Pruimentaart
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 200 gram bloem
- Snufje zout
- ½ theelepel bakpoeder
- 100 gram boter of margarine
- 80 gram basterdsuiker
- 1 ei
Voor de vulling:
- ½ kilo pruimen
- Suiker naar smaak
- 125 ml slagroom
Instructies
- Zeef de bloem.
- Voeg boter of margarine, basterdsuiker, ei en zout toe aan de gezeefde bloem.
- Voeg het bakpoeder toe en kneed deze ingrediënten tot een soepel deeg.
- Rol het deeg uit tot een lap die in een vorm van 22 cm diameter past.
- Vet de vorm in en bekleed deze met het deeg.
- Om te voorkomen dat het deeg zakt, leg je een stukje ingevet bakpapier groter dan de vorm met de vette kant op het deeg.
- Druk het papier tegen het deeg aan en vul dit met droge bonen, erwten, of rijst als gewichtjes.
- Bak het deeg in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 20-30 minuten tot het gaar en lichtbruin is.
- Verwijder het steunvulsel en laat het gebak nog even kleuren.
- Haal het gebak uit de oven, laat het afkoelen en haal voorzichtig uit de vorm.
- Was en halveer ondertussen de pruimen, verwijder de pitten.
- Maak een suikerstroop en verwarm voorzichtig de pruimenhelften tot ze zacht zijn (niet laten koken).
- Schep de pruimen uit het vocht en laat ze uitlekken.
- Bind het overgebleven vocht met wat aangemengd aardappelmeel.
- Rangschik de pruimen op het deeg en giet het gebonden vruchtensap erover.
- Garneer de pruimentaart naar wens met slagroom.
Voedingswaarden
Calories: 550 kcal | koolhydraten: 75 g | Protein: 7 g | Vet: 26 g