Pruimentaart

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 200 gram bloem
  • Snufje zout
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 100 gram boter of margarine
  • 80 gram basterdsuiker
  • 1 ei

Voor de vulling:

  • ½ kilo pruimen
  • Suiker naar smaak
  • 125 ml slagroom

Instructies

  • Zeef de bloem.
  • Voeg boter of margarine, basterdsuiker, ei en zout toe aan de gezeefde bloem.
  • Voeg het bakpoeder toe en kneed deze ingrediënten tot een soepel deeg.
  • Rol het deeg uit tot een lap die in een vorm van 22 cm diameter past.
  • Vet de vorm in en bekleed deze met het deeg.
  • Om te voorkomen dat het deeg zakt, leg je een stukje ingevet bakpapier groter dan de vorm met de vette kant op het deeg.
  • Druk het papier tegen het deeg aan en vul dit met droge bonen, erwten, of rijst als gewichtjes.
  • Bak het deeg in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 20-30 minuten tot het gaar en lichtbruin is.
  • Verwijder het steunvulsel en laat het gebak nog even kleuren.
  • Haal het gebak uit de oven, laat het afkoelen en haal voorzichtig uit de vorm.
  • Was en halveer ondertussen de pruimen, verwijder de pitten.
  • Maak een suikerstroop en verwarm voorzichtig de pruimenhelften tot ze zacht zijn (niet laten koken).
  • Schep de pruimen uit het vocht en laat ze uitlekken.
  • Bind het overgebleven vocht met wat aangemengd aardappelmeel.
  • Rangschik de pruimen op het deeg en giet het gebonden vruchtensap erover.
  • Garneer de pruimentaart naar wens met slagroom.

Voedingswaarden

Calories: 550 kcal | koolhydraten: 75 g | Protein: 7 g | Vet: 26 g
————————————————————————————————–
Recept categorieën Fruit / Gebak / Taart