Rådjur eller renstek

gebraden ree of rendier
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg lendenstuk van ree of rendier zonder been
  • 3 eetlepels boter
  • zout
  • vers peper
  • 3 dl. vleesbouillon
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 theelepel rode bessenjam
  • ½ geitenkaas
  • ¼ liter zure room

Instructies

  • Warm de oven voor op 240 graden.
  • Omwind het vlees in z'n geheel met dun touw zodat het tijdens het braden zijn vorm behoudt.
  • Verdeel de zachte boter egaal over het vlees.
  • Plaats het vlees op een rooster in de braadslee of een ondiepe pan en schroei het dicht in de hete oven gedurende 20 minuten.
  • Als de oppervlakte al flink bruin is de hitte terug draaien tot 190 graden, en het vlees ruim bestrooien met zout en gemalen peper.
  • Doe de bouillon in de pan en braad het vlees zonder deksel ongeveer 90 minuten.
  • Overgiet het vlees ongeveer ieder half uur met de jus.
  • Plaats tenslotte het vlees op een warme vuurvaste schaal en overdek het met aluminiumfolie, en laat het in de afgezette oven staan terwijl u de saus maakt.
  • Schep het vet van de jus in de pan.
  • Meet de overgebleven hoeveelheid en breng dit terug tot 250 ml door het even snel te laten koken, of voeg water bij tot 250 ml.
  • Verwarm in een pan 1 eetlepel boter en roer hier de bloem doorheen.
  • Kook dit mengsel onder voortdurend roeren met een houten lepel, ongeveer 8 minuten, tot het een mooie notenbruine kleur heeft gekregen.
  • Sla met een garde de jus door deze saus en voeg vervolgens de jam en de kaas erbij.
  • Blijf zolang kloppen met de garde tot een gladde saus is ontstaan, en roer dan de room erdoor.
  • Zorg er steeds voor dat de saus niet gaat koken.
  • Verwijder de touwtjes van het vlees en snij het in dunne plakjes.
  • Dien de saus apart op.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vlees
Land van herkomst Zweden