Het fileren van platvis zoals tong, schol of tarbot vereist precisie en een scherp fileermes. Hier zijn de basisstappen om platvis te fileren:

Benodigdheden:

 • Scherp fileermes
 • Snijplank
 • Keukenpapier

Stappen:

 1. Voorbereiding: Plaats de platvis met de rug naar boven op een snijplank. Zorg voor een scherp fileermes, aangezien een bot mes het fileren bemoeilijkt.
 2. Snijd de Kop Eraf: Begin met het afsnijden van de kop van de vis. Maak een snede achter de kieuwen en snijd schuin naar beneden om de kop te verwijderen.
 3. Open de Buikholte: Maak een inkeping in de buik van de vis vanaf de staart tot aan de snede waar de kop zat. Snijd voorzichtig door het vel zonder de ingewanden te beschadigen.
 4. Verwijder de Inge­wan­den: Gebruik je vingers of een lepel om voorzichtig de ingewanden uit de vis te verwijderen. Spoel de buikholte grondig onder stromend water om eventuele restanten te verwijderen.
 5. Schubben Verwijderen (optioneel): Als de vis niet is schoongemaakt, kun je met een mes of een speciale visontscaler de schubben verwijderen door van de staart naar de kop te schrapen. Spoel de vis af om alle schubben te verwijderen.
 6. Fileren: Leg de vis met de rug naar boven op de snijplank. Begin aan de staartzijde en maak een snede langs de rug van de vis, vanaf de staart naar de kop, net naast de ruggengraat. Laat het mes de ribben volgen en snijd voorzichtig naar beneden.
 7. Botjes en Graat Verwijderen: Zodra je de filet hebt losgemaakt van de ruggengraat, keer je het mes om en gebruik je het om voorzichtig de filet van de ribben en graat los te snijden.
 8. Controleer op Graten: Voel met je vingers voor eventuele kleine graatjes die in de filet zijn achtergebleven. Gebruik eventueel een pincet of keukenschaar om ze te verwijderen.
 9. Herhaal Aan de Andere Zijde: Draai de vis om en herhaal het fileren aan de andere zijde om de tweede filet te verkrijgen.
 10. Spoel en Droog de Filets: Spoel de filets voorzichtig af onder koud stromend water om eventuele schubben of restanten te verwijderen. Dep ze daarna voorzichtig droog met keukenpapier.

Fileren vergt oefening, vooral bij platvissen vanwege hun platte vorm en het verschil in het verwijderen van graatjes. Neem de tijd, wees voorzichtig en geduldig, en met oefening zul je beter worden in het fileren van platvis.