Pizza met parmaham, mozzarella en basilicumolie

Italiaanse Pizza met Basilicumolie en Parma Ham

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • Voor het deeg of koop vers pizzadeeg:
  • 500 gram bloem
  • 1 tl zout
  • 300 ml lauw water
  • 1 tl suiker
  • 7 gram gedroogde gist
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Voor de tomatensaus:
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook fijngesneden
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 400 gram tomaten uit blik
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • Voor de topping:
  • 1 flinke bos basilicum met steel en al
  • 150 ml olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • Zout
  • 4 bollen mozzarella
  • 200 gram Parmaham
  • 80 gram rucola
  • 50 gram geraspte Parmezaan

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Zeef de bloem met het zout op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden.
  • Meng het lauwe water met de suiker en gist tot het is opgelost.
  • Laat 10 minuten staan zodat het gist kan activeren.
  • Giet het watermengsel en de olijfolie in het kuiltje en kneed met je handen de bloem door het water.
  • Kneed in circa 5 minuten tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg vervolgens circa 1 uur rijzen in een met olijfolie ingevette kom, afgedekt met een vochtige doek.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een steelpan en fruit de sjalot, knoflook en oregano circa 3 minuten.
  • Voeg de tomatenpuree toe en verwarm nog circa 1 minuut.
  • Giet de tomatenblokjes erbij en laat circa 15 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel het deeg in vieren en rol elk stuk deeg rond uit met een deegroller.
  • Leg de pizzabodems op een bakplaat en beleg ze met de tomatensaus, plakjes mozzarella en basilicumolie.
  • Bak de pizza’s circa 15 minuten in de oven.
  • Maak ondertussen de basilicumolie door basilicum, olijfolie, knoflook en zout in een blender te mixen tot een gladde olie.
  • Haal de pizza’s uit de oven en garneer met plakken Parmaham, rucola en geraspte Parmezaanse kaas.
  • Besprenkel tot slot met basilicumolie.

Notities / Tips / Wijnadvies

Je kunt de pizzabodems het best zo’n 15-20 minuten voordat je ze wilt bakken uitrollen en koelen in de koelkast.

Wijnadvies:

Een Italiaanse rode wijn zoals Chianti Classico of Sangiovese past perfect bij de smaken van deze pizza.

Voedingswaarden

Calories: 780 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 30 g | Vet: 45 g | Zout: 4 mg | Sugar: 6 g
————————————————————————————————–
Recept categorieën Hoofdgerechten / Pizza
Land van herkomst Italië
Geschikt voor Dieët: Suikervrij / Zout arm