Aardappelomelet met uien en pijnboompitjes
Ingrediënten
Instructies
- Snijd de aardappelen in plakjes.
- Halveer de uien en snijd ze in heel smalle partjes.
- Verhit in een grote koekenpan, hapjespan of hittebestendige keramiek ovenschaal ¾ dl olijfolie, doe de aardappelen, de uien en de knoflook uit de pers hierin en dek de schaal af.
- Laat het gerecht in ca. 20 minuten heel zachtjes bijna gaar worden; schep af en toe om.
- Klop de zure room in een ruime kom met 1 ei los en voeg dan de rest van de eieren, zout en peper naar smaak en de cayennepeper toe.
- Schep het aardappelmengsel hierin om.
- Veeg de koekenpan met een stukje keukenpapier schoon en verwarm er de rest van de olie in.
- Schep de eiermassa erin en bak de omelet op laag vuur droog.
- Maak hem af en toe van de bodem los en laat hem steeds weer met ongestold ei opvullen.
- Keer de omelet met behulp van het pannendeksel of een groot bord, strooi de pijnboompitjes erop en bak de onderkant goudbruin.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer met een frisse groene salade.
Vervang voor de variaties de ingrediënten na *. Met vis en groenten:
snijd de aardappelen in blokjes.
Bak 2 preien in ringen bij de aardappelen gaar en voeg op het laatst ½ middelgrote courgette in
plakjes, 100 gr (gebakken) champignonplakjes, ½ bakje gehalveerde kerstomaatjes en 150 gr gerookte forelfilet in reepjes toe.
Vervang de zure room door slankroom en de cayennepeper door 1 theelepel tijm. Met spekjes en spruitjes:
snijd de aardappelen in partjes en bak ze met ½ gesnipperde rode paprika gaar.
voeg 300 gr 5 minuten gekookte kleine spruitjes, 100 gr uitgebakken magere rookspekreepjes en 2 theelepels tacokruiden toe.
Voeg zure room volgens het recept toe.
Strooi bovenop (in spekvet gefruite) uiringen van 1 grote ui.
Volg verder het recept.
Vervang voor de variaties de ingrediënten na *. Met vis en groenten:
snijd de aardappelen in blokjes.
Bak 2 preien in ringen bij de aardappelen gaar en voeg op het laatst ½ middelgrote courgette in
plakjes, 100 gr (gebakken) champignonplakjes, ½ bakje gehalveerde kerstomaatjes en 150 gr gerookte forelfilet in reepjes toe.
Vervang de zure room door slankroom en de cayennepeper door 1 theelepel tijm. Met spekjes en spruitjes:
snijd de aardappelen in partjes en bak ze met ½ gesnipperde rode paprika gaar.
voeg 300 gr 5 minuten gekookte kleine spruitjes, 100 gr uitgebakken magere rookspekreepjes en 2 theelepels tacokruiden toe.
Voeg zure room volgens het recept toe.
Strooi bovenop (in spekvet gefruite) uiringen van 1 grote ui.
Volg verder het recept.