Een quenelle is een elegante vorm van het opdienen van voedsel, vaak gemaakt van gemalen vlees, vis of aardappelpuree. Het vormen van een quenelle vergt enige vaardigheid en oefening. Hier is een algemene stapsgewijze benadering om een quenelle te maken:

Stappen voor het maken van een quenelle:

 1. Kies het Voedsel:
  Kies het voedsel waarvan je een quenelle wilt maken. Vaak wordt het gemaakt van zachte voedingsmiddelen zoals gehakt, vismousse, of aardappelpuree.
 2. Vorm je Handen:
  Maak je handen nat met water of olie om te voorkomen dat het voedsel aan je handen blijft plakken tijdens het vormen van de quenelle.
 3. Scheppen en Vormen:
  Gebruik twee lepels of een speciale quenellelepel om een hoeveelheid van het voedsel te scheppen. Schep het voedsel op een lepel en schraap het met de andere lepel af om een ovale vorm te maken.
 4. Vorm de Quenelle:
  Om de quenelle te vormen, beweeg je de lepels heen en weer, waarbij je het voedsel telkens overbrengt van de ene lepel naar de andere. Dit creëert een ovale, gladde vorm met een lichte gebogen bovenkant en een taps toelopende onderkant.
 5. Afronden en Gladmaken:
  Ga voorzichtig door met het vormen en gladstrijken van de quenelle totdat je tevreden bent met de vorm en textuur.
 6. Plaatsen op het Bord:
  Plaats de quenelle voorzichtig op het bord, bijvoorbeeld bovenop een saus of naast andere gerechtcomponenten.

Het vormen van een quenelle vergt enige behendigheid en het kan enige tijd kosten om de perfecte vorm te krijgen. Het is een traditionele presentatie die een beetje finesse in de keuken toevoegt! Oefening baart kunst, dus wees geduldig terwijl je deze techniek onder de knie probeert te krijgen.