenkant en bak 20-30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C tot de bovenkant goudbruin is.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en augurken.
Wijnadvies:
Een lichte rode tafelwijn of een droge rosé uit de Provence past hier goed bij.

Voedingswaarden

Calories: 480 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 28 g | Vet: 22 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 4 g
————————————————————————————————–
Recept categorieën Hoofdgerechten / Vlees
Land van herkomst Frankrijk
Jaargetijde: Alle Jaargetijden