Romige aardappelgratin met Gruyère en tijm, gebakken tot een goudbruine bovenkant, geserveerd in een rustieke ovenschaal. Versierd met verse tijmblaadjes in een warme, feestelijke keuken met kerstdecoraties en natuurlijk licht dat de romige laagjes benadrukt.

Romige Aardappelgratin met Gruyère en Tijm

Een romige aardappelgratin met Gruyère en tijm, het perfecte bijgerecht voor je feestelijke kerstdiner.
Porties: 6
Bereidingstijd: 1 uur 10 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Ovenschaal (ingevet)

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen geschild en in dunne plakjes gesneden
  • 200 g Gruyère kaas geraspt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 500 ml slagroom
  • 1 kopje melk
  • Verse tijmblaadjes naar smaak
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • Boter voor het invetten van de ovenschaal

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een ovenschaal in met boter.
  • Leg een laagje aardappelplakjes in de ovenschaal en bestrooi met een deel van de geraspte Gruyère en de gehakte knoflook.
  • Herhaal dit totdat alle aardappelen zijn gebruikt en de kaas en knoflook gelijkmatig zijn verdeeld.
  • Meng de slagroom en melk in een kom, voeg de verse tijmblaadjes toe, en breng op smaak met zout en zwarte peper.
  • Giet het roommengsel gelijkmatig over de aardappelen in de ovenschaal.
  • Bestrooi de bovenkant met de resterende Gruyère kaas.
  • Bak de aardappelgratin in de voorverwarmde oven gedurende 45-60 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin is en de aardappelen gaar zijn.
  • Laat de gratin enkele minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
  • Garneer met extra verse tijmblaadjes voor een mooie presentatie.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer de aardappelgratin als een overheerlijk bijgerecht bij je kerstdiner.
Deze Aardappelgratin met Gruyère en Tijm is een comfortabel en smaakvol gerecht dat de perfecte balans tussen romigheid en kruidigheid biedt. Het zal zeker een favoriet zijn bij je gasten tijdens het feestelijke diner.
Wijnadvies
Serveer een Chardonnay of een Sauvignon Blanc met een lichte houtlagering voor de perfecte balans bij de romigheid en kruiden van de gratin.

Voedingswaarden

Calories: 380 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 10 g | Vet: 25 g | Zout: 450 mg | Sugar: 4 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Kaas / Ovenschotel
Land van herkomst Internationaal
Extra aanwijzing Herfst / Winter
Feestdagen etc Kerst