Pizza alla Romana
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 20 gram gist
- 5 eetlepels olijfolie
- 200 gram mozzarella
- 4 tomaten
- 100 gram gemalen Parmezaanse kaas
- boter
- 4 takjes basilicum
- peper zout
Instructies
- Zeef de bloem in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en strooi een snufje zout op de rand.
- Los de gist in 1 dl lauw water op en giet deze oplossing in het kuiltje.
- Voeg er, beetje bij beetje, 4 eetlepels olijfolie aan toe en kneed tot het deeg mooi soepel is.
- Voeg er eventueel nog wat water bij en vorm het deeg tot een bol.
- Neem de deegbol uit de kom en bestuif de bodem en de randen van de kom met bloem.
- Leg het deeg in de kom terug en laat het 11/2 uur onder een doek op een warme plaats rijzen.
- Snijd intussen de mozzarella in plakjes.
- Pel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vlees van elke vrucht in 6 partjes.
- Kneed het deeg nog even en verdeel het in 4 gelijke bollen.
- Rol elke bol uit tot een cirkel van ± 18 cm doorsnee.
- Verdeel de stukjes tomaat en de mozzarella over de pizzabodem en bestrooi met de Parmezaanse kaas, de basilicum en peper en zout.
- Besprenkel de pizza's tenslotte met de rest van de olijfolie en leg ze op een met boter ingevette bakplaat.
- Bak de pizza's ± 15 minuten in een op 250°C voorverwarmde oven.
- Haal ze uit de oven en versier ze met een blaadje basilicum.
- Basilicum is een zeer aromatisch kruid dat heel goed combineert met tomaat.
- Het wordt ook wel 'koningskruid' genoemd. Voeg basilicum altijd vlak voor het serveren aan het gerecht toe, bij het meekoken verliest het te veel aroma.
- Basilicum is eenjarig en kan in ons land goed worden gekweekt.
- Kies hiervoor een warm plekje in de tuin of zet de plant in een pot.