Pikant varkensvlees met groenten en cashewnoten
Equipment
Ingrediënten
- 1 dl slaolie
- 3 theelepels droge sherry
- 2 theelepels zout
- witte peper
- 4 theelepels aardappelmeel
- 400 gram varkenshaas
- 1 kleine ui
- 1 groene paprika
- 1 rode Spaanse peper
- 100 gram winterwortel
- 4 kastanjechampignons
- 1 kippenbouillontablet
- 1 eetlepel oestersaus Chinese Emperor
- 1 theelepel sesamolie Chinese Emperor
- 1 theelepel Chinese sojasaus Chinese Emperor
- ½ theelepel suiker
- 300 gram langkorrelrijst
- 50 gram ongezouten cashewnoten
Instructies
- Roer 1 eetlepel slaolie, 1 theelepel sherry, 1 theelepel zout, 1 mespunt
- peper en 2 theelepels aardappelmeel in een kom door elkaar.
- Snijd het vlees in blokjes, schep die door de marinade en laat ze ± 10 minuten marineren.
- Pel de ui en snijd hem in vierkantje stukjes.
- Was de paprika, maak hem schoon en snijd hem in blokjes.
- Was het pepertje, snijd de kapjes eraf, verwijder de zaadjes en snijd het in dunne ringetjes.
- Maak de winterwortel schoon en snijd hem in blokjes.
- Veeg de champignons met keukenpapier schoon en snijd ze in vierkante stukjes.
- Breng in een pan ruim water aan de kook en kook de blokjes wortel ± 3 minuten.
- Schep ze met een schuimspaan in een zeef, spoel ze onder koud stromend water af en laat ze uitlekken.
- Kook de champignons ± 1 minuut in hetzelfde water.
- Spoel ze in een zeef onder koud stromend water af en laat ze uitlekken.
- Schep de ui, paprika, peperringetjes, wortel en champignons in een kom door elkaar.
- Los in een andere kom 1/4 bouillontablet in 1 dl kokend water op.
- Roer de oestersaus, de sesamolie, de sojasaus, de suiker, de rest van de cherry, de rest van het zout en 1 mespunt peper tot een sausje.
- Hang de zeef in een steelpan en zet die in de buurt van de wok.
- Breng in een pan 1/2 liter water met de rest van het bouillontablet aan de kook, voeg de rijst toe en kook die in ± 20 minuten gaar.
- Verwarm 4 borden voor.
- Verhit de wok op hoog vuur, schenk er de rest van de slaolie in en verhit deze.
- Laat het vlees intussen op keukenpapier uitlekken.
- Zet het vuur lager zodra er een lichte walm van olie afkomt.
- Doe het vlees in de wok en bak het al omscheppend 2-3 minuten.
- Schep het vlees met de olie in de zeef boven de steelpan. en maak de wok schoon.
- Verhit de wok opnieuw, voeg 2 eetlepels van de warme olie (uit de steelpan) toe en verhit deze.
- Voeg de groenten toe en roerbak ze ± 2 minuten.
- Schep het vlees erdoor en bak het ± 1 minuut mee.
- Schenk het sausje erbij en laat het al omscheppend in ± 3 minuten iets inkoken.
- Roer de rest van het aardappelmeel in een kopje met 1/2 eetlepel koud water tot papje, schenk dit al roerend in de wok en laat de saus al roerend licht
- binden.
- Giet de rijst af, schep hem in timbaaltjes en druk goed aan.
- Keer de timbaaltjes boven de warme borden en laat de rijs op de borden glijden.
- Schep het vlees-groentegerecht ernaast en strooi er de cashewnoten over.